Νέα Αριστερά: Ξεκίνησε η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

Νέα Αριστερά: Ξεκίνησε η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

Κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, η ομιλία του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας, Αλέξη Χαρίτση, με την οποία ξεκίνησε την Παρασκευή η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη. Την Κυριακή θα εγκριθεί η πολιτική διακήρυξη της Νέας Αριστεράς

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, η ομιλία του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας, Αλέξη Χαρίτση, με την οποία ξεκίνησε την Παρασκευή η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς.

Σύμφωνα με πηγές της Νέας Αριστεράς «μετά από 120 και πλέον ανοιχτές συνελεύσεις και εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, η Νέα Αριστερά κλείνει τον πρώτο κύκλο συγκρότησής της, αποκτά κεντρική οργανωτική δομή και οργανώσεις σε όλη τη χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο, την Κυριακή θα συγκροτηθεί το κεντρικό όργανο της Νέας Αριστεράς, ενώ θα εγκριθεί και η πολιτική διακήρυξη».

Η ολοκλήρωση των εργασιών της συνδιάσκεψης θα σημάνουν την έναρξη της προεκλογικής μάχης αλλά και της διαμόρφωσης του ευρωψηφοδελτίου. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «η Νέα Αριστερά φτάνει στην πανελλαδική της συνδιάσκεψη με νέα πρόσωπα και εκπροσώπηση από πολλούς κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους».

Κατά την έναρξη της συνδιάσκεψης συγκροτήθηκε τιμητικό προεδρείο ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρώην προέδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, καθώς και ο Παλαιστίνιος πρέσβης.

Ο κ. Χαρίτσης ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στο δυστύχημα των Τεμπών, κάνοντας λόγο για «έγκλημα». «Ενα έγκλημα που αποκάλυψε ότι πίσω από τις θριαμβολογίες για το αναπτυξιακό θαύμα της χώρας, υπάρχει μια σκληρή, μια ανάλγητη πραγματικότητα», ανέφερε.

Νέα Αριστερά: Ξεκίνησε η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη-1
Πηγή: INTIME News

Οπως είπε, «απέναντί μας έχουμε μια κυβέρνηση που προσβάλλει τη μνήμη των νεκρών, τον πόνο των οικογενειών, την απαίτηση των πολιτών για Δικαιοσύνη. Μια κυβέρνηση που συγκαλύπτει, που μπαζώνει τον τόπο του εγκλήματος, που παρεμβαίνει στην ανεξαρτησία των θεσμών για να μην αποδοθεί δικαιοσύνη. Μια κυβέρνηση που αδιαφορεί για την καταδίκη της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αντί να απολογηθεί, ανακαλύπτει υπονομευτές και σκοτεινά σχέδια συνωμοσίας».

«Δεν θα ξεμπερδέψετε με την Αριστερά»

Δίνοντας το στίγμα της προσπάθειας, πρόσθεσε ότι το κόμμα της Νέας Αριστεράς «θα είναι ο καθοριστικός καταλύτης για τη συγκρότηση εκείνης της αντιπολίτευσης που χρειάζεται ο τόπος. Σήμερα εδώ φτιάχνουμε το μεγάλο, ευρύχωρο, ανοιχτό σπίτι της Αριστεράς. Το κόμμα των καιρών μας. Την Αριστερά της εποχής μας. Και το λέμε προς πάσα κατεύθυνση: δεν θα ξεμπερδέψετε με την Αριστερά».

Ακολούθως εξήγησε πως «η Νέα Αριστερά δημιουργήθηκε μέσα σε μια βαθιά πολιτική και στρατηγική κρίση. Δημιουργήθηκε όμως όχι για να περιγράψει, αλλά για να δώσει απάντηση στην κρίση. Να ενώσει, να ανανεώσει, να διατυπώσει ένα νέο πολιτικό και κοινωνικό πρόγραμμα με συγκεκριμένους και ξεκάθαρους στόχους για τη χώρα που θέλουν οι πολίτες της. Να δώσει θετική διέξοδο και προοπτική στον λαό της αριστεράς, στον κόσμο της αποχής, στους κοινωνικούς αγώνες και στα κοινωνικά κινήματα, βάζοντας την πολιτική ξανά στο επίκεντρο».

Νέα Αριστερά: Ξεκίνησε η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη-2
Πηγή: INTIME News

«Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Από τις αρχές, τις αξίες, τα οράματά μας για μια κοινωνία ισότητας, ελευθερίας και δημοκρατίας. Αυτή είναι και η αντιπολίτευση που χρειαζόμαστε. Αν δεν τη φτιάξουμε εμείς, η χώρα μας κινδυνεύει. Κινδυνεύει να ακολουθήσει τη γενική ευρωπαϊκή τάση, όπου το αντίπαλο δέος στις αντικοινωνικές πολιτικές της Δεξιάς έρχεται στην τρομακτική εκδοχή της ενίσχυσης του ανορθολογισμού, του μίσους, της ξενοφοβίας».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ φλερτάρει με τις νοοτροπίες της alt-right»

Ο κ. Χαρίτσης εξαπέλυσε κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «οι εκτιμήσεις μας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετεξελίσσεται γοργά σε ένα κόμμα δίχως συνοχή και πειστική πρόταση, ένα κόμμα που δεν έχει πλέον σχέση με την Αριστερά, ένα κόμμα μεσσιανικό που φλερτάρει με τις νοοτροπίες της alt-right, αυτές μας οι εκτιμήσεις, δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν. Και αυτοί που σιώπησαν, είτε με υστερόβουλες σκέψεις είτε από επιλογή, βρίσκονται και θα βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες των πράξεών τους».

Ξεκαθάρισε πάντως ότι «στη Νέα Αριστερά δεν ψάχνουμε για αντίπαλο στις γραμμές μας για να μονομαχήσουμε και να επιβεβαιώσουμε το εγώ μας. Δεν θα ακούσετε τίποτα τέτοιο στη συνδιάσκεψή μας. Ο δικός μας πολιτικός αντίπαλος είναι ένας: ο κύριος Μητσοτάκης. Και για αυτό συγκρουόμαστε με την πολιτική του. Η Νέα Αριστερά δίνει διέξοδο στην απουσία ισχυρής αντιπολίτευσης».

Νέα Αριστερά: Ξεκίνησε η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη-3
Πηγή: INTIME News

Συνεχίζοντας την κριτική, αναφέρθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ως «δύο κόμματα που είναι καθηλωμένα σε μια άνευρη και αναποτελεσματική πολιτική η οποία δεν εμπνέει και δεν πείθει».

«Σε έναν ΣΥΡΙΖΑ που βυθίζεται καθημερινά στην αναξιοπιστία και στην τοξικότητα και σε ένα ΠΑΣΟΚ που λειτουργεί ως συνέχεια ενός παλιού, κακού πολιτικού συστήματος με βαθιές υποκλίσεις στον συμβιβασμό με τις πολιτικές της Δεξιάς».

«Ετσι απαντάμε και στον συντηρητισμό του ΚΚΕ που καταψήφισε το αυτονόητο πολιτικό δικαίωμα του γάμου για όλους τους πολίτες και μεταθέτει την αλλαγή των συσχετισμών στη Δευτέρα Παρουσία. Ετσι απαντάμε στις κατακερματισμένες προσπάθειες δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς που αδιαφορούν για το κοινωνικό αίτημα για ενότητα, στο όνομα ιδεολογικών διαφορών που απασχολούν πολύ λίγους. Ετσι απαντάμε στο γενικευμένο ρεύμα της αποχής και της αποστροφής για την πολιτική που εν τέλει, ανεξάρτητα από τις προθέσεις, καταλήγει να ενισχύει τον κύριο Μητσοτάκη», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή