Η φρεγάτα «Υδρα» στην επιχείρηση «Aspides» της Ε.Ε.

Η φρεγάτα «Υδρα» στην επιχείρηση «Aspides» της Ε.Ε.

«Η Ελλάδα, ως δύναμη με ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια ναυτιλία, αποδίδει τεράστια σημασία στην ανάγκη διασφάλισης της ελεύθερης ναυσιπλοΐας», σημείωσε ο κ. Νίκος Δένδιας

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά και την τυπική έγκριση από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ) και τις επίσημες ανακοινώσεις από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Δένδια, η φρεγάτα «Υδρα» του Πολεμικού Ναυτικού απέπλευσε χθες το βράδυ από τη Σαλαμίνα με προορισμό αρχικά τον Ναύσταθμο Κρήτης στη Σούδα και στη συνέχεια την Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Aspides» της Ε.Ε. για την προστασία της ασφαλούς ναυσιπλοΐας από και προς τη Διώρυγα του Σουέζ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει την εν όρμω διοίκηση (δηλαδή τη χερσαία), με αρχηγείο το Ευρωπαϊκό Στρατηγείο της Λάρισας και πρώτο επικεφαλής τον αρχιπλοίαρχο Βασίλη Γρυπάρη. Χθες ο κ. Δένδιας βρέθηκε στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας προκειμένου να δώσει το στίγμα της επιχείρησης και να αποχαιρετήσει το πλήρωμα της φρεγάτας, η οποία το προηγούμενο χρονικό διάστημα υποβλήθηκε σε κάποιες εργασίες και τροποποιήσεις προκειμένου να ενισχυθεί η δυνατότητά της να προβάλει αποτελεσματική αυτοπροστασία σε περίπτωση απειλής.

«Το Πολεμικό Ναυτικό της πατρίδας μας, με την υψηλή αίσθηση καθήκοντος και τον επαγγελματισμό που διακρίνει τα στελέχη του, ιστορικά δεν έχει κρυφτεί απέναντι στις προκλήσεις. Η Ελλάδα ως ναυτιλιακή δύναμη με ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια ναυτιλία αποδίδει τεράστια σημασία στην ανάγκη διασφάλισης της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, όπως επίσης και της ζωής των Ελλήνων ναυτικών», είπε ο κ. Δένδιας, ο οποίος υπενθύμισε και τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα, φέρνοντας ως παράδειγμα τη μείωση της κίνησης εμπορευμάτων στον Πειραιά κατά περίπου 40%. Στην επιχείρηση «Aspides» συμμετέχουν με πλοία η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, η οποία σε αυτή τη φάση έχει και την εν πλω διοίκηση. Σε επίπεδο Κομισιόν, γίνεται προσπάθεια για περαιτέρω ενίσχυση της επιχείρησης, η οποία περιγράφεται ως η μεγαλύτερη στρατιωτική αποστολή της Ε.Ε. στην ιστορία της.

Εν τω μεταξύ χθες, στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ συζητήθηκε και η κατάσταση στο μεταναστευτικό. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης παρουσίασε στοιχεία στα οποία καταγράφεται σημαντική μείωση των ροών. Η μείωση αφορά κατά κύριο λόγο το θαλάσσιο σύνορο στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ στα χερσαία σύνορα στον Εβρο οι ροές μεταναστών έχουν ελαχιστοποιηθεί. Στο επίκεντρο της προσοχής των αρμοδίων στο υπουργείο Μετανάστευσης έχει πλέον βρεθεί η βορειοανατολική ακτή της Λιβύης (δηλαδή η Κυρηναϊκή), από όπου παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες αύξηση των παράνομων ροών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο έλεγχος των ροών μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους. Πρώτον, την αυστηρή φύλαξη των συνόρων. Δεύτερον, τη βελτίωση της συνεργασίας με τις χώρες διέλευσης προσφύγων, όπως η Τουρκία, αλλά και με χώρες προέλευσης, όπως η Αίγυπτος. Τρίτον, την ταχεία επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα καταγράφει από τους υψηλότερους ρυθμούς επεξεργασίας αιτημάτων χορήγησης ασύλου στην Ευρώπη. Τέταρτον, την επιτάχυνση των επιστροφών, που εκτιμάται ότι θα προκύψει και μετά τον επικείμενο διορισμό θεσμοθετημένου Εθνικού Συντονιστή Επιστροφών. Και, πέμπτον, τη στενότερη δυνατή ευρωπαϊκή συνεργασία σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή