Ηχηρό μήνυμα στην Αγκυρα

Πτήση - απάντηση στην τουρκική NOTAM

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως μήνυμα προς την Αγκυρα σχετικά με τη δικαιοδοσία της Αθήνας να δεσμεύει περιοχές στο Ανατολικό Αιγαίο για ασκήσεις θεωρείται η χθεσινή πτήση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια με μαχητικό αεροσκάφος τύπου F-16 Viper από την αεροπορική βάση της Σούδας προς το Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Η πτήση με ένα από τα F-16 Viper της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) πραγματοποιήθηκε προκειμένου να αναδειχθεί ότι –παρά τις καθυστερήσεις– το πρόγραμμα αναβάθμισης μέρους του στόλου των μαχητικών του συγκεκριμένου τύπου προχωρεί με αποτελέσματα, τα οποία είναι ορατά και σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Πάντως και χθες η ανταλλαγή κειμένων, αυτή τη φορά για αεροπορικές ασκήσεις (δηλαδή μέσω ΝΟΤΑΜ), συνεχίστηκε με αφορμή αεροπορική άσκηση της Π.Α. στην περιοχή της Κεντρικής και της Ανατολικής Μακεδονίας (ΝΟΤΑΜ Α0551/24), η οποία περιλαμβάνει το νησί της Θάσου. Η Αγκυρα θεωρεί τη Θάσο νησί αποστρατιωτικοποιημένο, ως εκ τούτου αντιδρά κάθε φορά που πραγματοποιούνται ασκήσεις που την περικλείουν. Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν και άλλες NOTAM και NAVTEX και οι συνακόλουθες αντιδράσεις, καθώς θα διεξαχθούν οι ασκήσεις που έχουν προαναγγελθεί.

Ηχηρό μήνυμα στην Αγκυρα-1
Ο Νίκος Δένδιας προετοιμάζεται για την πτήση με F-16 Viper από την αεροπορική βάση της Σούδας. Το πρόγραμμα αναβάθμισης μέρους του στόλου των μαχητικών του συγκεκριμένου τύπου προχωρεί με αποτελέσματα, ορατά και σε επιχειρησιακό επίπεδο. [ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ]

Ο κ. Δένδιας, με τον οποίο πραγματοποίησαν πτήση σε σχηματισμό τόσο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτρης Χούπης όσο και ο αρχηγός ΓΕΑ Δημοσθένης Γρηγοριάδης, ανέφερε χθες ότι η 115 Πτέρυγα Μάχης αλλά και οι σχηματισμοί που βρίσκονται στην Κρήτη γενικότερα έχουν στρατηγική σημασία, γεγονός που αναγνωρίζεται από τους εταίρους και τους συμμάχους. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας αναφέρθηκε στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες τα στελέχη της Π.Α. επιτελούν το έργο τους.

Συνεχίζεται η ανταλλαγή ΝΟΤΑΜ μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, αυτή τη φορά για αεροπορικές ασκήσεις στην περιοχή της Κεντρικής και της Ανατολικής Μακεδονίας.

Οπως είπε, η Π.Α. αποτελεί «βασικό πυλώνα αποτροπής της χώρας μας, αλλά επίσης και σημαντικό πυλώνα προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο» και προσέθεσε ότι «η αποτελεσματικότητά της και η μεγάλη ικανότητα των στελεχών της αποτελούν εγγύηση για την ασφάλεια της πατρίδας». Επίσης υπογράμμισε, σε μια αιχμή προς την Αγκυρα, ότι η Π.Α. εγγυάται τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή αλλά και «την αποτροπή κάθε επιθετικότητας και κάθε αναθεωρητισμού».

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας αναφέρθηκε στην προσπάθεια συνέχισης της ενίσχυσης των δυνατοτήτων της Π.Α. με την παραλαβή των Rafale και των F-16 Viper, αλλά και στις συζητήσεις που ξεκινούν για την ένταξη των αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 στις τάξεις της. «Στο πλαίσιο της “Ατζέντας 2030”, η Ελλάδα προσπαθεί επίσης να αναγεννήσει, να αναδημιουργήσει την αμυντική μας βιομηχανία και να δημιουργήσει ένα νέο σύστημα καινοτομίας, το οποίο θα μας δώσει την ευκαιρία να παράγουμε οπλικά συστήματα εμείς οι ίδιοι, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες και το ανθρώπινο κεφάλαιο της πατρίδας μας», είπε ακόμη ο κ. Δένδιας.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επισκέφθηκε, επίσης, την 1η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών στο Μάλεμε Χανίων, όπου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες του Noratlas στην Κύπρο το 1974, ενώ στη συνέχεια κατέθεσε λουλούδια στον τάφο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο κοιμητήριο του Αργουλιδέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT