Μητσοτάκης σε Ανδρουλάκη: «Αυτό που προτείνετε δεν είναι σκανδιναβικό μοντέλο, αλλά σκανδιναβικό σταυρόλεξο»

Μητσοτάκης σε Ανδρουλάκη: «Αυτό που προτείνετε δεν είναι σκανδιναβικό μοντέλο, αλλά σκανδιναβικό σταυρόλεξο»

Το σχόλιο για την ανάρτηση Κασσελάκη και η απάντηση στον Σωκράτη Φάμελλο

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια, ο πρωθυπουργός απάντησε σε όσα ακούστηκαν από τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ.

Ξεκινώντας απευθυνόμενος στον Σωκράτη Φάμελλο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Τα δικά σας προβλήματα, τα ζητήματα που μπορεί να έχει να λύσει ο αρχηγός σας με το πόθεν έσχες του δεν θα τα κρύψετε μέσα από τέτοιες προσωπικές επιθέσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας στις αναφορές του κ. Φάμελλου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα στα χρόνια της διακυβέρνησης της Ν.Δ., επικαλέστηκε δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή και του Στέλιου Κούλογλου αναφορικά με την υπόθεση Novartis και τους χειρισμούς της τότε κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. 

«Σε ποιον στερεί το δικαίωμα στη γνώση το νομοσχέδιο, κ. Φάμελλε;» συμπλήρωσε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ. «Αν μας κατακρίνετε για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, εμείς είμαστε περήφανοι γιατί δεν επρόκειτο να σπρώχναμε νέα παιδιά σε τμήματα που πρακτικά δεν λειτουργούν». 

Απαντώντας στον Νίκο Ανδρουλάκη, ανέφερε ότι «κανείς δεν έχει καταλάβει τι είναι το σκανδιναβικό μοντέλο, αυτό που λέτε είναι σκανδιναβικό σταυρόλεξο» και συμπλήρωσε ότι «δεν μπορούμε να σας παρακολουθήσουμε, κύριε Ανδρουλάκη, από τις πιρουέτες σας». 

Οσον αφορά την ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη με την οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε τις προτάσεις του για την Ανώτατη Εκπαίδευση, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε σκωπτικά: «Τα πρόγραμμά σας είναι πολύ απλό: ό,τι δίνουμε επί δύο». Κάλεσε, στη συνέχεια, το ΠΑΣΟΚ να δεσμευτεί ότι θα υπερψηφίσει την αναθεώρηση του άρθρου 16, όταν έρθει στη Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατά την ομιλία του, προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει τα άρθρα εκείνα που θεωρεί ότι στηρίζουν το δημόσιο πανεπιστήμιο. 

Μητσοτάκης για μη κρατικά ΑΕΙ: Ριζική τομή στην εκπαίδευση – Ονομαστική ψηφοφορία για όλα τα άρθρα

«Η Βουλή καλείται σήμερα να εγκρίνει μια ριζική τομή στην ελληνική εκπαίδευση», ανέφερε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη Βουλή για το νομοσχέδιο που αφορά τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η ρύθμιση της κυβέρνησης «από τη μια, προσφέρει στους νέους περισσότερες επιλογές για να σπουδάσουν στον τόπο τους, από την άλλη, φιλοδοξεί να εντάξει την Ελλάδα στον διεθνή εκπαιδευτικό χάρτη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «είμαστε οι τελευταίοι που έχουμε ένα σκληρό κρατικό μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση», εκτίμησε ότι «όλες αυτές οι αλλαγές έχουν τη συντριπτική στήριξη της ελληνικής κοινωνίας» και εξέφρασε την άποψη ότι «η εποχή που κάποιοι έκαναν καριέρα φωνάζοντας “έξω οι εταιρείες από τα πανεπιστήμια” έχει περάσει ανεπιστρεπτί».

Ανέλυσε, κατόπιν, τις προδιαγραφές και τις εγγυήσεις του νομοσχεδίου, κατηγορώντας την αντιπολίτευση, επισημαίνοντας ότι «κάποιοι θυμήθηκαν σήμερα την ποιότητα των υποψηφίων, όταν καταψήφιζαν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής».

Επικαλούμενος τον Αντώνη Μανιτάκη, υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα συνταγματικότητας για το νομοσχέδιο: «Η απαγόρευση της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων εξακολουθεί να ισχύει ατόφια, λέει ο Αντώνης Μανιτάκης», είπε ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός είπε τα εξής: «Κύριε Φάμελλε, έχετε έναν πρόεδρο ο οποίος σπούδασε σε μη κρατικό πανεπιστήμιο. Ο κ. Κασσελάκης, ο οποίος σπούδασε σε ένα τέτοιο πανεπιστήμιο, αν ερχόταν το πανεπιστήμιό του να κάνει παράρτημα στην Ελλάδα, θα έλεγε όχι. Πόση υποκρισία; Φαντάζομαι ότι ο ίδιος άλλες σκέψεις θα είχε, αλλά μόλις βούτηξε στον μικρόκοσμο του ΣΥΡΙΖΑ προσαρμόστηκε».

Εντονη ήταν και η επίθεση του πρωθυπουργού προς το ΠΑΣΟΚ: «Κύριε Ανδρουλάκη, αλλάξατε γνώμη παρά το γεγονός ότι προσπαθήσαμε να εντάξουμε στο νομοσχέδιο όλους τους προβληματισμούς που είχατε εκφράσει πριν ξεκινήσει αυτή η συζήτηση», είπε ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αρνητικό πρωταγωνιστή όλης αυτής της υπόθεσης

«Η Ν.Δ. θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα που αφορούν την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου. Πόσα από αυτά θα ψηφίσετε, κ. Ανδρουλάκη;», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης και επισήμανε:

«Η παρουσία μη κρατικών ΑΕΙ θα είναι ένα θετικό παράδειγμα, με εργαστήρια και βιβλιοθήκες απέναντι σε καταλήψεις κουκουλοφόρων. Αυτή τη σύγκριση τρέμετε όλοι εσείς που κάνατε καριέρες στα αμφιθέατρα».

Τέλος, ο πρωθυπουργός μίλησε για μια ρύθμιση που έρχεται να κερδίσει χαμένο έδαφος και χαμένο χρόνο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν μπορεί η Ελλάδα να παραμένει δέσμια δογμάτων και αναχρονιστικών αντιλήψεων». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή