Ποινικός κώδικας: «Ναι» επί της αρχής από Ν.Δ., καταψήφισε η αντιπολίτευση

Ποινικός κώδικας: «Ναι» επί της αρχής από Ν.Δ., καταψήφισε η αντιπολίτευση

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βελτιωτικές αλλαγές στις οποίες προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και έπειτα από μία διήμερη πολύωρη συζήτηση και έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για τον νέο Ποινικό Κώδικα.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, με τίτλο «Επιτάχυνση και ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης – Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας», τάχθηκε μόνο η Ν.Δ., ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν.

Τόσο ο υπουργός όσο και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης και Γιάννης Μπούγας, υπεραμύνθηκαν των νέων αλλαγών, κάνοντας, μεταξύ άλλων, λόγο για ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό βήμα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας και περιορίζει το αίσθημα ατιμωρησίας. Ισχυρίστηκαν ότι επιτυγχάνει την πραγματική έκτιση της ποινής, καταπολεμά την εγκληματικότητα και ενισχύει την απονομή της δικαιοσύνης με ένα δικαιότερο, ποιοτικότερο και αποτελεσματικότερο σύστημα.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν στην ενίσχυση του κράτους δικαίου και στη διαφάνεια της δημόσιας ζωής, τονίζοντας ότι «για πρώτη φορά θεσμοθετείται στην ελληνική έννομη τάξη, η ποινική ευθύνη και η τιμωρία, με εξοντωτικές ποινές για εταιρείες που δωροδοκούν αλλά κυρίως σε πολιτικούς που δωροδοκούνται οι οποίες από 100.000 ευρώ φθάνουν πλέον στα 4 εκατ. ευρώ».

Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταλόγισαν στην κυβέρνηση «ακραίο ποινικό λαϊκισμό» και την κατηγόρησαν για απαξίωση της επιστημονικής γνώσης, δαιμονοποίηση της αντίθετης άποψης, καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων. Απέρριψαν μάλιστα το επιχείρημα της κυβέρνησης, ότι η αυστηροποίηση των ποινών καταπολεμά την εγκληματικότητα, ως εντελώς αβάσιμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT