Βουλή: Μνημόνια απόσπασης ελληνικού προσωπικού στον στρατό των ΗΠΑ

Βουλή: Μνημόνια απόσπασης ελληνικού προσωπικού στον στρατό των ΗΠΑ

«Προφανώς δεν είναι μνημόνια συνεργασίας, τα οποία ανοίγουν την “κερκόπορτα” για να στείλουμε στρατό στην Ουκρανία», ανέφερε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Ιωάννης Κεφαλογιάννης, απαντώντας σε βουλευτές της αντιπολίτευσης

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Αμυνας της Βουλής, τα δύο μνημόνια συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ που αφορούν στην απόσπαση και τοποθέτηση ελληνικού προσωπικού άμυνας στον αμερικανικό στρατό.

Υπέρ των δύο μνημονίων δήλωσε η Νέα Δημοκρατία, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας δήλωσαν επιφύλαξη για την τελική τους στάση στην Ολομέλεια. Τα δύο μνημόνια καταψήφισαν το ΚΚΕ και η Νίκη.

«Με την κύρωση των μνημονίων, δεν εμβαθύνουμε απλά τη στρατηγική αμυντική σχέση που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Στην ουσία, μέσα από αυτές τις συμφωνίες, αποκρυσταλλώνεται η σημαντική συμμετοχή που θα έχουν Ελληνες επιτελείς στο ακαδημαϊκό στρατιωτικό γίγνεσθαι των ΗΠΑ», ανέφερε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Ιωάννης Κεφαλογιάννης.

«Μέσα από την κοινή δράση και τη συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, η χώρα μπορεί να διασφαλίσει τη συλλογή πληροφοριών πάνω στα διδάγματα από το ευρύτερο διεθνές περιβάλλον, το οποίο πιστεύουμε ότι θα συμβάλει στην αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της αποτρεπτικής ισχύος αρκετών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων», τόνισε, προσθέτοντας ότι βασικό ζητούμενο είναι η προσαρμογή στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις.

Απαντώντας στις αιτιάσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης ότι πίσω από τη συμφωνία κρύβεται η αποστολή στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ουκρανία, ο κ. Κεφαλογιάννης διέψευσε τους ισχυρισμούς, λέγοντας πως «προφανώς δεν είναι μνημόνια συνεργασίας, τα οποία ανοίγουν την “κερκόπορτα” για να στείλουμε στρατό στην Ουκρανία».

«Ούτως ή άλλως, στο άρθρο 3.6, είναι ρητώς καταγεγραμμένο, ότι μόνο ύστερα από γραπτή συγκατάθεση και του άλλου μέρους δύναται να συμμετέχει το στέλεχος σε ένα πεδίο επιχειρήσεων, ή ενδεχομένως πολεμικών επιχειρήσεων. Αρα, σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν “κερκόπορτες”. Ισα ίσα, υπάρχουν δικλείδες», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή