Κυρ. Πιερρακάκης: Ο Γαβρόγλου είχε φέρει διάταξη εκτός εμβέλειας του άρθρου 16

Κυρ. Πιερρακάκης: Ο Γαβρόγλου είχε φέρει διάταξη εκτός εμβέλειας του άρθρου 16

Αναγνώριζε, με αναδρομική ισχύ από το 2014, ότι η διασυνοριακότητα των τίτλων σπουδών είναι «εκτός της ρυθμιστικής εμβέλειας του άρθρου 16 του Συντάγματος», ανέφερε ο υπουργός Παιδείας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αναφορά ότι ο Κώστας Γαβρόγλου, ως υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχε εισαγάγει το 2018 διάταξη με αναδρομική ισχύ από το 2014, με την οποία αναγνώριζε ότι η διασυνοριακότητα των τίτλων σπουδών «διεθνών οργανισμών» είναι «εκτός της ρυθμιστικής εμβέλειας του άρθρου 16 του Συντάγματος», προχώρησε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Μιλώντας στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ, ο υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε τον κ. Γαβρόγλου «πιο φιλελεύθερο από εμένα», συμπληρώνοντας πως είχε αναγκαστεί να πάρει πίσω τη διάταξη ύστερα από παρέμβαση του κ. Φίλη.

«Ο Κώστας Γαβρόγλου το 2018, με αναδρομική ισχύ από το 2014, έφερε στη Βουλή τη διάταξη του άρθρου 19 σύμφωνα με την οποία “οι τίτλοι σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης διεθνών οργανισμών στους οποίους μετέχει η Ελληνική Δημοκρατία είναι ισότιμοι με τους τίτλους σπουδών των ελληνικών δημόσιων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χωρίς να απαιτείται η έκδοση πράξης αναγνώρισης”», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης.

«Αντιλαμβάνεστε πως αυτή η διάταξη, δηλαδή η διασυνοριακότητα, είναι εκτός της ρυθμιστικής εμβέλειας του άρθρου 16 του Συντάγματος», συμπλήρωσε. Πρόσθεσε πως, εν αντιθέσει με τον κ. Γαβρόγλου, ο ίδιος επιθυμεί «να υπάρχει έλεγχος από την ΕΘΑΑΕ και τον ΕΟΠΠΕΠ». Οπως είπε, «αν φέρουμε, και θα το κάνουμε, αντίστοιχη διάταξη στο μέλλον, θα υπάρχει έλεγχος αυτής της διαδικασίας».

«Είναι υποστηρικτές της κυβέρνησης ο Βενιζέλος και ο Μανιτάκης;»

Προηγουμένως, ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στην απόπειρα της αντιπολίτευσης να μειώσει με γενικόλογους χαρακτηρισμούς τις γνωμοδοτήσεις και τις παρεμβάσεις από συνταγματολόγους, όπως οι κ. Βενιζέλος και Μανιτάκης.

«Είναι υποστηρικτές της κυβέρνησης ο Βενιζέλος και ο Μανιτάκης; Νομίζετε ότι κουνώντας το δάχτυλο μπορείτε να κρίνετε κάποιοι μια πορεία ζωής με δεκάδες διδακτορικά, δημοσιεύσεις και παρεμβάσεις; Εχουν δώσει τη ζωή τους οι συγκεκριμένοι στην επιστήμη τους, δεν μπορείτε να τους προσβάλλετε αναφέροντας ότι θεωρητικολογούν και υποστηρίζουν την κυβέρνηση», σημείωσε.

Νωρίτερα, ο υπουργός Παιδείας είχε αναφερθεί σε άρθρο του καθηγητή της Νομικής κ. Δελλή στην «Κ», σύμφωνα με το οποίο «το Σύνταγμα δεν είναι λείψανο, είναι ζωντανός οργανισμός, χωρίς το οξυγόνο της επικαιρότητας πεθαίνει, έχει ανάγκη από ζωντανές αναγνώσεις και όχι από λιτανείες».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT