Υπόθεση Ασημακοπούλου: Τι δήλωσε ο αναπληρωτής ΥΠΕΣ για τα e-mail αποδήμων

Υπόθεση Ασημακοπούλου: Τι δήλωσε ο αναπληρωτής ΥΠΕΣ για τα e-mail αποδήμων

«Ο κατάλογος της επιστολικής ψήφου των εκλογέων εσωτερικού και εξωτερικού είναι ενιαίος. Εάν είχε διαρρεύσει, θα είχαν διαρρεύσει τα στοιχεία όσων εγράφησαν για να ασκήσουν το δικαίωμα στο εσωτερικό» δήλωσε ο Θεόδωρος Λιβάνιος

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης σχετικά με την εύρεση των e-mail αποδήμων και τη χρήση τους από την ευρωβουλευτή της Ν.Δ., Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, τονίζοντας πως «έλεγχος διεξάγεται από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του ΥΠΕΣ, την Εισαγγελία αλλά και την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων».

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, πρόκειται για «ένα θέμα που θα διερευνηθεί και θα αποδοθούν οι ποινές όπου χρειάζεται». Τόνισε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θα πρέπει «να προκαταλαμβάνουν τα αποτελέσματα των ερευνών». Οπως ανέφερε, ήδη «η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει ζητήσει συγκεκριμένα στοιχεία. Σε πρώτη φάση ανταποκρίθηκε άμεσα το ΥΠΕΣ και έχει αποστείλει τα πρώτα στοιχεία και σε δεύτερη φάση, το συντομότερο δυνατόν, θα αποσταλούν και τα πρόσθετα στοιχεία».

Για τον έλεγχο που διεξάγεται από την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, ο κ. Λιβάνιος ανέφερε ότι «θα ήταν παράδοξο, οξύμωρο, να ήξερε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ σε ποιο στάδιο βρίσκεται ανά πάσα στιγμή η έρευνα που διεξάγεται, καθώς θα ήταν απόδειξη έμπρακτης παρέμβασης». Εχουμε ζητήσει να «είναι ο χρόνος του πορίσματος εξαιρετικά σύντομος, τόσος όσος χρειάζεται για να γίνει σωστά η έρευνα και τόσος όσος για να μη σύρεται η υπόθεση επί μακρόν».

Πρόσθεσε δε ότι η λίστα του καταλόγου της επιστολικής ψήφου «είναι ξεκάθαρο» πως δεν είναι η ίδια με τη λίστα αποστολών της ευρωβουλευτή. Σημείωσε ότι «ο κατάλογος της επιστολικής ψήφου του εσωτερικού και των κατοίκων του εξωτερικού είναι ενιαίος, δεν υπάρχει διαχωρισμός. Συνολικά έχουν εγγραφεί 27.000 πολίτες, εκ των οποίων το 40% είναι κάτοικοι εξωτερικού». Αρα, είπε ο αναπληρωτής υπουργός, «εάν είχε διαρρεύσει ο κατάλογος της επιστολικής ψήφου, πάρα πολύ ευλόγως, θα είχαν διαρρεύσει και τα στοιχεία όσων εγράφησαν για να ασκήσουν το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου στο εσωτερικό».

Παράλληλα, σημείωσε ότι από τα όσα έχουν γίνει γνωστά, «δεν φαίνεται εκλογέας που εγγράφηκε να ασκήσει στις προσεχείς εκλογές το δικαίωμα επιστολικής ψήφου για πρώτη φορά, να είναι αποδέκτης e-mail από την ευρωβουλευτή». Επισήμανε ότι έχει γίνει γνωστό ότι αυτοί που έλαβαν τα επίμαχα μηνύματα, ήταν όσοι είχαν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους του 2023 και 2024 και μάλιστα όσοι είχαν δηλώσει διαφορετικές ηλεκτρονικές διευθύνσεις τις αντίστοιχες φορές, έλαβαν τα e-mail από την κ. Ασημακοπούλου σε αυτά του 2023.

«Κανένας δεν έλαβε e-mail από την ευρωβουλευτή της Ν.Δ. επειδή γράφηκε τώρα στους καταλόγους της επιστολικής ψήφου», ανέφερε καταληκτικά, υπογραμμίζοντας πως το ΥΠΕΣ «δεν είναι σε θέση να έχει πρόσβαση στη λίστα των αποστολών που έκανε η ευρωβουλευτής της Ν.Δ.» και πως η ίδια η κ. Ασημακοπούλου είναι αυτή «που οφείλει και θα δώσει τις απαντήσεις, πού βρήκε αυτές τις διευθύνσεις».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT