Στροφή από Τίρανα για Μπελέρη αναμένει η Αθήνα

Στροφή από Τίρανα για Μπελέρη αναμένει η Αθήνα

Δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν στην Αλβανία ότι η έφεση του εκλεγμένου δημάρχου θα κριθεί ταχύτατα, προκειμένου να διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές στη Χειμάρρα

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαχείριση της υπόθεσης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας από την αλβανική πλευρά έχει επηρεάσει αρνητικά τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα, επισήμανε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (ΣΚΑΪ), ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας το αδιέξοδο που έχει προκύψει μεταξύ Αθήνας και Τιράνων μετά την πρωτόδικη απόφαση για την καταδίκη του Φρέντι Μπελέρη από την αλβανική Δικαιοσύνη.

«Εχουμε εκφράσει τις εντονότατες επιφυλάξεις μας για το γεγονός ότι δεν του επετράπη να ορκιστεί όσο ήταν προφυλακισμένος, αλλά και για το αν ήταν μια δίκαιη δίκη. Θα συνεχίσουμε να επιμένουμε, δεν υπάρχει τελεσίδικη απόφαση αλλά πρωτόδικη», σημείωσε επίσης ο κ. Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας ουσιαστικά τις προϋποθέσεις που η Ελλάδα είχε θέσει προκειμένου να προχωρήσουν δίχως προβλήματα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, δηλαδή να επιτραπεί στον κ. Μπελέρη να ορκιστεί ανεξαρτήτως δικαστικής έκβασης και να γίνει σεβαστό το τεκμήριο αθωότητάς του. «Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε η Αλβανία το θέμα αυτό έχει επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις με την Ελλάδα και δεν είναι κάτι το οποίο το θέλουμε», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι εξακολουθεί να ελπίζει ότι «το θέμα αυτό θα λυθεί».

Κίνηση καλής θελήσεως

Ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης άφησε να εννοηθεί ότι η Αθήνα αναμένει μια κίνηση καλής θελήσεως από την αλβανική πλευρά ακόμη και στον δεύτερο βαθμό, καθώς το δικαστήριο κατά της διαφθοράς θα πρέπει να αποφασίσει και επί της έφεσης που έκανε στην πρωτόδικη απόφαση ο κ. Μπελέρης.

Οι ήπιοι τόνοι που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός οφείλονται βεβαίως και στην επιθετική τακτική που ακολουθεί ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες κατήγγειλε προσπάθεια να επηρεαστεί η αλβανική Δικαιοσύνη από το εξωτερικό. «Η αλβανική Δικαιοσύνη είναι αυτή που αποφασίζει για κάθε θέμα εντός της επικράτειας. Ο κύριος (σ.σ. εννοεί τον Φρέντι Μπελέρη) είναι πολίτης Αλβανίας. Για όσους από εμάς δεν σχολιάζουμε πράξεις, ακούγεται ανησυχητικό να ακούμε φωνές που σχολιάζουν σε ξένες γλώσσες τις αποφάσεις των αλβανικών δικαστηρίων», είπε σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή ο κ. Ράμα, ουσιαστικά επιχειρώντας να παρουσιαστεί ως υπέρμαχος της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και της διάκρισης των εξουσιών στην Αλβανία.

Ο κ. Ράμα στην παρούσα φάση απευθύνεται και στο ακροατήριο των εταίρων του στο ΝΑΤΟ και των συνομιλητών του στην Ευρωπαϊκή Ενωση και είναι εξαιρετικά προσεκτικός στις λέξεις που χρησιμοποιεί. Γι’ αυτόν τον λόγο και τα σχόλια του κ. Μητσοτάκη ήταν εξαιρετικά φειδωλά, αν και ο πρωθυπουργός, με έμμεσο πλην σαφή τρόπο, σημείωσε την αρνητική τροχιά των ελληνοαλβανικών σχέσεων, αλλά και την πιθανότητα αυτή να συνεχιστεί επηρεάζοντας και ζητήματα αλβανικού ενδιαφέροντος, όπως η ενταξιακή πορεία των Τιράνων.

Τα επόμενα βήματα

Ενα από τα ερωτήματα που εγείρονται ως προς τα επόμενα βήματα της υπόθεσης Μπελέρη αφορά τον χρόνο εκδίκησης και της έφεσης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας. Δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν στην Αλβανία ότι η έφεση του κ. Μπελέρη θα κριθεί ταχύτατα, προκειμένου να γίνουν επαναληπτικές εκλογές στη Χειμάρρα, ει δυνατόν και πριν από τις ευρωεκλογές.

Στη χθεσινή συνέντευξή του, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις επαφές του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας ότι «υπάρχει ειλικρινής διάθεση από την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας να γεφυρώσουμε τις εντάσεις», αναφερόμενος και στην επικείμενη επίσκεψή του στην Αγκυρα, εκτός απροόπτου στις 7 Μαΐου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή