Super Puma: Το σχέδιο του ΓΕΑ για να γίνουν ξανά μάχιμα

Super Puma: Το σχέδιο του ΓΕΑ για να γίνουν ξανά μάχιμα

Η ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας έχει δώσει σαφείς εντολές για να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό σε υπηρεσία τα καθηλωμένα ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Πολεμική Αεροπορία επισπεύδει τις διαδικασίες για την υλοποίηση της σύμβασης εν συνεχεία υποστήριξης (follow on support) των καθηλωμένων Super Puma προκειμένου να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό σε υπηρεσία. 

Το πρώτο Super Puma βρίσκεται ήδη στο υπόστεγο της ιδιωτικής εταιρείας (Aeroservices S.A.) για τη συντήρηση των 500 ωρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία υποστηρίζει και αντίστοιχο τύπο ελικοπτέρων του Πυροσβεστικού Σώματος, η διαθεσιμότητα των οποίων αγγίζει ακόμη και το 100%. Η ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας έχει δώσει σαφείς εντολές για την ταχύτατη επαναφορά των ελικοπτέρων σε πτήσιμη κατάσταση, τα οποία εκτός από τις επιχειρησιακές ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας είναι επιφορτισμένα και με την υποστήριξη της Πολιτικής Προστασίας.

Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι εντός του ΓΕΑ έχει δημιουργηθεί ομάδα αποτελούμενη από έμπειρους αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας που έχουν ως αντικείμενο την προετοιμασία των ελικοπτέρων για τις εργασίες υποστήριξης και την επίλυση προβλημάτων που ενδεχομένως προκύψουν κατά την υλοποίηση της σύμβασης. H συγκεκριμένη ομάδα εργάζεται ήδη στο δεύτερο ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης AS332, το οποίο πρόκειται να μεταφερθεί σύντομα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Αμεσες διαδικασίες

Επειτα από νομικές και γραφειοκρατικές εμπλοκές ετών, η σύμβαση εν συνεχεία υποστήριξης των Super Puma ανάμεσα στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) και την εταιρεία Aeroservices S.A. υπεγράφη στις 21 Δεκεμβρίου 2023. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 9 Ιανουαρίου, ο γενικός διευθυντής, αντιναύαρχος ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος, διαβίβασε τον φάκελο στην Πολεμική Αεροπορία και σε λιγότερο από έναν μήνα ξεκίνησαν οι εργασίες συντήρησης του πρώτου Super Puma.

Με την απόδοση του ελικοπτέρου, τα διαθέσιμα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας θα αυξηθούν σε πέντε ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του 2024 θα φτάσουν τα έξι, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ ετών. Αξίζει, όμως, να σημειωθεί ότι πέντε ελικόπτερα παραμένουν καθηλωμένα στην ΕΑΒ χωρίς, προς το παρόν, να υπάρχει χρονικός ορίζοντας υποστήριξης και επαναφοράς τους σε υπηρεσία.  

Νέο ελικόπτερο

Το αεροπορικό επιτελείο κινείται ήδη προς την κατεύθυνση απόκτησης νέου τύπου ελικοπτέρου για έρευνα και διάσωση. Στο τελευταίο Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων του 2023, η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας γνωμοδότησε υπέρ της προμήθειας 14 ελικοπτέρων AW-139 της ιταλικής Leonardo, με διαμόρφωση SAR (Search and Rescue). Η εισήγηση έγινε δεκτή χωρίς ενστάσεις και όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, πρόκειται για ένα από τα εξοπλιστικά προγράμματα που θα τεθούν σε προτεραιότητα. 

Τον ίδιο τύπο διασωστικού ελικοπτέρου προκρίνει και το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της δασοπυρόσβεσης, της μεταφοράς δυνάμεων και των αεροδιακομιδών. Η Πολιτική Προστασία σκοπεύει να αποκτήσει τρία ελικόπτερα του συγκεκριμένου τύπου τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αγοραστούν με ευρωπαϊκά κονδύλια, ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το AW-139 αξιολογείται και από το υπουργείο Υγείας για την ενίσχυση των δυνατοτήτων του ΕΚΑΒ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή