«Φρένο» σε ελληνοποιήσεις, αυστηροί έλεγχοι

«Φρένο» σε ελληνοποιήσεις, αυστηροί έλεγχοι

Στο υπουργικό το νομοσχέδιο με επιπλέον μέτρα για τα προβλήματα των αγροτών

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεδριάζει σήμερα στις 11 π.μ. το υπουργικό συμβούλιο, την επομένη της γενικής απεργίας που έλαβε χώρα στη σκιά της επετείου τού ενός χρόνου από την τραγωδία των Τεμπών. Ενα από τα βασικότερα νομοσχέδια που θα παρουσιαστούν στο συμβούλιο είναι από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη και θα αφορά τις παράνομες ελληνοποιήσεις. Το ν/σ θα έχει δύο βασικά σκέλη:

• Πρώτον, θα παρουσιάσει ένα νέο, ενισχυμένο θεσμικό πλαίσιο για τα γεωργικά προϊόντα και τα τρόφιμα με προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης και προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις και για τα εγγυημένα παραδοσιακά ιδιότυπα προϊόντα, που θα είναι ιδιαίτερα αυστηροποιημένο, ώστε να μειωθούν οι παράνομες ελληνοποιήσεις.

• Δεύτερον, ο αρμόδιος υπουργός θα παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία με τους ελέγχους που έχουν ήδη γίνει για τις παράνομες ελληνοποιήσεις, ενώ ταυτόχρονα θα αναφερθεί στην ενίσχυση των ελέγχων ώστε να εξασφαλιστεί πως τα νέα μέτρα για την πάταξη των ελληνοποιήσεων θα εφαρμοστούν.

Η έλευση στο υπουργικό συμβούλιο του νομοσχεδίου, την ώρα που οι αγρότες αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τα μπλόκα, αποτυπώνει τη βούληση της κυβέρνησης να υλοποιήσει τα όσα υποσχέθηκε στους αγρότες ο πρωθυπουργός κατά την τελευταία συνάντηση με εκπροσώπους τους, ώστε να κλείσει ομαλά αυτός ο κύκλος αντιπαράθεσης. Με δεδομένο μάλιστα ότι δεν υπάρχουν άλλα χρήματα για να δοθούν σε αυτή τη φάση, η υλοποίηση αιτημάτων που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος αποτελεί για την κυβέρνηση βασική προτεραιότητα ώστε να αποδείξει πως είναι στο «πλευρό των αγροτών», όπως δήλωσε επανειλημμένως ο πρωθυπουργός.

Στήριξη από το ΕΛΚ

Την ίδια ώρα, το Λαϊκό Κόμμα στήριζε με ψήφισμα τις προτάσεις του Ελληνα υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη που πρότεινε μια σειρά μέτρων κατά τη συνεδρίαση των υπουργών στις Βρυξέλλες, όπως η εφαρμογή ενός εθελοντικού εργαλείου ad hoc διαχείρισης κρίσεων και η δημιουργία ενός νέου ταμείου αποκλειστικά αφιερωμένου στην κάλυψη των απωλειών αγροτικής παραγωγής που προκαλούνται από το κλίμα. Ο ίδιος ο κ. Αυγενάκης σχολιάζοντας την απόφαση σημείωσε πως «είναι παρήγορο που ακόμη και χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης αναγνωρίζουν το μέγεθος του προβλήματος που ήδη βιώνει ο ευρωπαϊκός Νότος», κάνοντας λόγο για ένα ψήφισμα το οποίο «στηρίζεται στη λογική» που «επιτάσσει να λάβουμε μέτρα που στηρίζουν τις προσπάθειες των αγροτών μας για διασφάλιση της παραγωγής».

Προτεραιότητα η υλοποίηση όσων υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με εκπροσώπους τους – Εμφαση στα κοινωνικά ζητήματα στη σημερινή συνεδρίαση.

Από εκεί και πέρα, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή απεργία που έγινε μέσα σε έντονο συναισθηματικό κλίμα λόγω της επετείου ενός έτους από το δυστύχημα στα Τέμπη, υπάρχουν κοινωνικά μέτωπα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργικό συμβούλιο, αλλά και γενικότερα η πολιτική της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα, θα δώσει μεγάλη έμφαση στα κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες. Εξ ου και το πρώτο θέμα που θα παρουσιαστεί σήμερα στη συνεδρίαση θα είναι από τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα και θα αφορά την εφαρμογή των μέτρων κατά της ακρίβειας αλλά και του νομοσχεδίου για τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς και την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Πρόκειται για ένα θέμα που έρχεται πρώτο σε όλες τις μετρήσεις ως βασικό πρόβλημα των πολιτών και συνδυαστικά με άλλα ζητήματα που προκύπτουν, όπως οι κινητοποιήσεις των αγροτών, χρήζουν προσοχής από την κυβέρνηση, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλο πολιτικό κόστος. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η παρουσίαση του ερανιστικού νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας με διατάξεις που αφορούν τη βελτίωση ενός τομέα που επίσης αποτελεί κοινωνικό πρόβλημα. Το γεγονός άλλωστε ότι χθες βρέθηκαν στον δρόμο διαφορετικές κοινωνικές ομάδας, όπως δημόσιοι υπάλληλοι και οδηγοί ταξί, δεν μπορεί να διαφύγει την προσοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή