Γεραπετρίτης – Γκουτέρες: Το Κυπριακό στο επίκεντρο

Γεραπετρίτης – Γκουτέρες: Το Κυπριακό στο επίκεντρο

Η προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών στη συνάντηση Γεραπετρίτη - Γκουτέρες

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προοπτική επανάληψης των συνομιλιών για το Κυπριακό ήταν ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχε χθες, στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. «Η ευκαιρία, η οποία δίδεται για να υπάρξει συζήτηση για το κυπριακό ζήτημα μεταξύ της Κύπρου και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, είναι σημαντική. Με την προσωπική παρέμβαση του γενικού γραμματέα έχει ορισθεί η προσωπική απεσταλμένη, η οποία έχει την εντολή να προχωρήσει σε συζητήσεις. Παραμένουμε αυστηρά προσηλωμένοι στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Η ευκαιρία η οποία δίδεται θα πρέπει να αξιοποιηθεί από τις πλευρές, να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου. Η Ελλάδα θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε θετικές εξελίξεις στο κυπριακό ζήτημα», δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Γεραπετρίτης, βάζοντας το πλαίσιο εντός του οποίου Αθήνα και Λευκωσία προσβλέπουν να κινηθεί η νέα διαδικασία. Οπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, η ελληνική πλευρά εκφράζει προβληματισμό για το γεγονός ότι η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά εμμένουν σε ρητορική λύσης δύο κρατών, και οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι αυτό δεν μπορεί να είναι προαπαιτούμενο για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση.

Στο πλαίσιο της νέας κινητικότητας για το Κυπριακό, τη δική της σημασία έχει η δήλωση χθες, από τη Λευκωσία, του Γερμανού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος επισκέπτεται επίσημα την Κύπρο. Υπογράμμισε, ειδικότερα, ότι πρέπει να γίνεται συχνά σαφές προς την Αγκυρα ότι η συμπεριφορά της προς την επίλυση του Κυπριακού θίγει και άλλα θέματα της Τουρκίας, όπως η προσέγγιση στην Ε.Ε. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τόνισε ότι η Ε.Ε. μπορεί να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό ρόλο στο Κυπριακό, καθώς έχει τα απαραίτητα εχέγγυα.

Στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον γ.γ. του ΟΗΕ συζητήθηκαν όλα τα μεγάλα ζητήματα και οι κρίσεις που εξελίσσονται αυτήν τη στιγμή παγκοσμίως. Συζητήθηκε σε βάθος η κρίση στη Μέση Ανατολή. Οπως τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης, «αυτή τη στιγμή δυστυχώς, βρισκόμαστε σε μια στάσιμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία, την Αϊτή, την Υποσαχάρια Αφρική. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο να επιτελέσει. Θα πρέπει να δούμε ενδεχομένως τη διαδικασία με την οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις, οι οποίες θα πρέπει να είναι γρήγορες, αποτελεσματικές. Να δίνουν την αναγκαία πεποίθηση ακεραιότητας, αλλά και λογοδοσίας για όσους υποπίπτουν σε αδικήματα που αφορούν το διεθνές δίκαιο».

Από τη Λευκωσία, ο Γερμανός πρόεδρος κ. Σταϊνμάγερ ανέφερε ότι πρέπει να γίνεται σαφές στην Αγκυρα πως η συμπεριφορά της στο Κυπριακό επηρεάζει την προσέγγιση με την Ε.Ε.

Οσον αφορά τη στάση της χώρας μας απέναντι σε όλες αυτές τις προκλήσεις, επισήμανε ότι «η Ελλάδα, πάντοτε προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο, στην εξωτερική πολιτική αρχών και κανόνων, είναι στη διάθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Είναι κάτι που εκτιμά ο γενικός γραμματέας και πάντοτε προσβλέπει στη συνεργασία μας».

Στο πλαίσιο της προώθησης της υποψηφιότητας της Ελλάδας, ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026, εντάσσονται οι συναντήσεις του κ. Γεραπετρίτη με τους επικεφαλής των μονίμων αντιπροσωπειών των κρατών-μελών της Κοινότητας της Καραϊβικής (CARICOM) και το γεύμα εργασίας με τους μόνιμους αντιπροσώπους των Μικρών Νησιωτικών Αναπτυσσόμενων Κρατών του Ειρηνικού (Pacific SIDS), για να παρουσιάσει τις προτεραιότητες της ελληνικής υποψηφιότητας.

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να αναλύσει τις προτεραιότητες της Ελλάδας, στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς της, σε ομιλία του σε πολυάριθμο ακροατήριο φοιτητών και ακαδημαϊκών, στο πανεπιστήμιο του Τζόρτζταουν. Οπως ανέφερε, οι προτεραιότητες της Ελλάδας περιλαμβάνουν την ειρηνική επίλυση διαφορών, τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, τη συνεπή εφαρμογή της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), τη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής, τη ναυτική ασφάλεια, καθώς και την ανάδειξη των ζητημάτων των γυναικών και των παιδιών που είναι θύματα ενόπλων συγκρούσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή