Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή με φόντο τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή με φόντο τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Ζήτημα «αντισυνταγματικότητας» του νομοσχεδίου ετέθη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιβάλλον ακραίας πόλωσης και σφοδρών αντιπαραθέσεων διαμορφώνεται από χθες στη Βουλή με επίκεντρο το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων, καθώς άρχισε η συζήτησή του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, με προοπτική να εισαχθεί για τελική συζήτηση και ψήφιση από την εθνική αντιπροσωπεία την επόμενη εβδομάδα.

Η χρονική συγκυρία φορτίζει περαιτέρω το κλίμα, όχι μόνο επειδή οι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς καλούνται να τοποθετηθούν αύριο, μία ημέρα μετά την πανελλαδική απεργία και ενώ οι κινητοποιήσεις στο χώρο των πανεπιστημίων κορυφώνονται. Αλλά και διότι, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, η τελική ψηφοφορία έπειτα από συνεδρίαση στην οποία εκτιμάται πως θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στην Ολομέλεια ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προσδιορίζεται για τη μεθεπόμενη Παρασκευή 8 Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία υπενθυμίζεται ότι καλούνται τα κόμματα να καταθέσουν τις πορισματικές εκθέσεις τους στην εξεταστική για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Η ατμόσφαιρα εντός της οποίας πραγματοποιήθηκε η χθεσινή εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων θύμισε, ως προς την ένταση που επικράτησε, ανάλογες των καιρών των μνημονίων. Ενδεικτικό είναι πως όχι μόνο ετέθη εν μέσω μεγάλης έντασης ζήτημα «αντισυνταγματικότητας» του νομοσχεδίου από κόμματα της αντιπολίτευσης, με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και καταγράφηκαν τοποθετήσεις οι οποίες έφθασαν στο σημείο της επίκλησης της ακροτελεύτιας (άρθρο 120) διάταξης του Καταστατικού Χάρτη της χώρας, σύμφωνα με την οποία «η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία».

Βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και της Νέας Αριστεράς, έκαναν λόγο για «πολιτειακή εκτροπή», με τον Αλ. Αυλωνίτη (ΣΥΡΙΖΑ) να φωνάζει όρθιος: «Δεν υπάρχει ηρεμία όταν παραβιάζεται το Σύνταγμα», στις διαρκείς προσπάθειες του προέδρου της επιτροπής, Χρ. Κέλλα, να πέσουν οι τόνοι στην αίθουσα. Υπενθυμίζεται ότι και για άλλα νομοθετήματα η αντιπολίτευση έχει εγείρει ζήτημα αντισυνταγματικότητας, αλλά όχι με τέτοια ένταση και πάντως κατά κανόνα όταν αρχίζει η συζήτηση των σχεδίων νόμου στην ολομέλεια και όχι στις επιτροπές.

Χθες, υπέρ της αντισυνταγματικότητας τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά, Σπαρτιάτες και Νίκη. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Καλαματιανός επισήμανε χαρακτηριστικά: «Το άρθρο 16 του Συντάγματος ορίζει ότι η σύσταση και η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, σχολών ανώτατης εκπαίδευσης από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου απαγορεύεται. Υπάρχει ξεκάθαρη παραβίασή του».

Στον αντίποδα, ο υπουργός Παιδείας Κυρ. Πιερρακάκης τόνισε ότι με το νομοσχέδιο δεν ιδρύονται μη κρατικά πανεπιστήμια, αλλά εγκαθίστανται παραρτήματα ξένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, τα πτυχία των οποίων αναγνωρίζονται στη χώρα μας. Παράλληλα, σημείωσε πως υπάρχει στην Ελλάδα μια πραγματικότητα που οι περισσότεροι κάνουν ότι δεν τη βλέπουν. Συγκεκριμένα, λειτουργούν δεκάδες κολέγια, που δίνουν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφερόμενος σε όσους αντιδρούν, έκανε λόγο για «φεστιβάλ υποκρισίας» και για «ιδεοληπτικό οριτζιναλισμό». Αξιοσημείωτο είναι, ωστόσο, ότι ο κ. Πιερρακάκης συμπλήρωσε πως η συγγραφή του νομοθετήματος δεν έχει ολοκληρωθεί, επισημαίνοντας ότι από την κοινοβουλευτική διαδικασία μπορεί να αναδειχθούν γόνιμες προτάσεις τις οποίες η κυβέρνηση είναι ανοιχτή να ενσωματώσει πριν από την τελική ψήφιση.

Για απουσία πραγματικής κυβερνητικής διάθεσης για συναίνεση μίλησε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Στ. Παραστατίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή