Το «ταμείο» του ΣΥΡΙΖΑ πριν από το κρίσιμο συνέδριο

Το «ταμείο» του ΣΥΡΙΖΑ πριν από το κρίσιμο συνέδριο

Τι κέρδισε και τι έχασε ο Στέφανος Κασσελάκης στη συνεδρίαση της Π.Γ. – Νέα εσωκομματική ένταση με αφορμή την επιστολή του

4' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχοντας στις αποσκευές τους το «ταμείο» της Πολιτικής Γραμματείας, ο Στέφανος Κασσελάκης και τα μέλη του οργάνου προσέρχονται σήμερα στο συνέδριο.

Τι κέρδισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την «πολιτική γυμναστική» των τελευταίων ημερών; Ελαβε την εμπιστοσύνη του οργάνου κυρίως για να δώσει την κρίσιμη μάχη των ευρωεκλογών. Ταυτόχρονα διατήρησε το ερωτηματολόγιο στον isyriza, στο οποίο πιστεύει πολύ. Ηταν η αφορμή, άλλωστε, για να ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων από το Σάββατο και μετά. Αυτό που δεν κέρδισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πίστωση χρόνου σε περίπτωση «στραβοπατήματος» στις ευρωεκλογές.

Στα «πλην» του καταγράφεται και η νέα ισορροπία δυνάμεων στην Πολιτική Γραμματεία, όπου φαίνεται να μην έχει την πλειοψηφία, καθώς 17-3 φέρεται να έγραψε το «σκορ» στην τελευταία συνεδρίαση.

Στόχος των παροικούντων την Κουμουνδούρου είναι το συνέδριο να γίνει σε κλίμα ενωτικό και να αναδείξει τη στήριξη της βάσης στον Στέφανο Κασσελάκη. Η επόμενη ημέρα της συνεδρίασης, ωστόσο, δεν ήταν ανέφελη. Να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από την υποχώρηση του Στέφανου Κασσελάκη και να προβάλουν την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του –και όχι όσα προηγήθηκαν– επιχείρησαν πηγές της Κουμουνδούρου.

Μια αναφορά πως «μόνο ένα μέλος της Π.Γ. ζήτησε να τεθεί σε ψηφοφορία το θέμα της ανάκλησης της επιστολής του προέδρου και απορρίφθηκε από όλους» προκάλεσε άμεσες αντιδράσεις.

Το παρασκήνιο και οι διάλογοι μεταξύ του προέδρου του κόμματος και των κορυφαίων στελεχών.

«Η επιστολή του προέδρου ανακλήθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο πριν από το τέλος της συνεδρίασης χωρίς ψηφοφορία, ομόφωνα», απάντησαν μέλη του οργάνου. Τι ακριβώς συνέβη; Ο Διονύσης Τεμπονέρας, σύμφωνα με πληροφορίες, όντως έθεσε θέμα ψηφοφορίας, ωστόσο τα υπόλοιπα μέλη τού επισήμαναν πως από τη στιγμή που ο ίδιος ο πρόεδρος είπε πως την ανακαλεί, δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσουν σε αυτή τη διαδικασία. Η Ολγα Γεροβασίλη, γι’ αυτό το θέμα, φέρεται να του είπε: «Οπως ζητήσαμε και χθες, αλλά και σήμερα που είσαι και παρών, η επιστολή επιστρέφεται ως απαράδεκτη και προσβλητική και δεν μπορεί να αντιπολιτεύεται την Πολιτική Γραμματεία».

Το παρασκήνιο από την προχθεσινή συνεδρίαση είναι έντονο. Μετά τη βούληση που εξέφρασε ο Στ. Κασσελάκης να λάβει «λευκή επιταγή» μέχρι το 2027, τα μέλη του οργάνου ένα ένα άρχισαν να εκτοξεύουν βέλη εναντίον του.

Κάποιες πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν πως αρχικά ο κ. Κασσελάκης σημείωνε τις αντιδράσεις. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος του ανέφερε πως «όλοι κρινόμαστε στις ευρωεκλογές. Οι πρόεδροι πιστώνονται πρώτοι τα καλά αποτελέσματα και χρεώνονται πρώτοι τα αρνητικά». Στην ίδια γραμμή ο Κώστας Ζαχαριάδης φέρεται να τόνισε πως «σε όλα τα κόμματα του κόσμου οι ηγεσίες κρίνονται καθημερινά και πάντα στις εκλογές, και ο πρόεδρος, και η Γραμματεία, και η Κεντρική Επιτροπή». Ο Διονύσης Τεμπονέρας ανέφερε πως «είμαστε αριστεροί. Δεν εκβιαζόμαστε. Δεν δίνουμε ποτέ και σε κανέναν λευκή επιταγή».

Παρέμβαση υποστηρικτική προς τον πρόεδρο έκανε η Θεοδώρα Τζάκρη: «Θα πρέπει να καταλάβετε ότι αν πείτε σε μια Κεντρική Επιτροπή 300 ατόμων ή σε ένα συνέδριο 3.500 ατόμων ότι αμφισβητείτε τον πρόεδρο επειδή έθεσε ερώτημα για την Κεντροαριστερά, θα γελούν μαζί σας».

Η συζήτηση επεκτάθηκε, με τον κ. Κασσελάκη να τονίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, πως αν μπορούν να βρουν κάποιον απέναντί του, δεν έχει αντίρρηση να προσφύγει και πάλι στη βάση του κόμματος. H Ολγα Γεροβασίλη του απάντησε πως «αυτή τη στιγμή δεν σε αμφισβητεί κανείς. Δεν έχεις όμως λευκή επιταγή. Αν νιώθεις ανασφάλεια κάνε εκλογές όποτε θέλεις». Λίγο πριν από το τέλος οι τόνοι φέρεται να ανέβηκαν.

Σύμφωνα με πηγές που δεν πρόσκεινται σε όσους αντιπαρατέθηκαν με τον πρόεδρο, o Στέφανος Κασσελάκης τόνισε πως «δεν γίνεται να προχωρήσουμε αν με αμφισβητείτε συνέχεια». «Δεν σε αμφισβητεί κανείς, πρόεδρε», φέρεται να απάντησε ο Διονύσης Τεμπονέρας. «Εσύ με αμφισβητείς», του απάντησε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος, με το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας να τονίζει: «Εγώ, πρόεδρε; Οχι βέβαια».

Πολλά στελέχη επανέφεραν και το θέμα της δημιουργίας Πολιτικού Κέντρου που θα λειτουργεί υπό μορφήν «πρωινού καφέ». Πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας περί πρότασης για άμεση εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας και Κεντρικής Επιτροπής μετά το συνέδριο (έχουν οριστεί να γίνουν το φθινόπωρο) διευκρινίζεται πως δεν είναι εις γνώσιν της προεδρικής πλευράς.

Σχετικά με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο, τις επόμενες ώρες ο πρώην πρωθυπουργός θα λάβει τις τελικές αποφάσεις του. Είναι λιγότερο πιθανό να μην παραστεί ή να μη μιλήσει, εκτός κι αν επιλέξει την αποστολή ενός μηνύματος.

Προβληματίζει η εικόνα

Λίγες ώρες μετά την «ανακωχή» ενόψει συνεδρίου, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε δημόσιες τοποθετήσεις τους εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την εικόνα που έβγαλε το κόμμα τις τελευταίες ημέρες. «Το πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν η αλλαγή προέδρου. Το πρόβλημα είναι τι κόμμα θα έχουμε και τι πολιτική πρόταση θα έχουμε», δήλωσε ο Σωκράτης Φάμελλος στον ΣΚΑΪ.

Στο ενδεχόμενο μιας νέας εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας, η πλειοψηφία συμφωνεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρισκόταν αντιμέτωπος με το φάσμα της διάλυσης. «Για μένα θα ήταν πράξη μέγιστης ανευθυνότητας. Αν άνοιγε τώρα θέμα εκλογής ηγεσίας από τη βάση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινδύνευε να μη μετάσχει στις ευρωπαϊκές εκλογές. Θα ήταν αποσυνθετική, αυτό θα ήταν κρίση για μένα», δήλωσε ο Γιάννης Ραγκούσης στο Open.

Ο Πέτρος Παππάς κινήθηκε στη γραμμή Κασσελάκη πως η ηγεσία δεν πρέπει να έχει περιορισμένο ορίζοντα. «Για μένα ο πρόεδρος έχει λάβει μια εντολή μακράς πνοής με ορίζοντα το 2027 και τις εθνικές εκλογές, όπου και θα κριθεί συνολικά η προσπάθεια».

Ο Γιώργος Τσίπρας, που είχε θέσει θέμα ηγεσίας, έριξε τους τόνους μιλώντας στην ΕΡΤ: «Βρισκόμαστε σε ένα διαφορετικό σημείο από αυτό που βρισκόμασταν την Κυριακή και προχωράμε όλοι ενωμένοι», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή