Με Καραμανλή και Σαμαρά το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

Με Καραμανλή και Σαμαρά το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

Συνέδριο με στόχο τη συσπείρωση της εκλογικής της βάσης θα πραγματοποιήσει η Νέα Δημοκρατία από τις 5 έως τις 7 Απριλίου στο Ζάππειο, όπου αναμένεται να δώσουν το «παρών» οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις τελικές ετοιμασίες για το μεγάλο επετειακό συνέδριο της Ν.Δ. στο Ζάππειο κάνει αυτό το διάστημα η Πειραιώς. Η συγκυρία μάλιστα που θα διεξαχθεί το συνέδριο θεωρείται –πολιτικά– ιδανική, καθώς θα λάβει χώρα στις 5-6-7 Απριλίου, δηλαδή ακριβώς δύο μήνες πριν από τη σημαντική «εθνική κάλπη» των ευρωεκλογών. Και με δεδομένο πως οι ευρωεκλογές από τη φύση τους ενισχύουν τη χαλαρή ψήφο, το επετειακό συνέδριο θα επιχειρήσει –όπως λένε αρμόδιες πηγές– να ενισχύσει τον «κομματικό πατριωτισμό» και το «συναίσθημα», που θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο για τη συσπείρωση του όλου της Νέας Δημοκρατίας. «Αυτό δεν σημαίνει πως αν δεν είχαμε ευρωεκλογές δεν θα γινόταν ακριβώς το ίδιο», σημειώνει κομματική πηγή στην «Κ», αποδεχόμενη όμως πως η κομματική πανστρατιά που θα επιχειρηθεί έχει και το βλέμμα στις επερχόμενες εκλογές.

Οι εργασίες του θα πραγματοποιηθούν από τις 5 έως τις 7 Απριλίου, δύο μήνες πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση των ευρωεκλογών.

Πιθανή η ομιλία

Από το επετειακό συνέδριο για τα 50 χρόνια ζωής της Νέας Δημοκρατίας δεν θα μπορούσε να λείπει ο Κώστας Καραμανλής. Ο πρώην πρωθυπουργός, διατελέσας 12 χρόνια πρόεδρος του κόμματος και 5,5 πρωθυπουργός, θα δώσει κανονικά το «παρών», χωρίς να αποκλείεται και μία έκπληξη. Εφόσον η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου, στην οποία προεδρεύει ο Γιάννης Πλακιωτάκης, ζητήσει από τον πρώην πρωθυπουργό να πάρει τον λόγο, τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και ομιλία Καραμανλή στο επετειακό συνέδριο, η οποία θα είναι η πρώτη σε κομματική εκδήλωση από την εποχή που αποχώρησε από την προεδρία του κόμματος. Την ίδια ώρα, το «παρών» αναμένεται να δώσει και ο έτερος πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, που βρίσκεται στην παράταξη από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της. Η παρουσία των Καραμανλή και Σαμαρά στο επετειακό συνέδριο της Ν.Δ. υπηρετεί απόλυτα τη φύση του συνεδρίου, που θα επιδιώξει να συνενώσει όλες τις γενιές και όλες τις περιόδους του μισού αιώνα της ιστορίας του κόμματος. Δεν είναι τυχαίο πως ο διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Σμυρλής, που έχει αναλάβει το οργανωτικό κομμάτι, εργάζεται ώστε να δώσουν το «παρών» «όλες οι γενιές νεοδημοκρατών» από την ίδρυσή της έως σήμερα, δημιουργώντας μία «γαλάζια γιορτή» στην οποία να συμμετέχουν «όλοι όσοι θεωρούν πως αποτελούν κομμάτι της ιστορίας αυτού του κόμματος». Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα έχουν ξεκινήσει κομματικές συναντήσεις ανά νομό με προσκεκλημένους παλαιά στελέχη νομαρχιακών, με στόχο να αναδειχθεί ο ρόλος κάθε «αθέατου ήρωα» που έβαλε το λιθαράκι του αυτά τα 50 χρόνια. Στόχος η επανασύνδεση και η πρόσκληση όλων των στελεχών στο κεντρικό συνέδριο.

Παράλληλα, αυτό που αναμένεται να αναδειχθεί πολιτικά στο συνέδριο είναι η αντοχή της Ν.Δ. στον χρόνο, καθώς το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τη χρονιά που ξεκίνησε η Μεταπολίτευση, είναι το μοναδικό που στα 50 αυτά χρόνια είναι σταθερά στην πρώτη γραμμή της Μεταπολίτευσης, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση. Από εκεί και πέρα ο σχεδιασμός της εκδήλωσης προβλέπει να λάβει χώρα –καιρού επιτρέποντος– στον εξωτερικό χώρο του Ζαππείου, που μπορεί να χωρέσει πολύ περισσότερο κόσμο από την εσωτερική σάλα. Οι σύνεδροι που θα συμμετάσχουν θα είναι 2.700, αλλά βάσει της κινητοποίησης και των προσδοκιών αναμένεται πολύ μεγαλύτερος αριθμός.

Επίσης έχουν προσκληθεί όλοι οι κεντροδεξιοί ηγέτες της Ε.Ε. και το επόμενο διάστημα αναμένονται επιβεβαιώσεις για το ποιοι θα παραβρεθούν, ενώ το ίδιο ισχύει και για όλα τα πρώτης γραμμής ιστορικά στελέχη του κόμματος, προεξάρχοντος του αδελφού του ιδρυτή της παράταξης Αχιλλέα Καραμανλή, του στενού συνεργάτη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, Πέτρου Μολυβιάτη, αλλά και του Γιάννη Βαρβιτσιώτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή