Το ΠΑΣΟΚ προσδοκά κέρδη από τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ

Το ΠΑΣΟΚ προσδοκά κέρδη από τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ

Το ενδεχόμενο μιας νέας διάσπασης ή αποχώρησης βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να καταστήσει το ΠΑΣΟΚ το κόμμα με τη δεύτερη αριθμητικά Κ.Ο. μέσα στη Βουλή

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ, ως κρίση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι λογικό να απασχολεί σχεδόν το σύνολο του πολιτικού φάσματος. Και ίσως περισσότερο από τα υπόλοιπα κόμματα απασχολεί τη Χαριλάου Τρικούπη, που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, που μπορεί να επηρεάσουν ευρύτερα τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Με δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το ευθέως ανταγωνιστικό κόμμα στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι περισσότερο από σαφές ότι όλες οι εξελίξεις στην Κουμουνδούρου αξιολογούνται με ενδιαφέρον.

Οι παρατεταμένες έντονες εσωκομματικές αναταράξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφεραν δημοσκοπικά οφέλη στο ΠΑΣΟΚ. Μετά τη συντριπτική εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιούνιο και όσα ακολούθησαν με την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, τις εσωκομματικές εκλογές, την ανάδειξη του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία, τη διπλή διάσπαση, το ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε να αποκομίζει μικρά δημοσκοπικά οφέλη, ανεβάζοντας τα ποσοστά του έστω και λίγο.

Σε συνδυασμό όμως με την πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον δημοσκοπικά, το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερο κόμμα, οιωνεί αξιωματική αντιπολίτευση όλους τους τελευταίους μήνες. Είναι λογικό στη Χαριλάου Τρικούπη να προσδοκούν ότι πιθανή περαιτέρω φθορά του ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει μεγαλύτερα οφέλη σ’ αυτούς. Ετσι, όσα συμβαίνουν στην Κουμουνδούρου μόνο αδιάφορους δεν τους αφήνουν.

Το ΠΑΣΟΚ προσδοκά κέρδη από τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ-1
«Το ΠΑΣΟΚ, εν μέσω κοινοβουλευτικής περιόδου, έχει πει ότι δεν θα παίρνει στελέχη από άλλα κόμματα», ανέφερε ο εκπρόσωπός του Θανάσης Γλαβίνας. [ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ]

Παράλληλα, για το ΠΑΣΟΚ υπάρχει και κοινοβουλευτικό ενδιαφέρον. Το κόμμα διαθέτει αυτή τη στιγμή 32 βουλευτές και ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει χάσει 11 βουλευτές από τις δύο διασπάσεις, 36. Το ενδεχόμενο μιας νέας διάσπασης ή αποχώρησης βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να καταστήσει το ΠΑΣΟΚ το κόμμα με τη δεύτερη αριθμητικά Κοινοβουλευτική Ομάδα μέσα στη Βουλή, εξέλιξη κάθε άλλο παρά αδιάφορη.

Βεβαίως, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Γλαβίνας, έσπευσε να διαμηνύσει το αυτονόητο για τη Χαριλάου Τρικούπη, όσον αφορά την πιθανότητα αποστασιοποίησης στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και κατά πόσο το ΠΑΣΟΚ θα ήταν ανοιχτό: «Νομίζω το έχουμε ξεκαθαρίσει. Δεν θα ήθελα φυσικά να προκαταλάβω κάποια απόφαση, αλλά το ΠΑΣΟΚ εν μέσω κοινοβουλευτικής περιόδου το έχει κάνει και την προηγούμενη φορά και πιστεύω ότι θα συνεχίσει να το κάνει, έχει πει ότι δεν θα παίρνει στελέχη από άλλα κόμματα, όπως κάνανε κάποια άλλα κόμματα τα προηγούμενα χρόνια από αυτό. Αλλά αυτό είναι φυσικά και απόφαση του προέδρου, των πολιτικών οργάνων και μιλάμε και σε ένα εντελώς υποθετικό πλαίσιο, το οποίο κανείς δεν μπορεί να πει ότι θα συμβεί ή όχι».

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε επίσης ότι «κανείς από εμάς δεν χαίρεται όταν ένα κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ένα κόμμα ευρύτερα του προοδευτικού χώρου, αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή