Η δικαίωση του σκαντζόχοιρου

Η δικαίωση του σκαντζόχοιρου

Κάποιοι του αποδίδουν την ισότητα στον γάμο ως προσωπικό στοίχημα που κερδήθηκε. Η ιεραρχία τον έχει στοχοποιήσει περίπου όπως και οι ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις. Γιατί;

8' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοντεύουν τέσσερα χρόνια από τη συνέντευξη – βόμβα στην «Κ», στις 14 Ιουνίου 2020, όπου ο Αλέξης Πατέλης δήλωσε ότι «ο πρωθυπουργός έχει γνωρίσει τον σύζυγό μου». «Τον» (και όχι «την»). Και ιδού, νόμος του κράτους πλέον ο γάμος ομοφύλων, που πολλοί επιμένουν ότι είναι «δικό του παιδί». Πολλοί του αποδίδουν ότι αυτός ήταν ο κρυφός στόχος για τον οποίο μπήκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Οτι «απαίτησε» τον γάμο από τον πρωθυπουργό. Και ότι ο Μητσοτάκης του έκανε τη χάρη γιατί τον ζάλισε και ήθελε να γλιτώσει από το καθημερινό μπίρι μπίρι. Ενέδωσε απέναντι στην παροιμιώδη επιμονή (στα όρια της εμμονής) και στη μανιώδη προσήλωση του Πατέλη στο ζήτημα. Δεν είναι η πρώτη φορά που αποδίδονται σε ομοφυλόφιλους υπερφυσικές ιδιότητες. Είναι και αυτό άλλη μία έκφραση ομοφοβίας. Ενας γκέι είτε θα είναι σκουπίδι είτε θα είναι σατανάς. Οπως ήταν κάποτε για την πατριαρχία και οι γυναίκες: υποζύγια ή μάγισσες.

Ο 54χρονος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού (μοιάζει τουλάχιστον δέκα χρόνια νεότερος) με τις γραβάτες Hermès, τα παπούτσια Hogan και το διαπεραστικό βλέμμα, που επιβάλλει όρια και αποστάσεις στους συνομιλητές του, έχει αποτελέσει αντικείμενο ακόμη και θεολογικών συζητήσεων. Ορισμένοι μητροπολίτες δηλώνουν «σκανδαλισμένοι» στις εξομολογήσεις τους από το γεγονός ότι ένα πρώην στέλεχος της Goldman Sachs αντί να ασχολείται αποκλειστικά με ζητήματα του Μαμωνά, κατόρθωσε να παρασύρει τη «Δεξιά του Κυρίου» στη θεσμοθέτηση ενώσεων αδιανόητων που ο Απόστολος Παύλος καυτηρίασε (έστω κι αν ο Ιησούς ουδέποτε καταδίκασε).

Ο Βελζεβούλ-Πατέλης θα μπορούσε να υπερηφανευτεί ότι είναι ο μόνος που ενώνει την Ιερά Σύνοδο με τα ελληνικά κινήματα υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+. Και οι δύο πλευρές τον μισούν εξίσου. Η ζηλευτή επαγγελματική διαδρομή του στους ναούς του καπιταλισμού του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης έχει προκαλέσει τη μόνιμη ξινίλα των ελληνικών ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων, οι οποίες παραμένουν βουτηγμένες στην αριστερή καχυποψία (απρόσβλητες περιέργως από την οικονομική γλύκα του Athens Pride που οργανώνουν).

Oλοι αυτοί δεν μπορούν να παραδεχτούν ότι ξεμπλόκαρε το θέμα του γάμου ένας ορκισμένος καπιταλιστής, ένας φιλελεύθερος οικονομολόγος που δεν έχει πατήσει ποτέ σε διαδήλωση, ούτε έχει κάνει κατάληψη σε ΑΕΙ, ένας ξανθός γαλανομάτης με στομάχι-πλάκα που εύκολα σηκώνει το φρύδι και σταθερά περιφρονεί τη σοσιαλιστική σκέψη. Αντί, λοιπόν, να του πουν ένα «ευχαριστώ» τον καταγγέλλουν ως «προνομιούχο». Ανάλογη «αγάπη» δείχνει να απολαμβάνει ο Πατέλης και από την τρικέφαλη Ακροδεξιά της Βουλής.

Οι φήμες και οι μηνύσεις

Κάποιοι για να τον υποτιμήσουν θυμήθηκαν την άλλη φήμη, πως εμμονικός και επηρμένος καθώς είναι, επιστράτευσε τις πάμπολλες διασυνδέσεις του και έκλεισε μια παστερία που είχε ανοίξει στο ισόγειο της πολυκατοικίας όπου διαμένει στο Κολωνάκι. Οι φίλοι του απαντούν ότι η μήνυση στο εστιατόριο (που είχε προκαλέσει προβλήματα λόγω θορύβου και κάπνας) έγινε από τη διπλανή πολυκατοικία εκείνης του Πατέλη. Oτι κάποιες από τις επιθέσεις στον Πατέλη στα κοινωνικά δίκτυα για το λουκέτο έγιναν από πρόσωπο που αργότερα αποδείχθηκε ότι αντιμετωπίζει ψυχική ασθένεια. Και ότι ρεπόρτερ σκανδαλοθηρικού εντύπου έκανε στόχο τον Πατέλη ως μια πράξη αντιπερισπασμού. Κάποιοι άλλοι φίλοι του θυμήθηκαν ότι είναι ίσως ο μόνος που τόλμησε να κάνει μήνυση και αγωγή σε έτερο έντυπο που συχνά «μακελεύει» τους πάντες, με αποτέλεσμα το έντυπο αυτό να πάψει να ασχολείται μαζί του. Γιατί μια φυλλάδα που δεν φοβάται κανέναν φοβήθηκε τον Πατέλη; «Να κάνουν και οι άλλοι μηνύσεις», απαντάει ξερά.

Το χειρότερο για όσους δεν τον χωνεύουν είναι ότι δεν μπορούν να του κάνουν τίποτα. Δεν θέλει τα λεφτά τους (έχει αρκετά δικά του), δεν θέλει την ψήφο τους (αδιαφορεί για την ενεργό πολιτική), δεν θέλει να του δώσουν δουλειά (αν φύγει από την κυβέρνηση μπορεί να δουλέψει παντού στο εξωτερικό) και, κυρίως, δεν θέλει την παρέα τους. «Στην Ελλάδα αναπτύσσονται υπερβολικά οι προσωπικές σχέσεις και αυτό δεν είναι σωστό. Οι επαγγελματικές σχέσεις πρέπει να παραμένουν επαγγελματικές, γιατί όταν γίνονται προσωπικές είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσεις τον άλλον αντικειμενικά. Γι’ αυτό δεν βγαίνω με κανέναν ούτε σε γεύματα ούτε σε δείπνα».

Σε μια κουλτούρα που όχι μόνον οι ισχυροί, αλλά όλοι ανεξαιρέτως μεταμορφωνόμαστε σε «αδέλφια» μετά το δεύτερο ποτηράκι, ο Πατέλης μοιάζει εκτός κλίματος, άκαμπτος, σχεδόν προκλητικός. Ενας εργατικός σκαντζόχοιρος. «Ακόμη και τα δώρα που μου στέλνουν στο γραφείο τα Χριστούγεννα τα ανοίγω και δεν κοιτάζω ποτέ την κάρτα του αποστολέα, την πετάω αμέσως στον κάλαθο των αχρήστων». Διαφωνεί ριζικά με την άποψη ότι οι κοινωνικές επαφές είναι προϋπόθεση για την επιτυχία. «Η βασική σου δουλειά θα σε κάνει να πετύχεις ή να αποτύχεις. Η δουλειά μου δεν είναι να γίνομαι φίλος». Η αγορίστικη αυταρέσκεια και ο εγωισμός της διανοητικής ικανότητας δεν απογειώνουν τη δημοφιλία του Πατέλη. Ο Μητσοτάκης, όμως, τον εμπιστεύεται γιατί ξέρει τον τομέα του και δεν παίζει παιχνίδια. Τελικά, είναι αλήθεια ότι αν δεν υπήρχε ο Πατέλης, ο Μητσοτάκης δεν θα σκεφτόταν ποτέ να επιβάλει στο κόμμα του κάτι τόσο ανοίκειο όσο είναι ο γάμος ομοφύλων;

Μαθητής της χρονιάς

Ο Αλέξης Πατέλης γεννήθηκε το 1970 και μεγάλωσε στο κέντρο της Αθήνας. Η μητέρα του είναι καθηγήτρια και ο πατέρας του οικονομολόγος (που έχει χόμπι τη φωτογραφία και την «κακή συνήθεια» να διακόπτει τον γιο του όταν μιλάει). Στο μικρό γραφείο του στον πρώτο όροφο του Μεγάρου Μαξίμου, ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού έχει τοποθετήσει σε έναν τοίχο 4-5 κάδρα με ασπρόμαυρες φωτογραφίες που έχει τραβήξει ο πατέρας του και ένα πόστερ-αντίγραφο έργου του Κωνσταντίνου Μαλέα. Πήγε σχολείο στου Μωραΐτη, όπου πήρε το βραβείο του μαθητή της χρονιάς «για τη γενικότερη συνεισφορά του στο έτος». Ηταν μάλλον ντροπαλός, αλλά ήταν και ταμίας στο δεκαπενταμελές. Του άρεσαν τα οικονομικά. «Στα 13 μου άρχισα να διαβάζω τον Economist και στα 21 μου σταμάτησα γιατί πλέον όλα επαναλαμβάνονταν». Το 1988 πήγε στο Σάσεξ της Αγγλίας για να σπουδάσει οικονομικά και το 1991 ξεκίνησε μεταπτυχιακά στο Πρίνστον. Τη διετία 1993-95 έκανε τη θητεία του στο Ναυτικό και αμέσως μετά επέστρεψε στις ΗΠΑ, όπου άρχισε διδακτορικό με τον Μπεν Μπερνάνκι, τον μετέπειτα πρόεδρο της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας (Fed).

Μόλις πήρε το πρώτο πτυχίο του, το 1991, αποφάσισε να δουλέψει το καλοκαίρι σε επενδυτική τράπεζα. «Εστειλα τριάντα επιστολές σε τριάντα οικονομολόγους που εργάζονταν σε επενδυτικές τράπεζες. Μου απάντησε ένας, αυτός που ήθελα να δουλέψω μαζί του, ο Γκάβιν Ντέιβις από την Goldman Sachs». Από τότε δούλεψε κάθε καλοκαίρι στην Goldman Sachs. Μόλις πήρε το διδακτορικό του το 1997 (με θέμα τη σχέση ανάμεσα στη νομισματική πολιτική και στις αγορές) προσλήφθηκε στην Goldman Sachs. Ακολούθησε το 2001 ένα διάλειμμα για ενάμιση χρόνο στην Ελλάδα, στην Εθνική Τράπεζα, δίπλα στον τότε πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Θεόδωρο Καρατζά, πριν επιστρέψει στο Λονδίνο για τη Citygroup και τη Merrill Lynch.

Το 2006 προάγεται σε επικεφαλής όλων των οικονομολόγων της Merrill Lynch εκτός ΗΠΑ. Τρία χρόνια νωρίτερα, συνειδητοποιεί ότι είναι γκέι (έως τότε είχε σχέσεις με γυναίκες). «Στα 33 μου το λέω στην οικογένεια και στους φίλους μου. Στα 34 γνωρίζω τον Μιχάλη και θα κλείσουμε φέτος 20 χρόνια μαζί. Ο Μιχάλης κατάγεται από τη Ζιμπάμπουε. Γνωριστήκαμε στο Λονδίνο, μείναμε μαζί μετά έξι μήνες και είμαστε μαζί έκτοτε. Είναι πιανίστας. Παντρευτήκαμε το 2016 στο Λονδίνο. Το 2022 πήρε την ελληνική υπηκοότητα έπειτα από εξετάσεις».

«Ο Μιχάλης κατάγεται από τη Ζιμπάμπουε. Είναι πιανίστας. Παντρευτήκαμε το 2016 στο Λονδίνο. Το 2022 πήρε την ελληνική υπηκοότητα έπειτα από εξετάσεις».

Το ζεύγος έρχεται στην Ελλάδα το 2009. Ο Πατέλης ιδρύει τη δική του εταιρεία, την Patelis Macro, και παρέχει συμβουλές σε πελάτες απ’ όλο τον κόσμο, αλλά όχι σε Ελληνες. «Δεν είχα ποτέ πελάτες Ελληνες». Θαυμάζει τον Γιάννη Στουρνάρα για το πείσμα και τον αγώνα του κατά τη διάρκεια της κρίσης, αλλά χάνει τον ύπνο του όταν συνειδητοποιεί μετά τις ευρωεκλογές του 2014 ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει σύντομα κυβέρνηση. «Το 2016 στάθηκα στην ουρά μιάμιση ώρα για να ψηφίσω τον Μητσοτάκη για την ηγεσία της Ν.Δ. και όταν κέρδισε πείστηκα ότι θα βγει πρωθυπουργός και η περιπέτεια της χώρας θα τελειώσει». Το 2017 έλαβε ένα email από τον Μητσοτάκη, ο οποίος είχε διαβάσει μια οικονομική ανάλυσή του. Συναντήθηκαν για πρώτη φορά στα κομματικά γραφεία της Πειραιώς. Το 2019 έκλεισε την εταιρεία του και δέχθηκε να γίνει οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού.

Στην κυβέρνηση ασχολήθηκε μόνο με τον γάμο; «Οχι, αλλά αν δώσω μία συνέντευξη για τον γάμο και δέκα για τα οικονομικά, όλοι θα ασχολούνται με τη μία για τον γάμο». Ασχολήθηκε μεταξύ άλλων με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα κόκκινα δάνεια, με το Ταμείο Ανάκαμψης και τη μείωση των φόρων. Τον Μάρτιο του 2021, ο Μητσοτάκης του ζήτησε να συμμετάσχει στην επιτροπή για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ υπό τον καθηγητή Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο. Είναι κατηγορηματικός ότι ο γάμος ομοφύλων είναι μια επιλογή του ίδιου του Μητσοτάκη, μια πτυχή στο πλαίσιο της συνολικής πολιτικής του για την αναβάθμιση και την προστασία των δικαιωμάτων όλων των πολιτών. Θεωρεί γελοιότητες όσα λέγονται ότι ο ίδιος έπεισε τον πρωθυπουργό να υποστηρίξει τον γάμο ομοφύλων ή ότι ο πρωθυπουργός «του έκανε τη χάρη».

«Η ομοφοβία παραμένει ισχυρή»

«Αν υπήρχαν 30 ΛΟΑΤΚΙ+ μέλη της κυβέρνησης, ίσως ο πρωθυπουργός να ζητούσε από κάποιον άλλον να συμμετάσχει στην επιτροπή για τη σύνταξη της εθνικής στρατηγικής για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ αλλά αφού δεν υπήρχε άλλος, θεώρησε ότι ήταν ένα πεδίο στο οποίο θα μπορούσα να προσφέρω». Οι φήμες ότι «ο γάμος οφείλεται στον Πατέλη» εξυπηρετούν την ομοφοβική άποψη πως έγινε κάτι αντικανονικό, άρα κάποιος θα πρέπει να «παρέσυρε» τον πρωθυπουργό. «Η ομοφοβία παραμένει ισχυρή. Είναι αξιοσημείωτο ότι ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει καμία διάσημη λεσβία στην Ελλάδα». Ποια μεγάλη τραγουδίστρια του αρέσει; Ακούει μουσική; «Οχι! Μου φτάνει που είμαι παντρεμένος με μουσικό». Γιατί πιστεύει ότι τα ατομικά δικαιώματα ανήκουν στη φιλελεύθερη Δεξιά; «Η Δεξιά και ο καπιταλισμός αναδεικνύουν την αξία του ατόμου, ενώ η Αριστερά υποτάσσει το άτομο στο κράτος και στο σύνολο». Και τι λέει για τον Μάκη Βορίδη; «Λέω ότι η Ν.Δ. πήρε 41% στις εκλογές και μπορεί να κάνει πολλές και διαφορετικές μεταρρυθμίσεις χάρη και στον κόσμο που εκφράζει ο Μάκης Βορίδης. Είμαστε μια πλατιά παράταξη».

«Η Ν.Δ. πήρε 41% στις εκλογές και μπορεί να κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις χάρη και στον κόσμο που εκφράζει ο Μάκης Βορίδης. Είμαστε μια πλατιά παράταξη».

Τέλος, γιατί θυμώνει όταν ακούει την ερώτηση: «Γιατί εσείς οι γκέι θέλετε να παντρευτείτε;». «Η ερώτηση υπονοεί ότι ένας ομοφυλόφιλος δεν μπορεί να έχει την ίδια επιθυμία αγάπης και συντροφικότητας με έναν ετεροφυλόφιλο. Δηλαδή τον Πύρρο Δήμα, που παντρεύτηκε για δεύτερη φορά, γιατί δεν τον ρώτησε κανείς γιατί ήθελε να παντρευτεί;». Ο Πατέλης ανήκει στο κατεστημένο και ταυτόχρονα είναι ένας πολέμιος της κατεστημένης σκέψης. Είναι ένας εισοδιστής της Δεξιάς, που δρα «από μέσα». Αμετανόητα μοναχικός, δύστροπος για πολλούς και ταυτόχρονα εξαιρετικά επιδραστικός. Ενας δεξιός, πείσμων επαναστάτης. Γιατί όπως λέει με νόημα και με τη χαρακτηριστική τραχύτητα στη φωνή του: «Επαναστατικό σήμερα είναι να επιτυγχάνεις τον στόχο σου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή