Εντός και Εκτός: Μητσοτάκης – Μπλίνκεν με θέμα την Ουκρανία

Εντός και Εκτός: Μητσοτάκης – Μπλίνκεν με θέμα την Ουκρανία

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Πριν από λίγες ημέρες, πληροφορηθήκατε από τη στήλη ότι η υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών ανακοίνωσε ότι η Αθήνα θα είναι η (αεροπορική) πύλη της Μογγολίας προς τη Δύση. Η στήλη επανέρχεται με μία πρόταση, καθώς φαίνεται ότι η μογγολική κυβέρνηση έχει ανοίξει διαγωνισμό για την κατασκευή μετρό στην πρωτεύουσα της χώρας Ουλάαν Μπατάαρ (γνωστή από τα σχολικά εγχειρίδια ως Ουλάν Μπατόρ). Η πόλη δεν είναι πολύ μεγαλύτερη από τη Θεσσαλονίκη (αριθμεί 1,6 εκατ. κατοίκους) και φαίνεται ότι η κυβέρνηση βιάζεται να προχωρήσουν άμεσα τα έργα του μετρό. Με δεδομένη την ταχύτητα που οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν φτάσει το μετρό της Θεσσαλονίκης (έχουμε και υφυπουργό Υποδομών από την πόλη) λίγο πριν από την ολοκλήρωσή του, μπορεί να δώσουν στους φίλτατους Μογγόλους το μάστερ πλαν. Διότι τέτοια τεχνογνωσία μόνο χαμένη δεν μπορεί να πάει.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Την Τρίτη, λίγες ώρες πριν από την αναχώρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Οδησσό, ο πρωθυπουργός δέχθηκε τηλεφώνημα από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν. Σύμφωνα με όσα αποδέσμευσε χθες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, «ο υπουργός και ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσαν τη σημασία της διμερούς σχέσης Ελλάδας – ΗΠΑ και τις κοινές αξίες μας ως συμμάχων στο ΝΑΤΟ με σκοπό την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας», ενώ ο κ. Μπλίνκεν ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη «για τις διαρκείς συνεισφορές της Ελλάδας στην ασφάλεια της Ουκρανίας». Η τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν – Μητσοτάκη συνδέεται, βεβαίως, με τη μετάβαση του πρωθυπουργού στην Οδησσό, όπου και συνάντησε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά και τις πάγιες προσπάθειες των Αμερικανών για συνέχιση της υποστήριξης του Κιέβου. Η Ελλάδα εξακολουθεί να παρέχει πυρομαχικά πυροβολικού και σφαίρες σε μεγάλους αριθμούς, ωστόσο, η Αθήνα παραμένει εξαιρετικά επιφυλακτική έναντι των αιτημάτων του Κιέβου για συστήματα αεράμυνας όπου οι Ενοπλες Δυνάμεις αντιμετωπίζουν, ούτως ή άλλως, ήδη προβλήματα για πολλούς λόγους. Το ζήτημα είναι αν οι σύμμαχοι έχουν κάτι συγκεκριμένο να προσφέρουν ώστε η ελληνική αεράμυνα να αποκτήσει νέα συστήματα προκειμένου να παραχωρήσει τα παρωχημένα ρωσικά συστήματα που είναι ανεπτυγμένα στα νησιά.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Ζαν Λασάλ, ο αγροτοσυνδικαλιστής από το Μπεάρν, ο οποίος έγινε δήμαρχος και βουλευτής και γνωστός στη Γαλλία από παλιότερες αγροτικές κινητοποιήσεις, τίθεται επικεφαλής της Αγροτικής Συμμαχίας, ενός σχηματισμού που συγκροτήθηκε προκειμένου να διεκδικήσει ψήφους στις ευρωεκλογές. Ο «αγαθός γίγαντας» Λασάλ είναι, βεβαίως, γνωστός για την ακτιβιστική δράση του, αλλά η επιλογή να τεθεί επικεφαλής ενός ετερόκλητου συνασπισμού αγροτών, κυνηγών, αλιέων και γενικώς επαγγελματιών που θίγονται από τις αλλαγές που σχεδιάζονται στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, παρουσιάζει ενδιαφέρον. Η Αγροτική Συμμαχία είναι και ένας πολύ βασικός λόγος που τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος στη Γαλλία δεν έχουν αφήσει χωριό για χωριό τις τελευταίες εβδομάδες, με πρωτεργάτη τον πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Ατάλ. Εγχώριος Λασάλ, πάντως, παρά τα μπλόκα και τις κινητοποιήσεις ετών στην Ελλάδα, ακόμη δεν μας έχει προκύψει και, όπως εξελίσσονται τα πράγματα στο δημογραφικό, με την επαρχία να αδειάζει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, μάλλον δεν πρόκειται. Είναι, ωστόσο, ένα δείγμα της πολυδιάσπασης που δεν είναι διόλου απίθανο να προκύψει στην Ευρωβουλή μετά τις εκλογές του Ιουνίου, καθώς οι υφιστάμενες πολιτικές ομάδες ίσως δεν είναι αρκετές για να στεγάσουν τους βουλευτές που θα αναδειχθούν με βάση τοπικές ατζέντες και προτεραιότητες.

Ο ΤΟΠΟΣ

Το πρωί της Παρασκευής, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης θα βρίσκεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Μάλιστα, στο Πανεπιστήμιο του Ντελαγουέρ και συγκεκριμένα στη Σχολή Μπάιντεν Δημόσιας Πολιτικής και Διοίκησης. Από το όνομα είναι σαφές ότι πρόκειται για μια σχολή συνδεδεμένη με την οικογένεια του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Είναι γνωστό ότι ο Τζο Μπάιντεν ήταν γερουσιαστής της πολιτείας του Ντελαγουέρ για σχεδόν 38 χρόνια. Η ομιλία γίνεται στο πλαίσιο της Ithaca Initiative του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, με το οποίο ο κ. Τσούνης συνδέεται (ως visiting fellow). Οι παρευρισκόμενοι θα συνομιλήσουν με τον κ. Τσούνη για τη διαλεκτική σχέση δημοκρατίας και διπλωματίας.

Η ΑΤΑΚΑ

«Η Πλεύση Ελευθερίας δημιουργήθηκε για να μην υπάρξουν ξανά τύποι σαν τον Τσίπρα, που με ωραία λόγια θα κοροϊδέψουν τον κόσμο». Αυτά είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, στη Βουλή, η οποία με κάθε πιθανή αφορμή κάνει κάποια –συνήθως υποτιμητική– αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε λέγοντας ότι δεν είναι πρέπον ο πρώην πρωθυπουργός να περιγράφεται ως «τύπος», διότι στην ελληνική Βουλή προέχει η γαλατική ευγένεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή