Εντός και Εκτός: Η (απο)στρατευμένη τέχνη

Εντός και Εκτός: Η (απο)στρατευμένη τέχνη

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Αύριο πρωί πρωί, όταν οι αχτίδες του ηλίου θα αναδεικνύουν τη δωρική καφετιά απλότητα του Μνημείου των Αθανάτων στον αύλειο χώρο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ο Νίκος Δένδιας θα υποδέχεται στο γραφείο του τον πρόεδρο της Νίκης, Δημήτρη Νατσιό, προκειμένου να τον ενημερώσει για θέματα που αφορούν το χαρτοφυλάκιό του. Δεν ξέρω ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος κόμματος μετά τον κ. Νατσιό που θα ενημερωθεί από τον κ. Δένδια (έχουν προηγηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Βασίλης Στίγκας), είναι, ωστόσο, πολύ πιθανό η υποδοχή να γίνει σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον. Και τούτο, διότι πληροφορούμαι ότι ετοιμάζονται κάποιες παρεμβάσεις προκειμένου το Μνημείο των Αθανάτων να γίνει λίγο πιο φιλικό στο μάτι του απροετοίμαστου –να απορροφήσει μεμιάς τις λεπτές αποχρώσεις της καφετιάς τέχνης– επισκέπτη.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Μια και βρισκόμαστε σε περιβάλλον παραλλαγής, αυτή την περίοδο, όπως και σε κάθε φάση πριν από μια εκλογική αναμέτρηση, γίνονται συζητήσεις περί της δυνατότητας ανθρώπων που έχουν υπηρετήσει την πατρίδα από υψηλά πόστα στις Ενοπλες Δυνάμεις να μεταπηδήσουν στην πολιτική. Αν και το καλύτερο τεστ είναι πάντα η ίδια η κάλπη, μια πρώτη βολιδοσκόπηση έγινε μέσω των γνωστών μετρήσεων, οι οποίες –κατά καιρούς– στοχεύουν στην εξεύρεση απαντήσεων επί πολύ ειδικών κατηγοριών. Ετσι, στη μέτρηση που έγινε για τους απόστρατους –και είναι φυσικά στη διάθεση του Μεγάρου Μαξίμου– πρώτος σε δημοφιλία και, μάλιστα, με μεγάλη διαφορά εμφανίζεται ο Αλκιβιάδης Στεφανής, ο οποίος, βεβαίως, έχει ήδη υπηρετήσει σε κυβερνητική θέση, ενώ εκτέθηκε και στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές, όπου ηττήθηκε μεν, δίνοντας έναν πολύ σκληρό αγώνα δε. Από εκεί και κάτω, όπως μου μεταφέρουν οι καλά πληροφορημένες πηγές μου, επικρατεί το απόλυτο χάος, με τον δεύτερο στη σειρά να βρίσκεται περίπου στα μισά της δημοφιλίας σε σύγκριση με τον πρώτο.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Παρελθόν για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποτελεί η γνωστή μας Βικτόρια Νούλαντ, η οποία παραιτήθηκε από τη θέση-κλειδί της υφυπουργού Πολιτικών Υποθέσεων, επειδή ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν τη διόρισε Νο 2 στο αμερικανικό υπουργείο. Το ενδιαφέρον ήταν ότι η Νούλαντ επρόκειτο να επισκεφθεί την Αθήνα τον επόμενο μήνα, ενώ θα είχε και συνάντηση με υψηλούς αξιωματούχους διαφόρων βαλκανικών χωρών. Η Νούλαντ θεωρείται «γεράκι» στα ζητήματα που αφορούν τη Ρωσία και ειδική για τα της περιοχής μας, χειριζόταν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις –η πιο πρόσφατη δήλωσή της αφορούσε την πιθανότητα επανόδου της Αγκυρας στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35– ενώ συνδέεται στενά με τον Τζέφρεϊ Πάιατ.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Ουάσιγκτον, όπου το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες κυρώσεις εις βάρος της εταιρείας Intellexa, που εμπλέκεται στην υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων στην Ελλάδα. Οι κυρώσεις αφορούν δύο φυσικά πρόσωπα, και συγκεκριμένα τον ιδρυτή της εταιρείας Ταλ Ντίλιαν και τη σύζυγό του –και εκπρόσωπο της Intellexa στην Ελλάδα– Σάρα Χάμου. Στρέφονται επίσης κατά ακόμη τεσσάρων νομικών προσώπων που συνδέονται με την εταιρεία-δημιουργό του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator, που χρησιμοποιήθηκε όχι μόνο κατά Ελλήνων αλλά και Αμερικανών πολιτών. «Η διάδοση του κατασκοπευτικού λογισμικού θέτει αυξανόμενους κινδύνους για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και έχει χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά από ξένους φορείς για να επιτρέψει την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Σύμφωνα με τον Αμερικανό υφυπουργό Οικονομικών Μπράιαν Νέλσον, στόχος των ΗΠΑ είναι «να αποθαρρύνουν την κατάχρηση των εμπορικών εργαλείων παρακολούθησης». Στις κυρώσεις περιλαμβάνεται το «πάγωμα» όλων των περιουσιακών στοιχείων των κατονομαζομένων που βρίσκονται στις ΗΠΑ ή στην κατοχή ή στον έλεγχο Αμερικανών πολιτών. Παράλληλα, «παγώνουν» όποια νομικά πρόσωπα τους ανήκουν, άμεσα ή έμμεσα, απευθείας ή σε ποσοστό 50%. Οικονομικοί οργανισμοί και άλλα άτομα που έχουν συνδιαλλαγή ή άλλες δραστηριότητες με αυτά τα φυσικά και νομικά πρόσωπα μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με κυρώσεις ή άλλες νομικές δράσεις.

Η ΑΤΑΚΑ

«Οι τιμές δεν πέφτουν με θεατρινισμούς και παραστάσεις», είπε, μεταξύ άλλων, ο υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Νικητιάδης, αναφερόμενος στη χθεσινή «αιφνιδιαστική» επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα σε σούπερ μάρκετ στη Λένορμαν, προκειμένου να ελέγξουν τις τιμές. Η «κάθοδος στον λαό» δεν είναι, πάντως, νέα συνταγή, αλλά παραλλαγή μιας παλιάς και δοκιμασμένης, που έχει στη συλλογική μνήμη ως σφραγίδα ποιότητας τον πράσινο ήλιο του ΠΑΣΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή