Το σχέδιο για τη Θεσσαλία και η διαπραγμάτευση για τη νέα ΚΑΠ

Το σχέδιο για τη Θεσσαλία και η διαπραγμάτευση για τη νέα ΚΑΠ

Νέα συνάντηση την Παρασκευή με τους αγρότες, που δηλώνουν ότι «δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά τους»

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται το μπρα ντε φερ μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών καθώς χθες, μετά τη νέα συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, οι εκπρόσωποι των αγροτών δήλωσαν πως «δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά τους» και θα γίνει νέος γύρος συνάντησης την Παρασκευή. Νωρίτερα ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τετ α τετ τόσο με τους αγρότες της Θεσσαλίας όσο και με θεσμικούς φορείς της περιοχής, όπου συζητήθηκαν εκτενώς τα ζητήματα που τους αφορούν.

Στην πρώτη συνάντηση ο εκπρόσωπος της ολλανδικής εταιρείας που συνέταξε το master plan, το παρουσίασε στους εκπροσώπους της περιοχής. Πρώτος έλαβε τον λόγο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος τόνισε πως «θέλουμε να συνεισφέρουμε στην κοινή αυτή προσπάθεια με τεκμηρίωση και δουλειά πολλή το επόμενο διάστημα», προσθέτοντας πως «από αυτά που έχω δει και έχω συζητήσει, πιστεύω ότι το 90% των πραγμάτων είναι κοινά». Ακολούθησαν τοποθετήσεις των δημάρχων και των εκπροσώπων των επιμελητηρίων, οι οποίοι ζήτησαν να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα. Ο πρωθυπουργός πάντως από την πλευρά του έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάντληση των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας. «Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι πρέπει αύριο να εγκαταλείψουμε το βαμβάκι», είπε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας πως «εξαρχής δεν τίθεται κάποιο τέτοιο ζήτημα». Από την άλλη όπως τόνισε, «θα πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας –μεσοπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα–, να μη βρεθούμε στη δυσάρεστη ή τραγική κατάσταση σε κάποια χρόνια από τώρα η ζημιά η οποία θα έχει γίνει στη Θεσσαλία από την εξάντληση των υπόγειων υδάτινων πόρων να είναι μη αναστρέψιμη».

Οσον αφορά τη συζήτηση με τους αγρότες, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ΚΑΠ λέγοντας πως «έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωσή της σε πολλά επίπεδα», προσθέτοντας πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα η οποία κατέθεσε στο Συμβούλιο Υπουργών αναλυτικές προτάσεις, «οι οποίες νομίζω ότι θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη και από την Eπιτροπή και ενδεχομένως να καταλήξουμε και σε απόφαση του Συμβουλίου σχετικά σύντομα». Ο πρωθυπουργός στέλνοντας εμμέσως, αλλά σαφώς μήνυμα στους αγρότες ενόψει επικείμενων εκλογών είπε πως μετά τις ευρωεκλογές «φιλοδοξούμε να παίξουμε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στα ζητήματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής».

Επιστροφή του πυρσού

Λίγο αργότερα, εξάλλου, ο πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα του πρώτου προσυνεδρίου της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη, όπου δόθηκε και επισήμως το εναρκτήριο «λάκτισμα» του προεκλογικού αγώνα. Ο κ. Μητσοτάκης κατά την έναρξη της ομιλίας του παρουσίασε το νέο επετειακό σήμα της Ν.Δ. στο οποίο δεσπόζει ο αριθμός 50 –που είναι τα χρόνια από την ίδρυσή της– και στην κορυφή επανέρχεται ο ιστορικός πυρσός από το σήμα της. Είναι προφανές πως η Ν.Δ. ενόψει ευρωεκλογών θέλει να τονώσει τον κομματικό πατριωτισμό και να απευθυνθεί στην ευρεία εκλογική βάση της. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στις επικείμενες ευρωεκλογές χαρακτηρίζοντάς τες «πολιτική μάχη» και καλώντας τα στελέχη του κόμματος να τη δώσουν στην πρώτη γραμμή.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην τρέχουσα επικαιρότητα λέγοντας πως το 2016 «έφτιαξαν νόμο για τον Μητσοτάκη, αλλά στρίμωξαν τον Κασσελάκη», αναφερόμενος στο θέμα με τις φερόμενες offshores του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Καταλήγοντας είπε πως οι επικείμενες ευρωεκλογές θα έχουν φόντο ευρωπαϊκό αλλά και περιεχόμενο ελληνικό, τονίζοντας πως στις εκλογές του Ιουνίου δεν πρέπει να επικρατήσει η τυφλή διαμαρτυρία που μπορεί να στείλει λάθος μηνύματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή