Κυβέρνηση: Ικανοποίηση για τους αγρότες, το βλέμμα στα ΑΕΙ

Κυβέρνηση: Ικανοποίηση για τους αγρότες, το βλέμμα στα ΑΕΙ

Η κυβέρνηση θέλει μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια να έχει έναν «καθαρό ορίζοντα» τριών μηνών χωρίς κοινωνικές εντάσεις έως τις ευρωεκλογές

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον πρωθυπουργό να ολοκληρώνει σήμερα την επίσκεψή του στην Ινδία και να επιστρέφει αύριο στην Ελλάδα, η κυβέρνηση στρέφει το βλέμμα της στο επόμενο σημαντικό νομοσχέδιο που είναι η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Με αυτό ολοκληρώνεται ένα «πακέτο» μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα πυκνό, που ξεκίνησε ήδη από τον περασμένο Ιούλιο και το οποίο αναμένεται να αποτελέσει βασικό προεκλογικό όχημα για τις κάλπες του Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση ξεκίνησε αμέσως μετά τη νίκη της στις εκλογές του 2023 με την κατάθεση του οικονομικού νομοσχεδίου, που έκανε πράξη σχεδόν το 50% των προεκλογικών δεσμεύσεων της Ν.Δ., συνέχισε με αρκετές μεταρρυθμίσεις του υπουργείου Εσωτερικών, με εμβληματικότερη την επιστολική ψήφο, έφερε το φορολογικό νομοσχέδιο, τις αλλαγές στο ΕΚΑΒ και στα χειρουργεία και, τελευταία, τις αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο με την ισότητα στον γάμο. Τα παραπάνω «θα ενταχθούν στον προεκλογικό αγώνα», καθώς, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, βγάζουν ένα πολιτικό συμπέρασμα: η κυβέρνηση πήρε μία εντολή αλλαγών και την κάνει διαρκώς πράξη με συνεχή παραγωγή πολιτικής και νομοσχέδια.

Την ίδια ώρα, το άλλο μεγάλο μέτωπο των τελευταίων ημερών, οι αγροτικές κινητοποιήσεις, φαίνεται να κλείνει έναν πρώτο κύκλο, με τρόπο που στην κυβέρνηση θεωρούν ιδανικό. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου δηλώνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένες από το πώς εξελίχθηκε η κάθοδος των αγροτών στην Αθήνα, κάνοντας λόγο για μια «αξιοπρεπή διαμαρτυρία» που «τίμησε τους αγρότες». Παράλληλα, επιμένουν ότι η κάθοδος των αγροτών στην Αθήνα ενισχύει διαπραγματευτικά τον πρωθυπουργό, αφού «την ώρα που τα τρακτέρ βρίσκονται σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η Αθήνα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση». Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού στον αγροτικό κόσμο θα γίνουν άμεσα πράξη, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται τετ α τετ με τους Θεσσαλούς, οι οποίοι έχουν έξτρα προβλήματα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες.

Πού δίνει έμφαση

Με το αγροτικό ζήτημα να ολοκληρώνει τον κύκλο του, η κυβέρνηση θα δώσει έμφαση το επόμενο διάστημα, όπως προειπώθηκε, στη μεταρρύθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης. Στην κυβέρνηση θεωρούν την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων το «κερασάκι στην τούρτα» των μεταρρυθμίσεων σε αυτή τη φάση, καθώς πρόκειται για κορυφαία προεκλογική δέσμευση του Μαξίμου, με τις ρίζες της μάλιστα να βρίσκονται στην περίοδο Καραμανλή και στην αείμνηστη Μαριέττα Γιαννάκου. Συνεπώς, πρόκειται για ένα ιδανικό νομοσχέδιο για να συσπειρώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα και τη βάση του κόμματος, μετά τη δεδομένη αποσυσπείρωση που έφερε ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου και «να εγκαινιάσει ομαλά» την έναρξη του προεκλογικού αγώνα.

Αυτό που επιδιώκει ουσιαστικά το Μαξίμου είναι το τελευταίο τρίμηνο πριν από τις κάλπες να έχει «καθαρό τοπίο», χωρίς κοινωνικές και εσωκομματικές αναταράξεις, που είχε ο Φεβρουάριος, ώστε να εκπεμφθεί όσο το δυνατόν πιο καθαρά το μήνυμα των ευρωεκλογών. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Μαξίμου το τελευταίο τρίμηνο προγραμματίζει μόνο την παρουσίαση του εθνικού σχεδίου για το δημογραφικό και την οικογένεια, που αφορά τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών και αντιμετωπίζει ένα μεγάλο πρόβλημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή