Βήμα αποκλιμάκωσης από Ράμα; – Ορισε τον Βαγγέλη Τάβο περιφερειάρχη Αυλώνα

Βήμα αποκλιμάκωσης από Ράμα; – Ορισε τον Βαγγέλη Τάβο περιφερειάρχη Αυλώνα

Πρόκειται για προβεβλημένο μέλος της ελληνικής μειονότητας – Δεν αποκλείεται να προταθεί και για υποψήφιος δήμαρχος στη Χειμάρρα, σε περίπτωση καταδίκης και αποκλεισμού Μπελέρη από τις νέες εκλογές

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια κίνηση που δεν θα πρέπει να θεωρηθεί άσχετη με τις εξελίξεις στη Χειμάρρα και την επόμενη ημέρα της δίκης Μπελέρη, ο Εντι Ράμα τοποθέτησε χθες περιφερειάρχη Αυλώνα τον μειονοτικό πρώην υπουργό και βουλευτή Δρόπολης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, κ. Βαγγέλη Τάβο.

Η περιοχή της Χειμάρρας, μαζί με τους Αγίους Σαράντα, τη Φοινίκη και τη Σελενίτσα, περιοχές όπου κυριαρχεί το ελληνικό στοιχείο, ανήκουν (αυτο)διοικητικά στην περιφέρεια του Αυλώνα, γεγονός που ενισχύει την εντύπωση ότι ο Ράμα επιχειρεί να εκτονώσει την κατάσταση τοποθετώντας στη θέση της προϊσταμένης αρχής (οι περιφερειάρχες στην Αλβανία είναι εκπρόσωποι της κυβέρνησης) έναν προβεβλημένο Ελληνα μειονοτικό, που οργανωτικά τουλάχιστον δεν ανήκει στο κόμμα του.

Η «Κ» επικοινώνησε με τον κ. Τάβο, ο οποίος επιβεβαίωσε την τοποθέτησή του στη θέση του περιφερειάρχη, αλλά ερωτηθείς εάν η απόφαση του κ. Ράμα τελούσε σε γνώση της Αθήνας, απάντησε πως δεν το γνωρίζει.

Αλβανικές ιστοσελίδες και τοπικοί παρατηρητές, πάντως, θεωρούσαν ως το πιο πιθανό να είχε ενημερωθεί η ελληνική πλευρά για την πρωτοβουλία και, αν δεν συναίνεσε, τουλάχιστον δεν έφερε αντίρρηση, σε μια προσπάθεια από κοινού των δύο πλευρών για την εκτόνωση της κατάστασης και την άρση του αδιεξόδου στη Χειμάρρα.

Αφήνουν δε να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται ο Β. Τάβος να προταθεί και για υποψήφιος δήμαρχος στη Χειμάρρα, σε περίπτωση που υπάρξει καταδίκη Μπελέρη και αποκλεισμός του από τις νέες εκλογές που έχει δηλώσει ο Εντι Ράμα ότι θα γίνουν αμέσως μετά. 

Ακόμα όμως και αν ένα τέτοιο σενάριο φαντάζει κάπως πρόωρο, το βέβαιο είναι ότι ο Τάβος έως και τη διεξαγωγή των εκλογών, όποτε και αν γίνουν αυτές, αλλά και μετά, εκ της θέσεώς του θα λειτουργεί και ως επιτηρητής της σημερινής δημοτικής αρχής στη Χειμάρρα. 

Είναι ο Τάβος, ομογενής με μακρά πολιτική εμπειρία πρόσωπο και κοινής εμπιστοσύνης για Αθήνα και Τίρανα, το πρόσωπο που θα λειτουργήσει ως γέφυρα για την αποτροπή περαιτέρω όξυνσης στις διμερείς σχέσεις;

Στα τέλη Ιανουαρίου η «Κ» είχε αποκαλύψει μυστική συνάντηση Ράμα και Τάβου στην οποία ο Αλβανός πρωθυπουργός τού πρότεινε να αναλάβει μεταβατικός δήμαρχος Χειμάρρας έως τις νέες εκλογές.

Οι δύο τότε είχαν διαψεύσει μέσω διαρροών μια τέτοια συζήτηση, αλλά κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα που είχαν ερωτηθεί από την «Κ» είχαν απαντήσει πως «ο Τάβος δεν θα ήταν κακή περίπτωση». Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αντιδράσεις εκ μέρους των μειονοτικών σωματείων και της Ομόνοιας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή