Πιερρακάκης για μη κρατικά πανεπιστήμια: Αυστηρή η εποπτεία τους, θα αφαιρείται η άδεια σε περίπτωση παραβιάσεων

Πιερρακάκης για μη κρατικά πανεπιστήμια: Αυστηρή η εποπτεία τους, θα αφαιρείται η άδεια σε περίπτωση παραβιάσεων

Η χώρα θα πρέπει να συμμετάσχει στην επανάσταση της τεχνολογίας, των ιδεών και των μεγάλων αλλαγών που έρχονται, διότι το μέλλον ή το σχεδιάζεις ή το υφίστασαι. Κι εμείς τα τελευταία χρόνια το υφιστάμεθα. Ηρθε η ώρα να το σχεδιάσουμε, τόνισε ο υπουργός.

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μέλλον ή το σχεδιάζεις ή το υφίστασαι, τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, κατά την πρώτη ημέρα επεξεργασίας του νομοσχεδίου με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».

Η ρύθμισή μας θα αυξήσει τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες, θα δώσει τη δυνατότητα επαναπατρισμού ή μείωσης της εξόδου σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι Ελλήνων που θέλουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό, ενώ θα δώσει την ευκαιρία στη χώρα μας να γίνει περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης στην ευρύτερη περιοχή μας, είπε ο κ. Πιερρακάκης επικαλούμενος και το σχετικό παράδειγμα της Κύπρου.

Τόνισε μάλιστα ότι «δεν χρειάζεται διαρκώς να έχουμε μια λογική προστατευτισμού, διότι ο προστατευτισμός δεν θα μας προστατεύσει. Θα μας προστατεύσει το να ανοιχτούμε […] Πρέπει λοιπόν να δομήσουμε τη νέα στρατηγική μας, όχι με όρους δεκαετιών πίσω, αλλά με όρους του 2050», είπε ο υπουργός Παιδείας. Η χώρα, επισήμανε, θα πρέπει να συμμετάσχει στην επανάσταση της τεχνολογίας, των ιδεών και των μεγάλων αλλαγών που έρχονται, διότι «το μέλλον ή το σχεδιάζεις ή το υφίστασαι. Κι εμείς τα τελευταία χρόνια το υφιστάμεθα. Ηρθε η ώρα να το σχεδιάσουμε. Και επειδή σε αυτόν τον νόμο, ειδικά ως προς τα πρώτα 176 άρθρα (από τα συνολικά 205), είναι πάρα πολλά που μπορούμε να συμφωνήσουμε, σας καλώ να τα συμφωνήσουμε και να τα σχεδιάσουμε μαζί, παρά τις όποιες διαφωνίες», είπε ο κ. Πιερρακάκης.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Παιδείας είπε ότι έχουμε σήμερα 40 χιλιάδες Ελληνες φοιτητές στο εξωτερικό, ποσό αναντίστοιχο με τον πληθυσμό μας, ενώ στην Κύπρο, όπου αποφασίστηκε η εξωστρέφεια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αυτό έγινε στη λογική της συναίνεσης των κομμάτων. Τόνισε μάλιστα ότι στην Ελλάδα υπάρχει ήδη μια πραγματικότητα «που κάνουμε ότι δεν υπάρχει»: Εχουμε 33 κολέγια, με 32 χιλιάδες σπουδαστές, που δίνουν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα. Γιατί; Ηταν απόφαση της Βουλής; Οχι. Συρθήκαμε από την ενωσιακή νομολογία, παρατήρησε ο κ. Πειρρακάκης, προσθέτοντας ότι, πλην του λεγόμενου ακαδημαϊκού δικαιώματος, όλα τα υπόλοιπα έχουν λυθεί ήδη και είναι φεστιβάλ υποκρισίας να κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε. Αυτό έγινε ερήμην μας, επειδή μείναμε σε ιδεοληπτικό οριτζιναλισμό, είπε ο κ. Πιερρακάκης, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να ρυθμιστεί αυτό το «Ελ Ντοράντο» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Αυστηρή εποπτεία

«Η ρύθμιση αυξάνει την επιδραστικότητα του συνταγματικού κειμένου, κάνοντας ένα στέρεο συνταγματικό βήμα» είπε και σημείωσε πως η εγκατάσταση παραρτημάτων μέσω ειδικού τύπου για μη κερδοσκοπικά παραρτήματα τα οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό αφορούν ξένα δημόσια πανεπιστήμια.

Επίσης είπε ότι θα υπάρχει εποπτεία με αυστηρούς όρους από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), εξηγώντας ότι οι σχολές θα είναι μη κερδοσκοπικά ιδρύματα και σε περίπτωση παραβίασης των όρων λειτουργίας, τότε θα αφαιρείται η άδεια. 

Αν κάποιος δεν μπορεί να μπει στο δημόσιο σύστημα, δεν θα μπορεί να μπει και στο μη κρατικό. Θα υπάρχουν και πρόσθετοι όροι πρόσβασης οι οποίοι θα εγκρίνονται από την ανεξάρτητη αρχή και θα πρέπει να είναι ίδιοι με το μητρικό σχήμα, εξήγησε.

Αντιδράσεις

Η συνεδρίαση άρχισε με υψηλούς τόνους και εκπροσώπους της αντιπολίτευσης να στηλιτεύουν την κυβέρνηση για την εισαγωγή ενός «αντισυνταγματικού» νομοσχεδίου που πρέπει να αποσυρθεί.

Το Σύνταγμα ορίζει ότι η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ΝΠΔΔ, υπό την εποπτεία του κράτους, επεσήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δ. Καλαματιανός, κάνοντας μάλιστα λόγο για πολιτειακή εκτροπή, με τον συνάδελφό του Π. Πολάκη να λέει ότι η κυβέρνηση στέλνει πελατεία στους χρηματοδότες της.

Να αποσύρει το αντιδραστικό και αντικοινωνικό της νομοσχέδιο, και για λόγους αντισυνταγματικότητας, κάλεσε την κυβέρνηση η βουλευτής του ΚΚΕ Αφρ. Κτενά.

Η κυβέρνηση φέρνει ένα αντισυνταγματικό νομοσχέδιο που προκαλεί κραδασμούς στην κοινωνία, είπε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κ. Μπούμπας.

Το νομοσχέδιο παραβιάζει το Σύνταγμα και συνιστά πολιτειακή κρίση, είπε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς Μ. Τζούφη.

Θα καταθέσουμε αίτηση αντισυνταγματικότητας στην ολομέλεια είπε ο βουλευτής της ΚΟ της Νίκης Σπ. Τσιρώνης.

Θεωρούμε το νομοσχέδιο αντισυνταγματικό και ζητάμε να αποσυρθεί, είπε ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας Σ. Μπιμπίλας.

Πηγή: ΑΠΕ/ΕΡΤ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT