Ο εμίρης του Κατάρ υποδέχεται τον κ. Μητσοτάκη

Ο εμίρης του Κατάρ υποδέχεται τον κ. Μητσοτάκη

Τη Δευτέρα αναμένεται να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ προκειμένου να εγκρίνει και τυπικά τον απόπλου της φρεγάτας «Υδρα» για την Ερυθρά Θάλασσα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση με ευρεία ατζέντα για ζητήματα που αφορούν τη γεωπολιτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή αλλά και την οικονομία έχει σήμερα με τον εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, στην Ντόχα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτακης. Οι συζητήσεις περιλαμβάνουν, βεβαίως, την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και την αστάθεια που προκαλεί στη διεθνή οικονομία η διατάραξη της ασφαλούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα. Σημειώνεται, πάντως, ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει κανονικά στην αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα και, εκτός απροόπτου, μεθαύριο Δευτέρα, θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ προκειμένου να εγκρίνει και τυπικά τον απόπλου της φρεγάτας «Υδρα» για την περιοχή.

Η στάση του πρωθυπουργού στο Κατάρ πραγματοποιείται μετά τη διήμερη επίσκεψή του στην Ινδία, όπου τόσο στη συνάντηση με τον ομόλογό του Ναρέντρα Μόντι όσο και στις υπόλοιπες πολυεπίπεδες επαφές που πραγματοποιήθηκαν, διαπιστώθηκε ότι Αθήνα και Νέο Δελχί αντιλαμβάνονται με πολύ παρόμοιο τρόπο το διεθνές περιβάλλον. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτό το πλαίσιο, τόσο σε επίπεδο ηγετών όσο και σε αυτό των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ, οι οποίοι, επίσης, συναντήθηκαν στο Νέο Δελχί, συζητήθηκε πολύ έντονα ο τρόπος με τον οποίο Ελλάδα και Ινδία μπορούν να προωθήσουν την πολιτική συνεργασία τους.

Σε αυτό το πλαίσιο εξετάστηκε ποιες μπορεί να είναι οι συνέργειες, με κύρια τη συγκρότηση ενός πολυμερούς σχήματος συνεργασίας, με τη συμμετοχή χωρών της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, αλλά με την Ινδία και την Ελλάδα να διαδραματίζουν τον κύριο ρόλο στη διαμόρφωσή του. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν θα πρέπει να αναμένεται η διαμόρφωση κάποιας τριμερούς όπως αυτές που ήδη υφίστανται, αλλά ενός σχήματος με τουλάχιστον πέντε χώρες, του Κόλπου και της Μέσης Ανατολής. Στην τελευταία συνέντευξη (Times Now) που παραχώρησε ο κ. Μητσοτάκης προτού αναχωρήσει από την Ινδία, απάντησε και σε ερώτηση σχετικά με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται η Ελλάδα το διεθνές δίκαιο.

Αναφερόμενος στις «μερικές φορές περίπλοκες σχέσεις» της Ελλάδας με τη Τουρκία, σημείωσε ότι «υπάρχει ένα εγχειρίδιο για την επίλυση αυτού του θέματος και αυτό είναι το διεθνές δίκαιο. Στην περίπτωσή μας, συγκεκριμένα, το Δίκαιο της Θάλασσας. Η Ινδία μάς έχει υποστηρίξει όσον αφορά αυτή τη θεμελιώδη προϋπόθεση. Συνεπώς, χωρίς να μπω σε πολλές λεπτομέρειες σχετικά με την περιφερειακή πολυπλοκότητα των σχέσεών σας με γειτονικές σας χώρες, αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η Ελλάδα είχε πάντα μια προσέγγιση βάσει αρχών σε αυτά τα ζητήματα και έτσι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή