5ο Φόρουμ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατ. Μεσόγειο: Στην ατζέντα η Ελλάδα, οι συνεργασίες και οι γεωπολιτικές εξελίξεις

5ο Φόρουμ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατ. Μεσόγειο: Στην ατζέντα η Ελλάδα, οι συνεργασίες και οι γεωπολιτικές εξελίξεις

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε χθες στην Ουάσιγκτον το 5ο Φόρουμ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατ. Μεσόγειο, το οποίο διοργανώνεται από την αγγλόφωνη έκδοση της «Κ», σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας (HALC).

Στόχος του συνεδρίου είναι μέσω συναντήσεων σε κορυφαία think tanks, που εδρεύουν στην αμερικανική πρωτεύουσα, και συζητήσεων με Ελληνες και Αμερικανούς πολιτικούς, διπλωμάτες των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και επιχειρηματίες, να δοθεί έμφαση στη σχέση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, αλλά και να αναλυθούν τα σημαντικότερα ζητήματα που επηρεάζουν την περιοχή – από τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις μέχρι την ενεργειακή συνδεσιμότητα μεταξύ των χωρών.

«Το πλαίσιο συνεργασίας που οι ΗΠΑ έχουν χτίσει με την Ελλάδα είναι τώρα ακόμη πιο σημαντικό», τόνισε ο Τζέφρι Πάιατ, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Ενέργεια και πρώην πρέσβης στην Ελλάδα, στη διάρκεια συζήτησης για την Ανατολική Μεσόγειο μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε στο Ιδρυμα για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών. «Θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πιο μεγαλεπήβολα σχέδια συνεργασίας», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι πιστεύει πως ακόμη και σε περίπτωση εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο, η στενή σχέση μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ θα συνεχιστεί.

Η σχέση μεταξύ των δύο βρίσκεται στην καλύτερη φάση της, ανέφερε η υφυπουργός Εξωτερικών και πρώην πρέσβειρα της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. «Ενα από τα πράγματα στα οποία συμφωνούμε είναι η σταθερότητα σε αυτή την περιοχή», δήλωσε. «Η Ελλάδα είναι μια σταθερή δημοκρατία», είπε απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε το πώς η χώρα έχει καταφέρει να παραμείνει πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή. Είναι μακροχρόνιο μέλος του NATO και της Ε.Ε., συμπλήρωσε, και δεν έχει βλέψεις για εξάπλωση στην περιοχή. «Η Ελλάδα είναι το μόνο μέρος, η μόνη βίδα σε αυτή τη μηχανή που είναι στη θέση της, σταθερή και έμπιστη», σημείωσε η κ. Παπαδοπούλου.

Νωρίτερα χθες, οι εργασίες της πρώτης ημέρας άρχισαν με συζήτηση που αφορούσε το Κυπριακό. «Βλέπουμε και σε άλλα μέρη ότι η αμερικανική πολιτική έχει αλλάξει – είναι μια ευκαιρία για να ενεργήσουμε, όχι απλώς να αντιδράμε», σχολίασε ο Μάικλ Ρούμπιν, κορυφαίος αναλυτής του ινστιτούτου. «Εχει αλλάξει το πώς συζητάμε πλέον για την Κύπρο, δεν είναι πια συνώνυμη με το κυπριακό πρόβλημα», επισήμανε ο αναλυτής για τους τομείς εθνικής ασφαλείας και διεθνούς πολιτικής στο Κέντρο για την Αμερικανική Πρόοδο, Αλαν Μακόφσκι.

Αργότερα μες στην ημέρα, συζητήθηκε περαιτέρω ο ρόλος της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο στο Εβραϊκό Ινστιτούτο για την Εθνική Ασφάλεια της Αμερικής, όπου ένας εκ των ομιλητών ήταν ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, όπως και το σχέδιο της Ε.Ε. για την ανάπτυξη των Δυτικών Βαλκανίων και ο ρόλος των ΗΠΑ. Στη συγκεκριμένη συζήτηση συμμετείχε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης. Κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου χθες το βράδυ, όπου μεταξύ άλλων αναμενόταν να μιλήσει και ο γερουσιαστής Κρις βαν Χόλεν, απονεμήθηκε το βραβείο «Ηγέτης» στον Ελληνοαμερικανό βουλευτή Τζον Σαρμπάνη.

Το συνέδριο συνεχίζεται σήμερα, στο ξενοδοχείο-θεσμό της Ουάσιγκτον, Willard InterContinental.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή