Κασσελάκης: Σκληρές διαχωριστικές γραμμές από τον «παλιό ΣΥΡΙΖΑ» – Ο «χρησμός» για τη στάση Τσίπρα μετά τις ευρωεκλογές

Κασσελάκης: Σκληρές διαχωριστικές γραμμές από τον «παλιό ΣΥΡΙΖΑ» – Ο «χρησμός» για τη στάση Τσίπρα μετά τις ευρωεκλογές

Διπλό άδειασμα για τον νόμο του 2016, επαναβεβαίωση εμπιστοσύνης σε Παππά - Πολάκη και διαβεβαιώσεις για μεταβίβαση όλων των μετοχών από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - Ηχηρές παραιτήσεις από το Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς»

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη διαβεβαίωση ότι όλη η επιχειρηματική του δραστηριότητα στο εξωτερικό έχει μεταβιβαστεί και πως δεν έχει πλέον συμμετοχή σε εταιρείες προχώρησε χθες το βράδυ ο Στέφανος Κασσελάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε. 

Στη διάρκεια της συνέντευξης του στο Mega ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε λάθος τον σχετικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2016, απάντησε για το ζήτημα των περιβόητων «αστακοκάραβων», επαναβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του στους Νίκο Παππά και Παύλο Πολάκη και μίλησε για τη σημερινή του σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα, αρνούμενος παρ’ όλα αυτά να πάρει θέση για τις αναφορές του τέως πρωθυπουργού στο συνέδριο της «Κ» περί ατυχών χειρισμών της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και της Novartis.  

«Πόθεν έσχες» μετά τις ευρωεκλογές – Η απάντηση για τα «αστακοκάραβα» και το δάνειο στον ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ελληνικός λαός γνωρίζει και το πόθεν και το έσχες μου», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ. Κασσελάκης, ο οποίος αποσαφήνισε ότι εάν κληθεί να δώσει εξηγήσεις, θα το κάνει στη Δικαιοσύνη. Ταυτόχρονα, πάντως, σημείωσε ότι οι απαντήσεις για την περιουσιακή του κατάσταση θα δοθούν με το «πόθεν έσχες» του στις 30 Ιουνίου, μερικές εβδομάδες δηλαδή αφότου οι πολίτες θα έχουν προσέλθει στις κάλπες των ευρωεκλογών

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ο κ. Κασσελάκης, ερωτηθείς για το δάνειό του προς τον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ότι «τα χρήματα έχουν επιστραφεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και μάλιστα με ζημία λόγω συναλλάγματος», δήλωσε ότι θα δώσει τη σύμβαση στη Δικαιοσύνη εφόσον κληθεί, ενώ υποστήριξε ότι «κακώς οι πρόεδροι δεν δανείζουν στο κόμμα τους», συνοδεύοντας αυτή του θέση με κριτική προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας. 

Για το ζήτημα των «αστακοκάραβων» για το οποίο είχε κληθεί να δώσει απαντήσεις και από την κυβέρνηση, ο Στέφανος Κασσελάκης υποστήριξε ότι επρόκειτο για μέρος μιας επιχείρησης. «Ηταν σε συνεργασία με μια εισηγμένη στο χρηματιστήριο στη Νέα Υόρκη εταιρεία, την οποία τη γνωρίζετε, με την οποία η συνεργασία μου λύθηκε πριν από έναν περίπου χρόνο», είπε και ακολούθως συμπλήρωσε ότι «εφόσον δεν είχαμε συμφωνήσει στην αμοιβή η οποία μου οφειλόταν, και διεκδικώ, όπως γνωρίζετε, τα δεδουλευμένα μου». 

«Λάθος ο νόμος του 2016 – Παππάς, Πολάκης χαίρουν της εμπιστοσύνης μου»

Ως προς το πολιτικό σκέλος του ζητήματος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ –παρά το γεγονός ότι διαβεβαίωσε ότι είναι «όλα καλά» με τον Αλέξη Τσίπρα και πως συναντήθηκαν μετά το συνέδριο του κόμματος– επιχείρησε να αποδομήσει τον νόμο της κυβέρνησης Τσίπρα για τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε εξωχώριες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κασσελάκης απέδωσε ενδεχόμενη πολιτική σκοπιμότητα στην ψήφιση του. «Στον βαθμό που υπήρχε προσωπική ατζέντα για την οικογένεια Μητσοτάκη το 2016, το θεωρώ και αυτό εσφαλμένο», είπε χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά την αναφορά Τσίπρα περί ατυχών χειρισμών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στις υποθέσεις Novartis και σε αυτή των τηλεοπτικών αδειών, ο Στέφανος Κασσελάκης απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι δεν συμμετείχε στην κυβέρνηση και ότι ο κύκλος 2015-2019 έχει κλείσει. «Ρωτήστε τον Αλέξη», επανέλαβε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας εις διπλούν ότι τόσο ο Νίκος Παππάς –πρόσωπο συνδεδεμένο με την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών– όσο και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος άσκησε κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για την παρουσία του στο συνέδριο της «Κ», χαίρουν της εμπιστοσύνης του. «Πείτε ότι υπήρχαν ατυχείς παρεμβάσεις, ας το κρίνει η Δικαιοσύνη», ανέφερε σε άλλο σημείο για το εν λόγω ζήτημα. 

«Ο Αλέξης δεν πρόκειται να με αμφισβητήσει μετά τις ευρωεκλογές»

Αποκάλυψε, πάντως, πως συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα μετά το τεταμένο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο τέως πρόεδρος του κόμματος «δεν πρόκειται να τον αμφισβητήσει μετά τις ευρωεκλογές» και αναφορικά με την παρέμβαση Τσίπρα πριν από το συνέδριο υπογράμμισε ότι «ο Αλέξης έχει κάθε δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του για το κόμμα και την ευρύτερη Κεντροαριστερά. Οι αξίες μας είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες», είπε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε και στο περίφημο «μαξιλάρι» των 37 δισ. που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εξαίροντας από τη μία τη «χρηστή διακυβέρνηση» του Αλέξη Τσίπρα, επαναφέροντας από την άλλη την κριτική για το ύψος του. 

Παραιτήσεις με αιχμές κατά Κασσελάκη από το Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς»

Την ίδια στιγμή, έπειτα από μια σύντομη περίοδο εσωκομματικής νηνεμίας, αίσθηση προκάλεσε στην Κουμουνδούρου η παραίτηση με αιχμές κατά της ηγεσίας του κόμματος του προέδρου του Δ.Σ. Κώστα Δουζίνα και του ιδρυτικού μέλους του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς», Μαρίκας Ιωάννου Φραγκάκη.

«Διαφαίνεται ο κίνδυνος να συρρικνωθεί το Ινστιτούτο, να αντικατασταθεί η επιστημονική και θεωρητική δουλειά με επικοινωνιακά τεχνάσματα, να γίνει μία σφραγίδα», αναφέρουν, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή τους, στην οποία κάνουν λόγο για ιδεολογική αποσύνθεση του ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγουν λέγοντας ότι «σήμερα φαίνεται ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρεται για τη σκέψη». 

Σημειώνεται ότι το Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς» –η ονομασία προς τιμήν του σημαντικού στοχαστή της Αριστεράς Νίκου Πουλαντζά– είναι ένα πολιτικό, θεωρητικό και ερευνητικό ινστιτούτο συνδεδεμένο αρχικά με τον Συνασπισμό και κατόπιν με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή