Εντός και Εκτός: Επένδυση στην Πολιτική Προστασία

Εντός και Εκτός: Επένδυση στην Πολιτική Προστασία

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης φαίνονται όλο και πιο συχνά και με όλο και πιο ακραία φαινόμενα. Ως εκ τούτου, αυτονόητη ήταν η χθεσινή αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι «η κλιματική κρίση καθιστά την επένδυση στην Πολιτική Προστασία μονόδρομο». Η δήλωση του πρωθυπουργού έγινε στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την ένταξη δύο νέων υπερσύγχρονων πυροσβεστικών πλοίων στο Πυροσβεστικό Σώμα (Π.Σ.). Στα σκάφη δόθηκαν τα ονόματα δύο στελεχών του Π.Σ. που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος: του πυρονόμου Σάββα Σάββαρη, που έχασε τη ζωή του στις πυρκαγιές στις Σέρρες και του ανθυποσμηναγού Αριστείδη Μουζακίτη, που έχασε τη ζωή του στο Ζευγολατιό. «Πιστεύω ότι το ελάχιστο το οποίο οφείλουμε σε αυτούς οι οποίοι θυσιάζουν τη ζωή τους στο καθήκον, είναι να μην τους ξεχνάμε», τόνισε ο πρωθυπουργός. Επιπλέον, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το πρόγραμμα «Αιγίς» σχεδιάζεται και υλοποιείται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, ενώ πρόσθεσε ότι «θα διαθέσουμε παραπάνω από 2,1 δισ. ευρώ για υποδομές που σχετίζονται με την Πολιτική Προστασία». Αναφορικά με τη νέα αντιπυρική περίοδο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η προετοιμασία αρχίζει από τον χειμώνα.

Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή εισέρχονται σήμερα και αύριο οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Ως μάρτυρας έχει κληθεί να καταθέσει ο τέως περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός, εις βάρος του οποίου, ως γνωστόν, έχει ασκηθεί δίωξη με επίκεντρο το λεγόμενο «μπάζωμα» του χώρου του δυστυχήματος. Για αύριο Παρασκευή προγραμματίστηκε η εξέταση του κ. Ανδρέα Αλικανιώτη, ενός εκ των διασωθέντων του δυστυχήματος. Σήμερα θα συζητηθεί και το διαρκές αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για διεύρυνση του αρχικά αποφασισμένου καταλόγου των μαρτύρων. Η συζήτηση αυτή εκτιμάται ότι θα ηλεκτρίσει περαιτέρω το κλίμα στην επιτροπή, καθώς –εκτός των άλλων– από ορισμένα μέλη της μειοψηφίας έχει εξαρτηθεί ακόμη και η συνέχιση της παρουσίας τους στις εργασίες από το εάν γίνουν δεκτά ή όχι τα αιτήματά τους για συγκεκριμένους μάρτυρες.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Οσοι θεωρούσαν ότι οι κινήσεις από την πλευρά της Εκκλησίας για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια ολοκληρώθηκαν μετά την επιστολή της Ιεραρχίας προς τους βουλευτές, μάλλον αιφνιδιάστηκαν χθες. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σε μια κίνηση που ερμηνεύεται και ως προσπάθεια να ασκηθεί περαιτέρω πίεση προς τους βουλευτές στην τελική ευθεία για την ψήφιση του νομοσχεδίου, ζήτησε η ψηφοφορία στη Βουλή να είναι ονομαστική. «Καλό θα ήταν, λοιπόν, στην πλήρη ελεύθερη έκφραση της δημοκρατίας που εμφορείται το ελληνικό Κοινοβούλιο, η συγκεκριμένη ψηφοφορία να είναι ονομαστική. Με αυτό τον τρόπο και τη δημοκρατία διασφαλίζουμε και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, κατά τον καλύτερο τρόπο», δήλωσε σε παρέμβασή του στον ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο ΤΟΠΟΣ

Μόνο η απόφαση ημερομηνίας έναρξης απομένει από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για την ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα με την ελληνική επωνυμία «Ασπίδες» (EUNAVFOR ASPIDES), καθώς εγκρίθηκαν χθες μέσω γραπτής διαβούλευσης από τους μόνιμους αντιπροσώπους (Coreper) τα κείμενα επιχειρησιακού σχεδιασμού της και οι κανόνες εμπλοκής (rules of engagement). Η αρχική εντολή για την επιχείρηση –που θα είναι ξεκάθαρα αμυντικού χαρακτήρα– με στόχο «τη διατήρηση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στο πλαίσιο της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα», λόγω των συνεχιζόμενων επιθέσεων των Χούθι της Υεμένης, είναι διαρκείας 12 μηνών. Ηδη από την περασμένη Δευτέρα δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε. η νομική πράξη δημιουργίας της εν λόγω ναυτικής αποστολής, όπου –ανάμεσα σε άλλα– επισημαίνεται ότι διοικητής επιχειρήσεων είναι ο αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης και ότι το επιχειρησιακό στρατηγείο θα βρίσκεται στη Λάρισα. Η EUNAVFOR ASPIDES θα βρίσκεται πάντως σε στενό συντονισμό με την υπό αμερικανικής διοίκησης επιχείρηση Prosperity Guardian.

Η ΑΤΑΚΑ

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών έχουν ανοίξει την όρεξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που προσβλέπουν σε πολιτικά οφέλη από τις αντιδράσεις. Ο Νίκος Ανδρουλάκης βρέθηκε χθες στο μπλόκο των αγροτών στο Κάστρο Βοιωτίας για να ανιχνεύσει από πρώτο χέρι τις διαθέσεις, μετά την προχθεσινή συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό. «Το γεγονός ότι σε δέκα μέρες η Ν.Δ. άλλαξε την πρότασή της προς τους αγρότες, αποδεικνύει την προχειρότητα με την οποία σχεδιάζουν», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που επανέλαβε τις προτάσεις του κόμματός του για τον πρωτογενή τομέα. «Χωρίς τους αγρότες, χωρίς τους κτηνοτρόφους θα μαραζώσει η ελληνική περιφέρεια. Ως ΠΑΣΟΚ στεκόμαστε πλάι στον αγώνα τους, χωρίς λαϊκισμούς», πρόσθεσε. Απέφυγε, πάντως, τον πειρασμό να ανέβει σε τρακτέρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή