«Θωράκιση» από τα fake news

Πλατφόρμα του ΥΠΕΞ θα εντοπίζει εκστρατείες παραπληροφόρησης κατά της χώρας

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι προκλήσεις στην εποχή που ζούμε αλλάζουν διαρκώς και με ραγδαίο ρυθμό. Ο τρόπος με τον οποίο μπορεί πλέον σήμερα να διαδοθεί ένα ψέμα και να τρωθεί ένα κράτος με όπλο την παραπληροφόρηση είναι πολύπλευρος και πολύ πιο σύνθετος σε σχέση με το παρελθόν. Το πρόβλημα αυτό δεν αγγίζει μόνο την εσωτερική πολιτική σκηνή, αλλά και τις διεθνείς σχέσεις. Για να πλήξει κάποιος τη χώρα δεν χρειάζονται τα παραδοσιακά όπλα, αλλά υπάρχουν πλέον και άλλα μέσα. Πρόκειται για τις εκστρατείες παραπληροφόρησης μέσω του Διαδικτύου και σύγχρονων μέσων μετάδοσης ενός μηνύματος. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της μικρής Μαρίας στον Εβρο, που για αρκετό καιρό αποτέλεσε μια «είδηση» που δυσφήμησε τη χώρα στο εξωτερικό και αποτέλεσε σημείο αντιπαράθεσης των κομμάτων.

Στην κυβέρνηση θεωρούν πως τέτοια φαινόμενα θα είναι όλο και πιο συχνά και γι’ αυτό τον σκοπό σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ειδική πλατφόρμα όπου με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης θα αντιμετωπίζονται διεθνείς εκστρατείες παραπληροφόρησης που στρέφονται κατά της χώρας μας, οι οποίες μπορεί να είναι πάσης φύσεως. Από τη δημιουργία εντυπώσεων όπως στην περίπτωση της μικρής Μαρίας, μέχρι επιθέσεις που αφορούν τον πολιτισμό ή τον τουρισμό. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρξει ένα βίντεο μέσω τεχνητής νοημοσύνης που να δείχνει κακοποίηση τουριστών για να πληγεί ο τουρισμός. Μπορεί να δείχνει ψεύτικη φθορά σε αρχαιότητες για να πληγεί το αίτημα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, μπορεί να δείχνει κακοποίηση μεταναστών για να αποτυπωθεί η εντύπωση πως η Ελλάδα δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και σε ακόμη πιο προχωρημένες καταστάσεις να μεταδίδει ψεύτικο μήνυμα πολιτικών προσώπων. Τα παραπάνω δεν είναι ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά η πραγματικότητα, που εάν δεν είναι ήδη εδώ, τότε σίγουρα έρχεται.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη δημιουργία Μητρώου Αποδήμου Ελληνισμού και σε αναβάθμιση της Ελληνικής Διπλωματικής Ακαδημίας.

Η πλατφόρμα που σχεδιάζει το ΥΠΕΞ, σε συνεργασία προφανώς με το Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη, για καλό όμως σκοπό. Θα είναι δηλαδή σε θέση να εντοπίζει ψευδείς ειδήσεις εναντίον της χώρας και να προχωράει στις κατάλληλες κινήσεις για να τις διαψεύσει. Το διαφορετικό είναι πως η τεχνητή νοημοσύνη δεν αναγνωρίζει μόνο λέξεις – κλειδιά, όπως γινόταν με τις παλαιότερες μορφές τεχνολογίας, αλλά αντιλαμβάνεται πλέον ολόκληρα νοήματα. Συνεπώς θα μπορεί να κάνει έλεγχο ορθότητας μιας πληροφορίας σε πολύ μεγαλύτερο εύρος.

Μαθήματα social media

Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι ακόμη η αναβάθμιση των σπουδών της Ελληνικής Διπλωματικής Ακαδημίας, με την ένταξη τεχνολογικών θεμάτων. Γι’ αυτό τον λόγο θα πραγματοποιηθεί στην Ελληνική Ακαδημία Διπλωματίας σειρά παρουσιάσεων σχετικά με τη χρήση των social media και των εργαλείων τους, όπως η δυνατότητα να απευθύνονται σε στοχευμένο κοινό, ώστε να μπορούν οι πρεσβείες να επικοινωνήσουν σε συγκεκριμένο target group ειδήσεις και χρηστικές πληροφορίες. Την ίδια ώρα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεχή συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, έχει συστήσει ομάδα εργασίας που σχεδιάζει σειρά ενεργειών που έχει σχέση με την ενίσχυση της χώρας στο εξωτερικό.

Ενα από τα σχέδια περιλαμβάνει τη δημιουργία Μητρώου Αποδήμου Ελληνισμού, ένα έργο υπό την πρωτοβουλία του υφυπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κώτσηρα όπου θα καταγράφονται οι απόδημοι Ελληνες, ώστε να υπάρχει η απαραίτητη χαρτογράφηση και διασύνδεση. Tέλος, σχεδιάζεται η δημιουργία συστήματος μέσω του οποίου θα μπορούν να αποστέλλουν οι περιφέρειες της Ελλάδος αιτήματα προς τις πρεσβείες και τα προξενεία του εξωτερικού για εύρεση εργατικού δυναμικού. Υπάρχει ανάγκη ψηφιοποίησης αυτής της διαδικασίας, καθώς μέχρι τώρα αυτό γίνεται μέσω ταχυδρομείου και courier, γεγονός που αποτελεί χρονοβόρo διαδικασία με μεγάλο κόστος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή