Θεωρείο: Tην Πέμπτη κλείδωσε η παραίτηση

Θεωρείο: Tην Πέμπτη κλείδωσε η παραίτηση

5' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη Πέμπτη και όχι την Παρασκευή που έγινε γνωστή η παραίτησή της, βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου όπου είχε τετ α τετ με τον Γιάννη Μπρατάκο. Οι δυο τους έκαναν «μία ειλικρινή συζήτηση» για το πώς είχε διαμορφωθεί πλέον η υπόθεση με την αποστολή των μαζικών emails και η Αννα-Μισέλ έθεσε από μόνη της το θέμα της απόσυρσής της από τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, όπως και τελικά έγινε, ώστε με αυτόν τον τρόπο να διευκολύνει το Μαξίμου. Η κ. Ασημακοπούλου άλλωστε είχε ήδη πάρει την απόφαση πως αυτή θα ήταν η τελευταία φορά που θα πολιτευόταν, κάτι που τελικά σταμάτησε πρόωρα. Η απόφαση πάντως να παραιτηθεί οικειοθελώς βοήθησε πολύ το Μαξίμου «να βγει από τη δύσκολη θέση», καθώς εάν η υπόθεση σερνόταν θα μπορούσε να κάνει μεγάλη ζημιά στην επιστολική ψήφο, με την αντιπολίτευση να συνεχίζει να συνδέει τα δύο θέματα. Το γεγονός ότι επιβεβαιώθηκε πως η λίστα διέρρευσε από ανθρώπινο χέρι το 2023 ακυρώνει τον συσχετισμό της επιστολικής με την υπόθεση.

Δείχνει τον Πύρρο

Το ενδιαφέρον ένταξης του Θοδωρή Ζαγοράκη στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ είναι δεδομένο, χωρίς αυτή τη στιγμή να είναι κανείς βέβαιος εάν το φλερτ γίνει γάμος. Συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη πάντως ήταν πυρ και μανία με τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά», όπως τα χαρακτήριζαν στην αντιμετώπιση του εν δυνάμει υποψηφίου τους και αντίστοιχα του Πύρρου Δήμα. «Αθλητές που έχουν τιμήσει το εθνόσημο είναι και οι δύο», έλεγε πασοκική πηγή και πρόσθετε: «ο Πύρρος από το Επικρατείας μάλιστα του ΠΑΣΟΚ έχει δικαίωμα να πάει στη Ν.Δ. Ο Ζαγοράκης, όμως, στο άκουσμα και μόνον πως μπορεί να μετακινηθεί από το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, κανιβαλίζεται».

Το αστείο του Γκουτέρες

Με τη νέα του ιδιότητα, αυτήν του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, συναντήθηκε πριν από λίγες ημέρες ο Θοδωρής Ρουσόπουλος με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Ο Ρουσόπουλος θύμισε στον γραμματέα τα κοινά τους στοιχεία, καθώς ο Γκουτέρες την περίοδο 1981-83 ήταν μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και πρόεδρος της Επιτροπής Μετανάστευσης, όπως ακριβώς έχει διατελέσει και ο Ρουσόπουλος. Εκεί ο Γκουτέρες με μία δόση χιούμορ ευχήθηκε στον Ρουσόπουλο το επόμενο βήμα του να είναι στον… ΟΗΕ.

Τι λένε για Λοβέρδo

Πώς σχολιάζουν στο ΠΑΣΟΚ τη νέα πολιτική κίνηση του Ανδρέα Λοβέρδου; Στη Χαρ. Τρικούπη θεωρούν πως ο πρώην υπουργός του κόμματος έχει ως βασικό στόχο να κόψει –όσο περισσότερο μπορεί– από την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να είναι καθαρά στη δεύτερη θέση, έναν στόχο «ζωής και θανάτου» για τη Χαριλάου Τρικούπη. Δηλαδή εμμέσως πλην σαφώς θεωρούν πως το κόμμα Δημοκράτες δεν είναι αυτόφωτο αλλά έχει σκοπό να… καταστρέψει το ΠΑΣΟΚ. Εξ ου και οι ίδιες πηγές λένε πως η ύπαρξή του «καθόλου δεν ενοχλεί το Μαξίμου». Υπάρχει όμως και μία κρυφή παράμετρος που λειτουργεί ως παγίδα. Ο Λοβέρδος τελικά, λόγω προτέρου βίου, και εννοώ τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Σαμαρά και την ταύτισή του τότε με το «αντι-συριζα μέτωπο», να πάρει κόσμο και από τη Νέα Δημοκρατία. «Η πολιτική ποτέ δεν ξέρεις πώς θα εξελιχθεί», έλεγε στέλεχος της Χαρ. Τρικούπη.

Δικοί τους υποψήφιοι

Την ίδια ώρα, οι ίδιες πηγές αποκλείουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ που δεν είναι της «κεντρικής γραμμής» να στηρίξουν υπόγεια τον Ανδρέα Λοβέρδο. Η εξήγηση που δίνουν είναι πως άπαντες και άπασες θα κάνουν συμμαχίες εντός του ΠΑΣΟΚ και θα στηρίξουν «δικούς τους υποψηφίους». Για παράδειγμα, η Νάντια Γιαννακοπούλου έχει πολύ καλή σχέση με τον Νίκο Παπανδρέου και είναι βέβαιο πως θα τον στηρίξει, κάτι που στο τελικό μέτρημα αθροίζει τις δυνάμεις της υπέρ του ΠΑΣΟΚ.

Απάντηση με υποψηφιότητα

Μένω στο ΠΑΣΟΚ καθώς μέσα στην εβδομάδα ειπώθηκαν πολλά για τις απουσίες του Μανώλη Χριστοδουλάκη, του Χάρη Δούκα και του Γιάννη Μανιάτη από την εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για το περιβάλλον. Για τον δήμαρχο της Αθήνας λέγεται πως η σχέση με τη Χαρ. Τρικούπη έχει χαλάσει λόγω πολλών μικρών θεμάτων που έχουν δημιουργήσει ανταγωνισμό μεταξύ πλατείας Κοτζιά και Χαρ. Τρικούπη. Για τον Μανιάτη ωστόσο ο θησαυρός είναι άνθρακας καθώς ο πρώην υπουργός έχει κλειδώσει οριστικά για το ευρωψηφοδέλτιο ως προσωπική επιλογή του Ανδρουλάκη. Ο μόνος συνεπώς για τον οποίο ο καπνός έχει και φωτιά είναι ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, τον οποίο πράγματι η ηγεσία του κόμματος έχει σε δυσμένεια.

Επίσκεψη στον Μπελέρη

Στις αλβανικές φυλακές όπου κρατείται ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης θα βρεθεί την επόμενη εβδομάδα ο Ανδρέας Λοβέρδος, θέλοντας να βάλει εξαρχής «πατριωτικό πρόσημο» στο νεοσύστατο κόμμα του. Για τον ομογενή πάντως δήμαρχο η Αθήνα δεν έχει πει την τελευταία της λέξη, με αρκετούς στο Μαξίμου να εισηγούνται ακόμα και το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ.

Κριτική

Το αδιαμφισβήτητο γεγονός πως η Ελλάδα έχει σταθεί από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Ουκρανίας δεν απαγορεύει σε αρκετά κυβερνητικά στελέχη να ασκούν κριτική στον πρόεδρο Ζελένσκι για τη δική του στάση. Οπως έλεγε ένας υπουργός, ο Ουκρανός πρόεδρος «δεν έχει ανταποδώσει τη στήριξη», συμπληρώνοντας πως θα μπορούσε σε κάποια ομιλία του να σχολιάσει θέματα όπως το Κυπριακό που αποτελεί αντίστοιχο παράδειγμα με όσα περνάει η δική του χώρα.

Περιοδείες ανά την Ελλάδα

Αν ρίξει κάποιος μία ματιά στο πρόγραμμα του Νίκου Δένδια θα νομίζει πως ο υπουργός Αμυνας βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο ως ευρωβουλευτής, καθώς γυρνάει ανά την Ελλάδα, συναντάει κόσμο και φωτογραφίζεται. Μάλιστα όσοι τον έχουν δει από κοντά λένε πως είναι και ιδιαίτερα ευδιάθετος, παρά τα αρκετά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Το θέμα άλλωστε είναι να μη χάνει κανείς το κέφι του.

Ο Πλεύρης στο τραπέζι του πρωινού καφέ

Για το σίριαλ της αναζήτησης μιας –ή και παραπάνω– καλής δεξιάς υποψηφιότητας σας έχω γράψει εδώ και καιρό. Το πρόβλημα μεγάλωσε μετά την παραίτηση της Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου. Αλλά υπάρχει και άλλο, μεγαλύτερο πρόβλημα: τα χρονικά περιθώρια έχουν αρχίσει να στενεύουν και η δεξιά υποψηφιότητα δεν βρίσκεται, με αποτέλεσμα να έχουν επανέλθει τα σενάρια για επιστράτευση βουλευτών. Μου λένε ότι στον πρωινό καφέ προ ημερών έπεσε στο τραπέζι το όνομα του Θάνου Πλεύρη ως μια επιλογή που θα μπορούσε να συσπειρώσει το δεξιό κοινό. Κάποιοι μάλιστα το πήγαν ακόμα παρακάτω, λέγοντας πως μία τέτοια επιλογή θα μπορούσε να είναι και ο Μάκης Βορίδης. Για τον Αδωνι πάντως δεν έχει υπάρξει ανάλογη συζήτηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή