Αναβάθμιση Ρ-3: Προβληματισμός για τις δοκιμές του αεροσκάφους

Αναβάθμιση Ρ-3: Προβληματισμός για τις δοκιμές του αεροσκάφους

Ο «εκτροχιασμός» του προγράμματος, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος, κάνει πολλούς εντός και εκτός του ναυτικού επιτελείου να αμφισβητούν τη χρησιμότητά του

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον ένα ακόμη έτος υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί μέχρι να αποδοθεί το πρώτο εκσυγχρονισμένο Αεροσκάφος Ναυτικής Συνεργασίας (ΑΦΝΣ) Ρ-3 Orion στο Πολεμικό Ναυτικό.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», την περασμένη εβδομάδα το πρώτο από τα τέσσερα Ρ-3 που βρίσκονται σε διαδικασία αναβάθμισης, το οποίο λειτουργεί και ως πρωτότυπο του προγράμματος, έκανε δοκιμές κινητήρων (run up checks) κατά τις οποίες διαπιστώθηκε ότι παρόλο που και οι τέσσερις κινητήρες λειτούργησαν σωστά, οι ενδείξεις (indication) στο πιλοτήριο ήταν λανθασμένες.

Αναβάθμιση Ρ-3: Προβληματισμός για τις δοκιμές του αεροσκάφους-1
(φωτ. Πολεμικό Ναυτικό)

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν νέες παρεμβάσεις σε μια σειρά από συστήματα, καλωδιώσεις και αισθητήρες προκειμένου να εντοπιστεί πού οφείλονται οι λανθασμένες ενδείξεις.

Σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό της ΕΑΒ, το αεροπλάνο θα μπει στο βαφείο στα τέλη Φεβρουαρίου και θα παραμείνει εκεί για έναν μήνα. Στη συνέχεια, περί τα μέσα Απριλίου, θα φτάσει στην Ελλάδα μια πολυάριθμη ομάδα Αμερικανών αξιωματικών για τις τελικές δοκιμές. Η ομάδα αυτή θα αποτελείται από πιλότους, μηχανικούς και χειριστές των συστημάτων ανθυποβρυχιακού πολέμου του αμερικανικού Ναυτικού με εξειδίκευση στα Ρ-3.

Οι Αμερικανοί θα πραγματοποιήσουν εξαντλητικές δοκιμές στο έδαφος και στον αέρα προκειμένου να πιστοποιήσουν πως όλα τα συστήματα του αεροσκάφους λειτουργούν στην εντέλεια. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να είναι μακρά και δύσκολη.

Το αεροπλάνο, που όπως αναφέραμε λειτουργεί ως πρωτότυπο, θα πραγματοποιήσει τουλάχιστον 25 με 30 δοκιμαστικές πτήσεις οι οποίες, εκτός απροόπτου, θα διαρκέσουν γύρω στους οκτώ με δέκα μήνες. Ο χρόνος των δοκιμών αναμένεται να μειωθεί σημαντικά για τα επόμενα τρία αεροπλάνα του προγράμματος καθώς θα περιοριστούν σε 2 με 3 πτητικές δοκιμές, όπως συμβαίνει και με τα αναβαθμισμένα F-16 Viper.

Προβληματισμός για το πρόγραμμα

Δεν αποτελεί μυστικό ότι ο εκσυγχρονισμός των Ρ-3 ORION αποτελεί το πλέον προβληματικό εξοπλιστικό πρόγραμμα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για το οποίο δαπανήθηκαν σχεδόν 500 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας που υπεγράφη στις 15 Μαρτίου 2015, οι παραδόσεις των πέντε αεροσκαφών θα έπρεπε να ολοκληρωθούν το 2022. Ωστόσο, σχεδόν μια δεκαετία μετά την έναρξη των εργασιών, το Πολεμικό Ναυτικό έχει παραλάβει μόνο το αεροσκάφος ενδιάμεσης λύσης, δηλαδή ένα Ρ-3 που απλώς επανήλθε σε πτήσιμη κατάσταση αλλά δεν εκσυγχρονίστηκε.

Ο «εκτροχιασμός» του προγράμματος, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος, κάνει πολλούς εντός και εκτός του ναυτικού επιτελείου να αμφισβητούν τη χρησιμότητά του, υποστηρίζοντας ότι τα κονδύλια που δαπανήθηκαν θα μπορούσαν να διατεθούν σε πιο επείγοντα προγράμματα, όπως είναι ο εκσυγχρονισμός μέσης ζωής των κύριων μονάδων επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού, των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργασίες στο δεύτερο Ρ-3 έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό λίγο άνω του 50%, ενώ, στο τρίτο αεροπλάνο της σειράς δεν ξεπερνούν το 20%.

Το Πολεμικό Ναυτικό, πάντως, έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευση των πληρωμάτων, τα οποία διατηρούν την πιστοποίησή τους πετώντας με το Ρ-3 ενδιάμεσης λύσης.

Τα Ρ-3, όταν αποδοθούν, αναμένεται να αναλάβουν ρόλο επιτήρησης των ελληνικών θαλασσών και να αξιοποιηθούν σε ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις. Αλλωστε, τα εκσυγχρονισμένα αεροπλάνα θα διαθέτουν ραντάρ επιφανείας και σύστημα υποκλοπών. Τα Ρ-3 θα επιχειρούν συμπληρωματικά με τα νέα ελικόπτερα ΜΗ-60 Romeo του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ανθυποβρυχιακού πολέμου, καθώς διαθέτουν τα πλέον σύγχρονα συστήματα εντοπισμού και αποκάλυψης υποβρυχίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή