Τι κάνει η κυβέρνηση για τα ακριβά ενοίκια – Νέο TikTok του πρωθυπουργού

Τι κάνει η κυβέρνηση για τα ακριβά ενοίκια – Νέο TikTok του πρωθυπουργού

«Ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 20%, τα ενοίκια όμως έχουν αυξηθεί περισσότερο», επισημαίνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη νέα του ανάρτηση στο TikTok.

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη στεγαστική κρίση εστιάζει το νέο βίντεο που δημοσίευσε στο TikTok ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Oπως εξηγεί ο πρωθυπουργός, 7 στους 10 Eλληνες κατοικούν σε δικό τους σπίτι, όμως οι τρεις στους δέκα αναγκάζονται να νοικιάσουν και εκείνοι αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα.

«Για πολλά χρόνια, στη διάρκεια της κρίσης, οι τιμές των ακινήτων και των ενοικίων ήταν παγωμένες», επισημαίνει και προσθέτει: «Ως αποτέλεσμα όμως της οικονομικής ανάπτυξης είδαμε μια απότομη αύξηση στις αξίες των ακινήτων και μία πολύ απότομη αύξηση στα ενοίκια. Ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 20%, τα ενοίκια όμως έχουν αυξηθεί περισσότερο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει ότι όσοι ενοικιάζουν αναγκάζονται να δώσουν μεγάλο μέρος του μισθού τους στο ενοίκιο και αυτό είναι πρόβλημα. Αποτέλεσμα αυτού είναι πολλοί νέοι ηλικίας 30-35 ετών να μένουν ακόμη με τους γονείς τους, σημειώνει ο πρωθυπουργός.

@kyriakosmitsotakis_

Η σκληρή αλήθεια για τα ενοίκια❗️

♬ original sound – Kyriakos Mitsotakis

Τα αίτια της κρίσης

Όπως λέει ο πρωθυπουργός, στην αγορά των ενοικίων λειτουργεί ο κανόνας της προσφοράς και της ζήτησης και η ζήτηση για ενοίκια είναι πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά. Ο ίδιος αναλύει, όμως, και τους λόγους για τους οποίους η προσφορά των σπιτιών προς ενοικίαση είναι σήμερα χαμηλή: Ένας λόγος είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια παραμένουν κλειστά, κυρίως παλιά μη επισκευασμένα διαμερίσματα, δεύτερον ότι πολλά διαμερίσματα κατευθύνονται σήμερα προς το AirBnB και ένας ακόμη, η Golden Visa που έπαιξε τον ρόλο της ανεβάζοντας τις τιμές σε πολλές περιοχές, ειδικά της Αττικής.

Τι κάνει η κυβέρνηση

«Τι κάνουμε;», συνεχίζει ο πρωθυπουργός. «Βοηθάμε τους ιδιοκτήτες να ανοίξουν τα κλειστά τους σπίτια και διαμερίσματα μέσα από προγράμματα όπως το “Ανακαινίζω-Εξοικονομώ” και το “Ανακαινίζω-Ενοικιάζω”, αλλά και μέσα από γενναίες φορολογικές εκπτώσεις οι οποίες μπορεί να φθάσουν μέχρι και 16.000 ευρώ για την επισκευή σπιτιού, δίνουμε κίνητρα σε ιδιοκτήτες να επισκευάσουν τα κλειστά τους σπίτια. Πόσα είναι αυτά; Εκτιμούμε ότι είναι 770.000. Δεύτερον: Το δημόσιο έχει οικόπεδα αλλά και κτήρια τα οποία κάθονται. Αυτά σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε. Ο θεσμός της “Κοινωνικής Αντιπαροχής”. Θα φτιάξουμε καινούργια σπίτια, ένα κομμάτι θα το αξιοποιήσουν οι κατασκευαστές, ένα δεύτερο κομμάτι θα διατεθεί προς ενοικίαση με χαμηλά ενοίκια. Τρίτον: Πήραμε ήδη μέτρα και βάλαμε περιορισμούς στη βραχυχρόνια μίσθωση, δηλαδή στο AirBnB και αυξήσαμε τα όρια της Golden Visa. Και εφόσον χρειαστεί θα κάνουμε και περισσότερα σε αυτή την κατεύθυνση», λέει ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει, όμως, ότι «ταυτόχρονα πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που θέλουν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι, και αυτό ακριβώς κάνει το πρόγραμμα “Σπίτι μου”», μέσα από το οποίο επιδοτούνται τα στεγαστικά δάνεια νέων.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρεται σε αυτά τα οποία ήδη γίνονται, όπως τονίζει, και μπορεί να μην είναι πολύ γνωστά. Κάνει αναφορά, πιο συγκεκριμένα, στο επίδομα ενοικίου μέσω ΟΠΕΚΑ, στην αύξηση του επιδόματος φοιτητικής στέγης αλλά και στην κατασκευή πολλών νέων φοιτητικών κατοικιών. Προσθέτει ότι «μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα έχουμε αποκτήσει υπερσύγχρονες φοιτητικές εστίες για 8.000 φοιτητές».

«Οπότε λύθηκε το πρόβλημα;» διερωτάται. «Όχι, είναι πολύ μεγάλο για να λυθεί από τη μια στιγμή στην άλλη», απαντά ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι αυτό απασχολεί και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Σας διαβεβαιώνω όμως ότι θα εξακολουθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις του», καταλήγει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή