Επόμενη ημέρα με προβληματισμό στο ΠΑΣΟΚ

Επόμενη ημέρα με προβληματισμό στο ΠΑΣΟΚ

Οι 11 αποχές δεν συμβαδίζουν με την προσπάθεια να εμφανίζεται το κόμμα ως δύναμη που διαχρονικά βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή των μεγάλων κοινωνικών αλλαγών

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να μη θέσει κομματική πειθαρχία στην ψήφιση του νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών μειώνει τους κραδασμούς της επομένης μιας ψηφοφορίας στην οποία το ένα τρίτο των βουλευτών διαφοροποιήθηκε από την κεντρική κομματική γραμμή. Το γεγονός, όμως, ότι οι 11 από τους 32 βουλευτές του κόμματος επέλεξαν την αποχή σε ένα ζήτημα που αφορά απονομή δικαιωμάτων, ασφαλώς και προβληματίζει, καθώς το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να εμφανίζεται ως η πολιτική δύναμη που διαχρονικά βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή των μεγάλων κοινωνικών αλλαγών.

Η αποτίμηση

Η ολοκλήρωση της ψηφοφορίας το βράδυ της Πέμπτης δεν έφερε χαμόγελα στην ηγετική ομάδα –«ασφαλώς και δεν πανηγυρίζουμε για τις 11 αποχές», ήταν το σχετικό σχόλιο–, έφερε όμως αναστεναγμό ανακούφισης. Και αυτό διότι μέχρι την τελευταία στιγμή υπήρχε η ανησυχία μήπως κάποιος ή κάποιοι βουλευτές δεν περιοριστούν στην αποχή αλλά μετακινηθούν στο «όχι». Οπότε αποτιμάται θετικά το γεγονός ότι δεν υπήρξε αρνητική ψήφος καθώς και ότι άλλοι τρεις βουλευτές που εμφανίζονταν να αμφιταλαντεύονται, τελικά ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου και δεν πήγαν στην αποχή.

Με δεδομένο ότι δεν ετέθη θέμα κομματικής πειθαρχίας, δεν υπάρχουν σκέψεις για κυρώσεις προς τους βουλευτές που επέλεξαν την αποχή. Αλλωστε είναι σαφής η διάθεση φυγής προς τα εμπρός, ώστε να αφεθούν πίσω οι όποιες αναταράξεις προκλήθηκαν στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας από τις διαφορετικές προσεγγίσεις και τελικές επιλογές. Οτιδήποτε άλλο, μόνο εσωστρέφεια και μεγαλύτερες εντάσεις θα προκαλούσε. Ετσι, η ηγεσία δηλώνει ικανοποιημένη που ακόμη μια κομβική για τα δικαιώματα νομοθετική ρύθμιση φέρει τη σφραγίδα, πέραν των άλλων κόμματων, και του ΠΑΣΟΚ και επιδιώκει να κλείσει εκεί η συζήτηση, ώστε το κόμμα ενωμένο να προχωρήσει προς τις ευρωεκλογές.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αναφορές κυβερνητικών στελεχών σε ποσοστά βουλευτών ανά κόμμα που υπερψήφισαν δεν μένουν αναπάντητες από τη Χαριλάου Τρικούπη. «Αν δεν ήταν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός δεν θα εισέπραττε χειροκρότημα στο Μόναχο», ήταν το σχετικό σχόλιο. Με την επιπλέον επισήμανση ότι μέσα από τη διαδικασία αναδείχθηκαν σημαντικά προβλήματα για τη Ν.Δ. και από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προέκυψε πολιτική ήττα της κυβέρνησης, καθώς «οι 106 θετικές ψήφοι της Ν.Δ. δεν συνιστούν δεδηλωμένη». Πέραν αυτών, από τη Χαριλάου Τρικούπη αναδεικνύουν την παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά ως ένα υπαρκτό πρόβλημα για τη Ν.Δ., καθώς «ένας πρώην πρωθυπουργός εμφανίσθηκε σχεδόν να καταθέτει δική του πλατφόρμα για το πώς πρέπει να είναι η παράταξη και ποιες επιλογές είναι ορθές για τη διακυβέρνηση της χώρας», όπως επισημαίνεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή