Σε ρυθμούς ευρωκάλπης η Ν.Δ.

Σε ρυθμούς ευρωκάλπης η Ν.Δ.

Ο κ. Μητσοτάκης θα επιτεθεί στο ΠΑΣΟΚ κατά τη συζήτηση για τα μη κρατικά ΑΕΙ

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόβα τζενεράλε για την προεκλογική περίοδο θεωρείται η εβδομάδα που διανύουμε, καθώς στο τέλος της, την ερχόμενη Παρασκευή, θα λάβει χώρα η συζήτηση στην ελληνική Βουλή για τη μεταρρύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση, κάτι που αναμένεται να ανεβάσει πολύ τους τόνους μεταξύ των κομμάτων. Στο Μαξίμου βλέπουν το νομοσχέδιο ως ιδανική εκκίνηση της προεκλογικής περιόδου, καθώς, όπως σημειώνουν στην «Κ» κυβερνητικές πηγές, θα αναδειχθούν οι βασικές διαιρετικές τομές μεταξύ των κομμάτων. «Από τη μία είναι η Νέα Δημοκρατία που επιχειρεί καθαρά μια φυγή προς τα εμπρός και από την άλλη είναι οι δήθεν προοδευτικές δυνάμεις που αρνούνται μια μεταρρύθμιση που αποδεδειγμένα θα έχει μόνο οφέλη για τη χώρα», σημειώνει συνεργάτης του πρωθυπουργού στην «Κ», παραπέμποντας για τα υπόλοιπα στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη την επόμενη Παρασκευή, κατά την οποία «θα μιλήσει για όλα».

Στην κυβέρνηση πάντως ετοιμάζονται για ολομέτωπη επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και στον Νίκο Ανδρουλάκη λόγω της επιλογής του να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Οπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, αν για τον ΣΥΡΙΖΑ το περίμεναν «παρότι ο πρόεδρός του έχει σπουδάσει σε μη κρατικό πανεπιστήμιο», η επιλογή του ΠΑΣΟΚ να πάει απέναντι στο νομοσχέδιο «ήταν μια έκπληξη» και αυτό «δεν θα το αφήσει ο πρωθυπουργός να πέσει κάτω», καθώς «ο Νίκος Ανδρουλάκης με κάθε ευκαιρία ευαγγελίζεται πως εκπροσωπεί τον εκσυγχρονισμό και στην πραγματικότητα είναι ό,τι πιο οπισθοδρομικό». Υπάρχει ωστόσο και άλλη οπτική της κριτικής που θα ασκήσει η κυβέρνηση στο ΠΑΣΟΚ. Στο Μέγαρο Μαξίμου, μελετώντας τις μετρήσεις για το θέμα, έχουν «κυκλώσει» ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο: περίπου το 1/3 των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ βλέπει θετικά την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και η Νέα Δημοκρατία θέλει να μιλήσει σε αυτό το κοινό και να επιχειρήσει να κερδίσει και άλλους ψηφοφόρους από το Κέντρο.

Η μάχη στη Βουλή πάντως είναι δεδομένο ότι θα αποτελέσει την επίσημη έναρξη του προεκλογικού αγώνα, καθώς από την επόμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπει προσωπικά σε διαδικασία περιοδειών, όπως έχει προαναγγείλει, ώστε να σηματοδοτήσει τη σημασία των ευρωεκλογών, που είναι μια «εθνική κάλπη», όπως έχει πει. Το επόμενο διάστημα, δε, αναμένεται και η ανακοίνωση της «επιτροπής εκλογικού αγώνα» με πρόεδρο, σύμφωνα με πληροφορίες, τον Γιάννη Μπρατάκο.

Στους υποψηφίους του κυβερνώντος κόμματος στην αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου προστέθηκαν οι Μιχάλης Αγγελόπουλος, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Βούλα Πατουλίδου και Σωτήρης Σέρμπος.

Το άρωμα των επερχόμενων ευρωεκλογών εντάθηκε χθες, με τη Νέα Δημοκρατία να ανακοινώνει τέσσερις ακόμη υποψηφιότητες για τις εκλογές του Ιουνίου. Στους υποψηφίους του κυβερνώντος κόμματος προστίθενται ο νυν πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΕ Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και ο αναπληρωτής καθηγητής στο Δημοκρίτειο Σωτήρης Σέρμπος. Ολοκληρωμένο το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. αναμένεται να ανακοινωθεί τον Απρίλιο, ενώ στο παρασκήνιο συνεχίζονται πυρετωδώς οι διεργασίες για την αξιολόγηση υποψηφίων, ώστε να παρουσιαστούν στον πρωθυπουργό, που θα έχει τον τελικό λόγο της επιλογής.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που αναζητούνται είναι ένας εκπρόσωπος της λαϊκής Δεξιάς που θα μπορέσει να συσπειρώσει αυτό το κοινό και ένας εκπρόσωπος της ομογένειας των ΗΠΑ, με τον καθηγητή του ΜΙΤ Μιχάλη Μπλέτσα να είναι ένα πρόσωπο που συζητείται.

Υπενθυμίζεται πως κάθε κόμμα δικαιούται να έχει 42 υποψηφίους, ενώ οι κάλπες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα στηθούν στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου, με κάθε χώρα να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει την ημερομηνία που προτιμά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή