Δικαστική έρευνα και πολιτική διαμάχη για τα emails της Ασημακοπούλου

Δικαστική έρευνα και πολιτική διαμάχη για τα emails της Ασημακοπούλου

Στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων βρέθηκαν χθες Σωκράτης Φάμελλος και Αλέξης Χαρίτσης, όπου συναντήθηκαν με τον Κωνσταντίνο Μενουδάκο.

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενενήντα έξι ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, το πολιτικό σκηνικό παίρνει φωτιά από τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας που διέταξε η Εισαγγελία Αθηνών για τον τρόπο με τον οποίο έφθασαν στην ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου τα emails απόδημων Ελλήνων. Τα αδικήματα που διερευνώνται είναι: παραβίαση της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου. Η κινητοποίηση στο υπουργείο Εσωτερικών είναι μεγάλη, με τη Νίκη Κεραμέως να δηλώνει στην ΕΡΤ πως θα υπάρξει εσωτερικός έλεγχος στο υπουργείο Εσωτερικών: «Παρότι το υπουργείο Εσωτερικών δεν δίνει mail, παρότι η ίδια η κ. Ασημακοπούλου έχει πει ότι δεν έχει πάρει mail από το υπουργείο Εσωτερικών, εμείς, επειδή ακριβώς θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό, εφόσον υπάρχουν αναφορές από πολίτες, να μη μείνει καμία απολύτως σκιά, είπαμε να προχωρήσει ένας εσωτερικός έλεγχος προκειμένου να επιβεβαιωθεί η επάρκεια της ασφάλειας των διαδικασιών σε ό,τι αφορά την προστασία προσωπικών δεδομένων». Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά έκανε λόγο για μείζονα πολιτικά ερωτήματα που εγείρονται: «Η κ. Κεραμέως, που εξακολουθεί να κρύβεται πίσω από τις αντιφατικές δηλώσεις και τα ψέματα της ευρωβουλεύτριας της Ν.Δ. κ. Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου που έκανε παρανόμως χρήση emails Ελλήνων πολιτών, ομολογεί την ύπαρξη τουλάχιστον προβλημάτων ασφαλείας στο υπουργείο της, το οποίο έχει και την ευθύνη για την ομαλή διενέργεια των ευρωεκλογών».

Η παρουσία χθες τόσο του Σωκράτη Φάμελλου όσο και του Αλέξη Χαρίτση στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων κάνει σαφές πως η αντιπολίτευση συνδέει το ζήτημα που έχει προκύψει με τη μυστικότητα της ψήφου και την επιστολική ψήφο που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Μενουδάκο πως «διατυπώσαμε την πεποίθησή μας ότι έχουμε μπροστά μας ένα σοβαρό πολιτικό πρόβλημα, το οποίο συνδέεται με τα θέματα του κράτους δικαίου, των συνταγματικών προβλέψεων και ακόμη και με τα ζητήματα διενέργειας των ευρωεκλογών και της επιστολικής ψήφου». Η υπουργός Εσωτερικών είχε δηλώσει στη δημόσια τηλεόραση πως «όλο αυτό που συζητάμε δεν έχει καμία σχέση με την επιστολική ψήφο, γιατί οι χρήστες καταγγέλλουν ότι είχαν γραφτεί στην πλατφόρμα του ’23 για να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές του 2023». Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν για το θέμα πως έχουν υπάρξει σαφείς τοποθετήσεις και από την κ. Ασημακοπούλου και από το υπουργείο Εσωτερικών και συμπλήρωναν πως ουδεμία σχέση έχει όλη αυτή η συζήτηση με την επιστολική ψήφο, γεγονός που το γνωρίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία οδηγούν τη συζήτηση εκεί για να καταφερθούν κατά μιας τόσο θετικής πρωτοβουλίας, την οποία δεν στήριξαν.

Ο Αλέξης Χαρίτσης, μετά τη συνάντηση με τον κ. Μενουδάκο, τόνισε: «Αρκετά πια με τον εκφυλισμό του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Μπορεί η κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών δεν χρησιμοποιούνται χωρίς τη συναίνεση και τη συγκατάθεσή τους σε στοχευμένες εκστρατείες πολιτικού περιεχομένου, κάτι που οδηγεί σε πολιτική χειραγώγηση;».

Σε υψηλούς τόνους και από το ΠΑΣΟΚ, ο Παύλος Χρηστίδης έκανε λόγο για σκάνδαλο που δεν καλύπτεται και χαρακτήρισε «ακραίο πρόβλημα» αυτό που έχει ανακύψει, και για την πιθανή συμμετοχή των Ελλήνων ομογενών αλλά και για την ασφάλεια της χώρας. Ερώτηση προς τη Νίκη Κεραμέως κατέθεσε το ΚΚΕ: «Ολα τα παραπάνω, εκτός των σοβαρών πολιτικών και νομικών προεκτάσεων που έχουν, επιβεβαιώνουν και τους μεγάλους κινδύνους που από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει το ΚΚΕ για το αδιάβλητο των ευρωεκλογών μέσα από τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή