Ν. Δένδιας: Η «Ατζέντα 2030» εισάγει την καινοτομία στις Ενοπλες Δυνάμεις

Ν. Δένδιας: Η «Ατζέντα 2030» εισάγει την καινοτομία στις Ενοπλες Δυνάμεις

Στη δημιουργία Ελληνικού Κέντρου Καινοτομίας και Σώματος Πληροφορικής αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, εξερχόμενος από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νομοσχέδιο για την καινοτομία στις Ενοπλες Δυναμεις παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, πρόκειται για ένα «νομοθέτημα που αφορά κατ’ αρχήν μια νέα φάση στην “Ατζέντα 2030” των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή την εισαγωγή της καινοτομίας». 

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, «θα δημιουργηθεί το Ελληνικό Κέντρο Καινοτομίας, το οποίο θα ενώσει τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων με τη νέα τεχνολογία, όπως και με το οικοσύστημα των αμυντικών επιχειρήσεων της Ελλάδας».

Παράλληλα, ανακοίνωσε τη δημιουργία Σώματος Πληροφορικής, το οποίο θα συσταθεί στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, «με ειδική διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας».

«Την ονομάζουμε “Μονάδα 1864”», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως στόχος είναι «να προστατεύσουμε τις Ενοπλες Δυνάμεις, αλλά και γενικότερα τον ελληνικό δημόσιο τομέα, από τις απειλές της νέας εποχής».

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου συμμετείχε, επίσης, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Ελληνικό Κέντρο Ανάπτυξης Καινοτομίας

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την έρευνα και την καινοτομία στις Ενοπλες Δυνάμεις με την ίδρυση του «Ελληνικού Κέντρο Ανάπτυξης Καινοτομίας» (ΕΛΚΑΚ), τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και τη σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής.

Οπως αναφέρεται στο σχετικό νομοσχέδιο, στόχος του Ελληνικού Κέντρου Ανάπτυξης Καινοτομίας είναι η δημιουργία αμυντικού οικοσυστήματος καινοτομίας για την προώθηση και υποστήριξη της Ερευνας και Ανάπτυξης τεχνολογιών διττής χρήσης και την προμήθεια καινοτόμων προϊόντων για τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Μέτοχοι είναι το Ελληνικό Δημόσιο (ποσοστό 67%) και η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ» (33%). Αποστολή του ειναι η καλλιέργεια εγχώριου Οικοσυστήματος Αμυντικής Καινοτομίας με έμφαση στις προηγμένες τεχνολογίες διττής χρήσης (dual use tech) κατά τα διεθνή πρότυπα, η ανάπτυξη χρηματοδοτικών και μη χρηματοδοτικών εργαλείων για τη μεταφορά τεχνολογίας μεταξύ των καινοτόμων/νεοφυών επιχειρήσεων και αμυντικών βιομηχανιών, η συνεργασία με ΑΕΙ, ερευνητικά κέντρα και ανώτατες σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, της χώρας και της αλλοδαπής και η δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων για προμήθεια καινοτόμων προϊόντων για αμυντική εφαρμογή.

Το Ελληνικό Κέντρο θα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Καινοτομίας Εθνικής Αμυνας (με πόρους που προέρχονται από ποσοστό ≥1,5% επί του εξοπλιστικού προγράμματος, 27 εκ. ευρώ μ/ο ετησίως), το Ταμείο Ανάπτυξης Εθνικής Αμυνας (ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, Venture capitals, 5-10 εκατ. ευρώ από Υπερταμείο και κεφάλαια ιδιωτών) και από προγράμματα χρηματοδοτησης της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Εκσυγχρονισμός Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων

Οσον αφορά στον εκσυγχρονισμό των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ), με το νομοσχέδιο, όπως αναφέρετα, παρέχονται νέες δυνατότητες για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και για το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό.

Για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, οι δυνατότητες αφορούν στην εκπόνηση διδακτορικής διατριβής καθώς και βιομηχανικού διδακτορικού σε συνεργασία με επιχειρήσεις ή βιομηχανίες, σε αντικείμενα παραγωγής καινοτόμων προϊόντων ή υπηρεσιών.

Δίνεται επίσης η δυνατότητα συμμετοχής σε ερευνητικά προγράμματα των ΑΕΙ ή και των ΑΣΕΙ, επ’ αμοιβή, χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

Για τα μέλη ΔΕΠ των ΑΣΕΙ το νομοσχέδιο προσφέρει τη δυνατότητα διδασκαλίας σε προγράμματα τρίτου κύκλου σπουδών και καθοδήγησης των διδακτορικών διατριβών, καθώς και παροχή υπερωριακής απασχόλησης με αμοιβή και αμοιβή από δικαιώματα διανοητικής τους ιδιοκτησίας.

Με την επέκταση μεταπτυχιακών σπουδών επιτυγχάνεται η ανάδειξη των ΑΣΕΙ σε Κέντρα Αριστείας, η δυνατότητα διοργάνωσης προγραμμάτων τρίτου κύκλου σπουδών, η σύναψη πρωτοκόλλων συνεργασίας με επιχειρήσεις ή βιομηχανίες για την εκπόνηση βιομηχανικών διδακτορικών και η συμμετοχή του στρατιωτικού προσωπικού σε μετεκπαιδευτικά προγράμματα εξειδίκευσης (fellowships) και εκπόνησης μεταδιδακτορικής έρευνας.

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται επίσης, μεταξύ άλλων, απλούστευση και επιτάχυνση εσωτερικών διαδικασιών, εναρμόνιση θεσμικού πλαισίου των ΑΣΕΙ με το πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ και σύσταση επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της έρευνας.

Κοινό Σώμα Πληροφορικής

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής για τους Τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, υπαγόμενο στο ΓΕΕΘΑ. Προς τούτο συστήνεται ειδική διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας ( Μονάδα 1864) στο ΓΕΕΘΑ.

Στο πλαίσιο αυτό ιδρύεται τμήμα Πληροφορικής στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.), παρέχεται η δυνατότητα φοίτησης και μετεκπαίδευσης στελεχών του Σώματος σε τμήματα Πληροφορικής των Α.Ε.Ι. αλλά και η δυνατότητα μετάταξης εξειδικευμένων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στόχος του Κοινού Σώματος είναι η προσαρμογή, πρόληψη και έγκαιρη αντίδραση των ψηφιακών υποδομών των Ε.Δ. στις προκλήσεις κυβερνοασφάλειας.

Αποστολή του είναι η κατάρτιση στελεχών στις επιχειρήσεις κυβερνοάμυνας, ανάπτυξη λογισμικού για τις ανάγκες των Ε.Δ. και διαχείριση δικτύων για την αποτροπή κυβερνοαπειλών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT