«Ασπίδες»: Οι τελικές δοκιμές για τη φρεγάτα «Υδρα» – Προσομοίωση πυραυλικής επίθεσης

«Ασπίδες»: Οι τελικές δοκιμές για τη φρεγάτα «Υδρα» – Προσομοίωση πυραυλικής επίθεσης

Πηγές του ναυτικού επιτελείου αναφέρουν στην «Κ» ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε το έκτακτο εφάπαξ επίδομα ύψους περίπου 1.500 ευρώ να πιστωθεί στο πλήρωμα εντός της εβδομάδας

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία της προετοιμασίας για τη συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» (EUNAVFOR ASPIDES) μπαίνει η φρεγάτα «Υδρα» του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία προγραμματίζεται να αποπλεύσει στα τέλη Φεβρουαρίου για την Ερυθρά Θάλασσα. 

Πηγές του ναυτικού επιτελείου αναφέρουν στην «Κ» ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε το έκτακτο εφάπαξ επίδομα ύψους περίπου 1.500 ευρώ να πιστωθεί στο πλήρωμα της φρεγάτας «Υδρα» εντός της εβδομάδας, ενώ η ημερήσια αποζημίωση θα ανέρχεται σε 120 ευρώ. Λίγο πριν τον απόπλου, το πολεμικό πλοίο θα επισκεφθεί η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σήμερα οι δοκιμές

Το πολεμικό πλοίο με το πλήρωμά του βρίσκεται σήμερα σε δοκιμαστικό πλου στο Μυρτώο Πέλαγος ώστε να ελεγχθούν τα συστήματά του και να πιστοποιηθεί η ετοιμότητα της Μονάδας για την ανάληψη της απαιτητικής αποστολής προστασίας των εμπορικών πλοίων και κατ’ επέκταση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας από τις επιθέσεις των Χούθι. Η «Υδρα» πρόκειται να εκτελέσει πυρά με το πυροβόλο των 5 ιντσών, ενώ για να δοκιμαστούν τα δύο συστήματα εγγύς προστασίας Phalanx, που αποτελούν την τελευταία γραμμή άμυνας του πλοίου, θα γίνει προσομοίωση πυραυλικής επίθεσης, ώστε τα ραντάρ των όπλων να εντοπίσουν και να εγκλωβίσουν την εναέρια απειλή.

Θα ελεγχθούν ακόμη οι αισθητήρες του πλοίου αλλά και το νέο σύστημα εντοπισμού εκπομπών ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ESM που εγκαταστάθηκε πρόσφατα στη φρεγάτα καθώς και το νέο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου για την προστασία από τις επιθέσεις με drones. Για τη δοκιμή του, το Πολεμικό Ναυτικό θα χρησιμοποιήσει drones που ανήκουν στο οπλοστάσιο των Ενόπλων Δυνάμεων και προσομοιάζουν σε μέγεθος και ταχύτητα τα μη επανδρωμένα των Χούθι. Στις δοκιμές λαμβάνει μέρος και το οργανικό ελικόπτερο S-70 Aegean Hawk με το πλήρωμά του.

Οσο η φρεγάτα βρίσκεται εν πλω, θα εκτελεστεί και σενάριο ασύμμετρης απειλής με επιχείρηση κατάληψης του πλοίου, το οποίο θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα στελέχη της Ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών που θα βρίσκονται στην «Υδρα» καθ’ όλη τη διάρκεια της αποστολής της

Οι εν πλω δοκιμές της φρεγάτας «Υδρα» αποτελούν πρόβα τζενεράλε για τη συμμετοχή της στην επιχείρηση «Ασπίδες» και, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τα όπλα και τα συστήματα του πλοίου θα ελεγχθεί και η ετοιμότητα του πληρώματος να αντιμετωπίσει μια σειρά από πιθανά σενάρια. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση μη επανδρωμένων επιφανείας (USV), την περίπτωση τραυματισμού μελών του πληρώματος, την εκδήλωση πυρκαγιάς κ.ά.

Οσο η φρεγάτα βρίσκεται εν πλω, θα εκτελεστεί και σενάριο ασύμμετρης απειλής με επιχείρηση κατάληψης του πλοίου, το οποίο θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα στελέχη της Ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών που θα βρίσκονται στην «Υδρα» καθ’ όλη τη διάρκεια της αποστολής της. Το κρίσιμο τεστ θα ολοκληρωθεί με τις δοκιμές του προωστήριου σκεύους, δηλαδή των μηχανών ντίζελ και των αεροστρόβιλων που διαθέτει το πλοίο, ενώ θα ελεγχθούν και τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη (γεννήτριες).

Αντίστροφη μέτρηση

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι οι πρώτοι επιτελείς της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Κύπρου βρίσκονται ήδη στο στρατηγείο της Λάρισας, το οποίο στελεχώνεται με ταχείς ρυθμούς. Εκεί θα βρίσκεται η έδρα της EUNAVFOR ASPIDES με διοικητή τον αρχιπλοίαρχο Βασίλειο Γρυπάρη, ενώ πλοίο διοίκησης αναλαμβάνει το ιταλικό αντιτορπιλικό «Caio Duilio» με Ιταλό εν πλω διοικητή. Την ευρωπαϊκή αμυντική επιχείρηση πλαισιώνουν ακόμη, η γερμανική φρεγάτα «Hessen» και η γαλλική «Languedoc».

Η «σφραγίδα» για την έναρξη της αποστολής μπήκε το πρωί στις Βρυξέλλες, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ να τονίζουν τη σπουδαιότητα της ευρωπαϊκής παρουσίας στην περιοχή, με στόχο τη διαφύλαξη των συμφερόντων της Ενωσης. Τα επιχειρησιακά σχέδια που εγκρίθηκαν κατά τη συνάντηση των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, αναφέρουν ως χώρο ανάπτυξης και δράσης της EUNAVFOR ASPIDES, τα Στενά του Μπαμπ ελ Μαντέμπ και του Ορμούζ, τα διεθνή ύδατα στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Αντεν, την Αραβική Θάλασσα, τον Κόλπο του Ομάν και τον Περσικό.

Ο ρόλος των μονάδων που θα λάβουν μέρος, θα είναι η συνοδεία εμπορικών πλοίων, η συγκέντρωση πληροφοριών για την επίγνωση της επιχειρησιακής κατάστασης στη θάλασσα και η προστασία της ναυσιπλοΐας από κάθε είδους επίθεση, σύμφωνα με όσα ορίζει το διεθνές δίκαιο. Η στρατηγική κατεύθυνση της επιχείρησης δίνεται από την Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας της Ε.Ε., η οποία, μεταξύ άλλων, καθορίζει την ιεραρχία, τα επιχειρησιακά σχέδια και τους κανόνες εμπλοκής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή