Εντός και Εκτός: Ο Πιστόριους στη Σούδα

Εντός και Εκτός: Ο Πιστόριους στη Σούδα

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Σήμερα ο υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους θα βρίσκεται στη Σούδα, όπου θα επισκεφθεί συνοδεία βουλευτών τη φρεγάτα «Hessen» του γερμανικού ναυτικού, η οποία έχει επιλεγεί προκειμένου να συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή αποστολή προστασίας της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα με την επωνυμία «Aspides». Ο κ. Πιστόριους αποτελεί αυτή τη στιγμή το πιο δημοφιλές πρόσωπο της κυβέρνησης υπό τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς, εξέλιξη που αποδίδεται όχι τόσο στο ταλέντο του ίδιου του Σοσιαλδημοκράτη υπουργού, όσο στη στροφή η οποία καταγράφεται πλέον και στη Γερμανία και έχει ως επίκεντρο την αυξανόμενη ανησυχία για την πλημμελή (αν όχι ανύπαρκτη) αμυντική πολιτική του Βερολίνου μέχρι τη στιγμή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο κ. Πιστόριους συμβολίζει, σε σημαντικό βαθμό, την προσπάθεια του Βερολίνου για μια πιο «γεωπολιτική» Γερμανία.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Γι’ αυτό, άλλωστε, και στη Γερμανία δεν υπήρξε το παραμικρό δίλημμα περί του αν πρέπει να εμπλακεί και στην επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα, μιας και ήδη έχει δώσει πολλά στην Ουκρανία. Δεν πρέπει να λησμονείται ότι για τα μεγέθη της Γερμανίας, οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι μικρές και ανεπαρκώς εξοπλισμένες. Χθες, πάντως, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. ενέκριναν και επισήμως την έναρξη της ευρωπαϊκής ναυτικής αποστολής με την ελληνική επωνυμία «Ασπίδες» (EUNAVFOR ASPIDES). «Η επιχείρηση θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στη διαφύλαξη των εμπορικών συμφερόντων και των συμφερόντων ασφαλείας, προς όφελος της Ε.Ε. και της ευρύτερης διεθνούς κοινότητας», τόνισε μετά την επισημοποίηση της αποστολής ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. «Πέρα από την αντιμετώπιση κρίσεων, είναι ένα βήμα προς μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή παρουσία στη θάλασσα για την προστασία των ευρωπαϊκών μας συμφερόντων», σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Την εν όρμω διοίκηση έχει το Στρατηγείο της Λάρισας με πρώτο επικεφαλής τον αρχιπλοίαρχο του Πολεμικού Ναυτικού Βασίλειο Γρυπάρη.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις είπε στη Διάσκεψη του Μονάχου ότι «τα πράγματα δεν πάνε καλά» για την Ουκρανία, «σπάζοντας» με αυτόν τον τρόπο μια σχεδόν δογματική μονοτονία σχετικά με την «πίστη για τη νίκη» εναντίον της Ρωσίας. Ο Λιθουανός –νέος και φιλόδοξος πολιτικός– επιχειρούσε κυρίως να αναδείξει την αδυναμία της Ε.Ε. και των ΗΠΑ να στηρίξουν την Ουκρανία με τρόπο ο οποίος ενισχύει τις δυνατότητές της, σε μια περίοδο κατά την οποία φαίνεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν βρει έναν μηχανισμό και –με τεράστιο κόστος και για τις δύο πλευρές– σπάνε τις καλά στημένες άμυνες του Κιέβου. Ο Λαντσμπέργκις αναφερόταν, βεβαίως, στην –μετά κόπων και βασάνων– απόφαση του Κογκρέσου να «ξεμπλοκάρει» ένα ακόμα πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία, και στη «λαχανιασμένη» Ε.Ε., τα κράτη-μέλη της οποίας μετά βίας κατορθώνουν να εξοπλιστούν για τις δικές τους ανάγκες, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την ενίσχυση του Κιέβου. Το Σάββατο συμπληρώνονται δύο χρόνια από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι αντοχές όλων δοκιμάζονται και το φως δεν ξεχωρίζει καν στην άκρη του τούνελ. Είμαστε ακόμα σε βαθύ σκοτάδι.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Ινδία, για την οποία απόψε αναχωρεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από συνεργάτες και υπουργούς. Η επίσκεψη αποτελεί ανταπόδοση της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι στην Αθήνα τον περασμένο Αύγουστο, ωστόσο έχει πολύ περισσότερο περιεχόμενο. Ο κ. Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται την Ινδία και την Ελλάδα ως τα δύο άκρα του IMEC (Διάδρομος Ινδίας, Μέσης Ανατολής, Ευρώπης) και δεν επιθυμεί η σχέση αυτή να ατονήσει. Οι αιτίες είναι, βέβαια, πολλές και τα εμπόδια πολυάριθμα, με πρώτο και κύριο τη γεωπολιτική αναταραχή στη Μέση Ανατολή. Ο IMEC αποτελεί, βέβαια, ένα σχέδιο μιας πολύ ευρύτερης στρατηγικής που ξεπερνάει την οικονομική διάσταση και ακουμπάει στα σχέδια μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας της περιφέρειας της Ευρασίας, αλλά αυτή είναι μια τεράστια συζήτηση. Σε κάθε περίπτωση, θα έχουμε περισσότερα νέα τις ημέρες που ο κ. Μητσοτάκης θα έχει τις συναντήσεις του στο Νέο Δελχί και τη Βομβάη.

H ATAKA

«Η απαίτηση για εξόφληση των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ χωρίς την παροχή ευέλικτων λύσεων ή ρυθμίσεων, που να λαμβάνουν υπόψη την πρωτοφανή οικονομική πίεση, καταδεικνύει μια ανησυχητική απομάκρυνση από τις ανάγκες του πληθυσμού. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, περίπου 730.000 μη μισθωτοί βρίσκονται υπό το βάρος οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, με την πλειονότητα να έχει χρέη που κυμαίνονται μεταξύ 500 και 3.000 ευρώ». Αυτά αναφέρει σε ερώτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, αναδεικνύοντας ένα πολύ πιθανό αδιέξοδο το οποίο θα οδηγήσει πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες να απολέσουν την ασφαλιστική ικανότητά τους από την 1η Μαρτίου. Υπάρχουν και τα πραγματικά προβλήματα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή