«Κούρεμα» στα social media, «χτένισμα» της ευρωλίστας

«Κούρεμα» στα social media, «χτένισμα» της ευρωλίστας

Ο Κασσελάκης επενδύει στην επικοινωνιακή ομοβροντία, ενώ διατηρεί ως αρχηγική επιλογή 5 θέσεις στο ψηφοδέλτιο

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «εκλογικό ρολόι» του ΣΥΡΙΖΑ χτύπησε, έστω και αργά, και την εβδομάδα που πέρασε κάποια πρώτα χαμόγελα επέστρεψαν στην Κουμουνδούρου. Μεταξύ επιβίωσης και επαναφοράς, το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη δείχνει αυτή τη στιγμή πως μπορεί να ισορροπήσει κάπου στη μέση και να λειτουργήσει το αίσθημα της αυτοσυντήρησης. Και ίσως να είναι αρκετό απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, που δεν αξιοποίησε την ευκαιρία που είχε εδώ και μήνες να φύγει μπροστά.

Τα τελευταία δημοσκοπικά στοιχεία δείχνουν πως ο κατήφορος που οδηγούσε το κόμμα σε μονοψήφια ποσοστά, και άρα κατευθείαν στον «γκρεμό», σταματά. Η νηνεμία που καταγράφεται στο εσωτερικό έχει βοηθήσει. Η Ολγα Γεροβασίλη έκανε πράξη αυτό που υποσχέθηκε, ότι δεν πρόκειται να συγκροτήσει αντιπολιτευτικό μέτωπο μετά το συνέδριο. Δεν έχει συνεδριάσει βέβαια η Πολιτική Γραμματεία, όπου καταγράφονται οι μεγαλύτερες διαφωνίες.

Στην Κουμουνδούρου είδαν πως η στοχοποίηση του Στέφανου Κασσελάκη για το θέμα των εταιρειών του από το Μαξίμου τον ανέδειξε ως τον βασικό αντίπαλο του Κυριάκου Μητσοτάκη, επαναφέροντας το δίπολο Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ.

Η αλήθεια είναι πως ο επικεφαλής της Κουμουνδούρου έχει κυριαρχήσει επικοινωνιακά το τελευταίο διάστημα. Δεν άφησε πολύ χώρο στο ΠΑΣΟΚ, και ακόμη και το θέμα της στράτευσής του δεν το προσπέρασε έτσι απλά. Εκανε «αριστερή χωρίστρα» στο κομμωτήριο, όμως κοιτάει κατευθείαν προς το Κέντρο. Εξακολουθεί να πιστεύει πως μπορεί να επιτύχει μεγαλύτερο ποσοστό από τις εκλογές του Ιουνίου, ωστόσο πλέον το παιχνίδι φαίνεται να παίζεται αποκλειστικά μεταξύ του «παραδείσου» της δεύτερης θέσης και της «κόλασης» της τρίτης. Ο Στέφανος Κασσελάκης βλέπει πως, από τη στιγμή που η «γεωγραφία» δεν αλλάξει και τερματίσει πίσω από τη Ν.Δ., ακόμη και ένα πενιχρό 13%-14% είναι αρκετό για να μην αμφισβητηθεί.

Ο ίδιος υποστήριξε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega πως μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησε με τον Αλέξη Τσίπρα, οι σχέσεις τους αποκαταστάθηκαν και νέα σύγκρουση μετά τις ευρωεκλογές δεν θα υπάρξει. Το ραντεβού έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, τη Δευτέρα το απόγευμα, όμως η παρουσία και ενός τρίτου προσώπου, του Οθωνα Ηλιόπουλου, μαρτυράει πως το «μενού» αφορούσε περισσότερο το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η συνάντηση μεταξύ του τέως και του νυν προέδρου μετά το συγκρουσιακό συνέδριο ήταν μια κίνηση με θετικό πρόσημο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει πως στις προσεχείς εκλογές μπορεί να επιτύχει μεγαλύτερο ποσοστό από τις εκλογές του Ιουνίου.

Ο Στέφανος Κασσελάκης σε συνομιλητές του αναφέρεται συνεχώς στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος, στηρίζοντας πολλές ελπίδες στον τρόπο με τον οποίο θα συγκροτηθεί μέσω του εσωκομματικού δημοψηφίσματος. Φέρεται ήδη να έχουν συγκεντρωθεί αιτήσεις υποψηφίων με πολύ καλά βιογραφικά, τα οποία θα περάσουν και από ένα δεύτερο «φιλτράρισμα» πριν συγκροτηθεί η τελική λίστα για το δημοψήφισμα. Η «Κ» από τις 4 Φεβρουαρίου είχε δημοσιεύσει πως υπήρχαν εισηγήσεις προκειμένου ο πρόεδρος να κρατήσει κάποιες θέσεις, τις οποίες θα «μοιράσει» ο ίδιος ανάλογα με τις ανάγκες που θα υπάρξουν και τις απαιτήσεις που θα προκύψουν και από τον ανταγωνισμό με τα ψηφοδέλτια των άλλων κομμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αυτές τελικά θα είναι πέντε. Η εισήγηση αρχικά ήταν για τέσσερις, όμως στην τελευταία συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου ο πρόεδρος πήρε το πράσινο φως να τις αυξήσει κατά μία, καθώς λόγω των ποσοστώσεων για εκπροσώπηση ανά περιφέρεια, αλλά και για το φύλο, μπορεί να προκύψουν κάποια κενά. Διαμηνύεται ακόμη πως δεν θα είναι το εισιτήριο για να μπουν «celebrities» στην ευρωλίστα και πως ο πρόεδρος ενδεχομένως να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία σε υποψηφίους που είτε δεν μπόρεσαν να διακριθούν στις προκριματικές εκλογές είτε εκπροσωπούν κάποιες μειονότητες από την κοινωνία των πολιτών.

Οι αντίπαλοι

Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν πως η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στα social media αλλά και η συνεπής στάση του κόμματος στα δύο τελευταία σημαντικά νομοσχέδια (ομόφυλα ζευγάρια, μη κρατικά πανεπιστήμια) έδωσαν αρκετούς πόντους στο κόμμα τον τελευταίο μήνα. Παρακολουθούν στενά τις κινήσεις των αντιπάλων. Η Νέα Δημοκρατία πιέστηκε από τα Τέμπη, την ισότητα στον πολιτικό γάμο, τα ζητήματα κράτους δικαίου, αλλά και από την ακρίβεια. Το ΠΑΣΟΚ δεν δίνει μια εικόνα συνοχής και φαίνεται πως έχει τραυματιστεί και από τους Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου.

Για την πιθανότητα η Ελληνική Λύση να κόψει δεύτερη το νήμα, τα δεδομένα αλλάζουν, καθώς η συμπόρευση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς θα είναι μονόδρομος. Οσον αφορά τη Νέα Αριστερά, οι προεκλογικοί ρυθμοί φαίνεται να ανεβαίνουν. Εχουν πυκνώσει τις εμφανίσεις τους, η πανελλαδική συνδιάσκεψη έδωσε πολύ καλά αποτελέσματα και η προσθήκη του Γαβριήλ Σακελλαρίδη δείχνει να τους σταθεροποιεί στη ζώνη του 3%.

ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά «ψαρεύουν» και οι δύο σε νέο προοδευτικό κοινό, αλλά και σε αναποφάσιστους πρώην ψηφοφόρους της Κουμουνδούρου, που από το 2019 και μετά προτιμούν τον καναπέ τους από τις κομματικές εκδηλώσεις και τις πλατείες. Τι σημαίνει αυτό; Πως οποιοδήποτε καλύτερο ποσοστό επιτύχει το κόμμα του Αλέξη Χαρίτση, θα επηρεάσει και τα νούμερα του Στέφανου Κασσελάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή