Αγρότες: Κρίσιμο τετ α τετ στο Μαξίμου

Αγρότες: Κρίσιμο τετ α τετ στο Μαξίμου

Ο Μητσοτάκης θα δεχθεί τους αγρότες με στόχο να σταματήσουν τα μπλόκα

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια κρίσιμη εβδομάδα μπαίνει η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να συναντάται σήμερα με τους αγρότες και μάλιστα σε δύο δόσεις, καθώς το πρωί θα δει εκπροσώπους των μπλόκων και εν συνεχεία τους θεσμικούς εκπροσώπους των αγροτών –την προεδρία της Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, που δεν είναι σύσσωμη στα μπλόκα–, ενώ ακολουθεί η συζήτηση στη Βουλή για το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Αυτό που προσδοκά η κυβέρνηση από τα δύο μέτωπα είναι το βράδυ της Πέμπτης να έχει ξεκαθαρίσει με θετικό τρόπο το τοπίο, που μεταφράζεται ως εξής: Πρώτον, με τους αγρότες να βρεθεί το μίνιμουμ συνεννόησης και να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις. Το Μαξίμου εξακολουθεί να ακολουθεί την ίδια σταθερή τακτική, τονίζοντας από τη μία πως τα δημοσιονομικά δεδομένα είναι συγκεκριμένα, αναγνωρίζοντας ωστόσο από την άλλη πως υπάρχουν ακόμη «πολύ σοβαρά αιτήματα» όπως τα χαρακτήρισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τα οποία χρήζουν συζήτησης, όπως για παράδειγμα οι παράνομες ελληνοποιήσεις, ο τρόπος καταβολής για τρίτη χρονιά της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο, το κόστος του αγροτικού ρεύματος και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη νέα ΚΑΠ.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι «θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού για να μειώσουμε τους παράγοντες κόστους της αγροτικής παραγωγής».

Ολα αυτά θα τεθούν στο τραπέζι, όπως σημειώνει κυβερνητική πηγή, στις σημερινές συναντήσεις, με τον πρωθυπουργό να έχει σαφώς τη διάθεση το θέμα να κλείσει, όπως φάνηκε και από την κυριακάτικη ανάρτησή του στα social media, όπου είπε ότι «η δίκαιη κατανομή της οικονομικής ανάπτυξης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής», προσθέτοντας πάντως ότι «αποτελεί προτεραιότητα για εμάς να στηρίξουμε την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα και το αγροτικό εισόδημα» και γι’ αυτό «θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού για να μειώσουμε τους παράγοντες κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής».

Την ίδια ώρα, με άσκηση εσωκομματικού περιεχομένου μοιάζει η ψηφοφορία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, μια και το νομοσχέδιο είναι δεδομένο ότι θα περάσει. Το ερώτημα είναι πόσοι βουλευτές της Ν.Δ. τελικά θα το ψηφίσουν, κάτι που αποτελεί μια άτυπη σφυγμομέτρηση για το Μέγαρο Μαξίμου. Αυτή τη στιγμή, περίπου 110 βουλευτές κινούνται στη ζώνη του «ναι», αριθμός που ικανοποιεί ιδιαίτερα το Μαξίμου, καθώς εξαρχής γνώριζαν ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι δύσκολο για τη Νέα Δημοκρατία. Το γεγονός πως ο πρωθυπουργός θα λάβει τον λόγο κατά τη συζήτηση δείχνει ότι πρόκειται για ένα σημαντικό για εκείνον νομοσχέδιο, που θα μπει στη φαρέτρα των όπλων ενόψει ευρωεκλογών, αφού αποτυπώνει σύμφωνα με το Μαξίμου την ευαισθησία της κυβέρνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο στόχος συνεπώς από το διπλό μέτωπο της εβδομάδας είναι την Παρασκευή το πρωί να μην έχουμε μπλόκα στους δρόμους και να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών από μια σημαντική πλειοψηφία της Ν.Δ., χωρίς παράλληλα να έχουν σημειωθεί ακραίες φωνές διαφωνίας από την κοινοβουλευτική ομάδα. Εάν η Ν.Δ. κερδίσει αυτές τις δύο μάχες, θα ρίξει όλο το βάρος στο τέλος του Φεβρουαρίου στο έτερο μεγάλο θέμα, την ψήφιση για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, ώστε να μπει στον προεκλογικό Μάρτιο με γεμάτη φαρέτρα από μεταρρυθμίσεις και αλλαγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή