Canadair: Πότε θα παραδοθούν τα επτά νέα αεροσκάφη

Canadair: Πότε θα παραδοθούν τα επτά νέα αεροσκάφη

Με βάση τη σύμβαση που θα τεθεί προς κύρωση στο ελληνικό κοινοβούλιο, δύο αεροσκάφη θα παραδοθούν το 2027, ένα το 2028, ένα το 2029 και τρία το 2030

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πατριωτικό καθήκον χαρακτήρισε την αγορά των επτά νέων Canadair ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Εγκριση σχεδίου σύμβασης για την προμήθεια αεροσκαφών Τύπου DHC-515».

«Το 1974 η χώρα μας, μέσω της Πολεμικής Αεροπορίας, απέκτησε εννέα Canadair CL 215. Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι 50 χρόνια μετά, προχωρούμε στην απόκτηση της τελευταίας γενιάς των Canadair 515 CL, σε μία συμφωνία πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κρατών – μελών, με την καναδική κυβέρνηση και την εταιρεία που πλέον τα κατασκευάζει», ανέφερε κατά την έναρξη της τοποθέτησής του.

Οπως σημείωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, «ο σύγχρονος πατριωτισμός είναι η προστασία της χώρας και έναντι κινδύνων φυσικών καταστροφών», τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο υπερβαίνει κόμματα και παρατάξεις, καθώς δίνεται στην Πολιτεία η δυνατότητα να ανανεώσει τον στόλο αεροπυρόσβεσης της χώρας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι η προμήθεια των επτά Canadair αποτελεί ένα μέρος μόνο του εξοπλιστικού προγράμματος ΑΙΓΙΣ, το οποίο αναμένεται να προκηρυχθεί στο σύνολό του τον Απρίλιο και αφορά προμήθειες αξίας 2,1 δισ. ευρώ. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και άλλα εναέρια μέσα, ελικόπτερα, αμφίβια, πλωτά μέσα, καθώς και πάνω από 1.000 πυροσβεστικά οχήματα.

«Μιλάμε για ελικόπτερα μεσαίου τύπου, για αμφίβια αεροσκάφη, για αεροσκάφη air surveillance, για drones, για sensors, για κάμερες infrared με λέιζερ και υπέρυθρα. Για πάνω από 1.000 πυροσβεστικά οχήματα, γιατί είναι τεράστιες οι ανάγκες στο Πυροσβεστικό Σώμα και κάποια από τα πυροσβεστικά οχήματα τα οποία έχουμε είναι πλέον τεσσάρων δεκαετιών και πίσω. Για όλες τις νέες τεχνολογίες, προκειμένου η τεχνητή νοημοσύνη να μπορεί να κάνει πρόγνωση-πρόβλεψη και εκτίμηση κινδύνου. Αρα θα έχουμε περαιτέρω αναβάθμιση και υποστήριξη του engage και του 112 στο war room της Πολιτικής Προστασίας, προγράμματα εκπαίδευσης, ευαισθητοποίησης, ψηφιοποίησης. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο για πρώτη φορά επενδύεται έτσι συνολικά οργανωμένα και δομημένα στην Πολιτική Προστασία, στο Πυροσβεστικό Σώμα και στο υπουργείο μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με τους χρόνους παράδοσης, με βάση τη σύμβαση, δύο αεροσκάφη θα παραδοθούν το 2027, ένα αεροσκάφος το 2028, ένα αεροσκάφος το 2029 και τρία αεροσκάφη το 2030. Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι τις επόμενες μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στον Καναδά και θα έχει την ευκαιρία να υπογράψει το τελετουργικό της συμφωνίας, εφόσον έχει κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Ταυτόχρονα, όπως σημείωσε, συνεχίζεται η μίσθωση εναέριων μέσω του μηχανισμού του ΝΑΤΟ και για την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο, ενώ σε σχέση με τις παρεμβάσεις που γίνονται για την όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις 990 προσλήψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα και τον υπερδιπλασιασμό των μονάδων δασοκομάντος από 10 σε 16 στην ηπειρωτική αλλά και στη νησιωτική χώρα. Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών για πρώτη φορά από το υπουργείο Περιβάλλοντος μαζί με το Πυροσβεστικό Σώμα, τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ όπου υπάρχουν σταθμοί και καλώδια υπερυψηλής τάσης, όπως και περιμετρικά των στρατοπέδων σε διάμετρο 100 μέτρων.

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό δεν είναι ένα νομοσχέδιο για πολιτική αντιπαράθεση. Θέλω να σκεφτείτε τι σημαίνει για τους πολίτες και για την κοινωνία να υποστηρίξετε αυτό το νομοσχέδιο. Βλέπετε ότι είναι τέτοια η χρονική διάρκεια παραλαβής των συγκεκριμένων αεροσκαφών, που δεν ξέρει κανένας ποιος θα βρίσκεται σε αυτές τις θέσεις. Δεν έχει να κάνει με το τώρα, έχει να κάνει με την επένδυση στο αύριο της χώρας. Θέλω, λοιπόν, να σας ζητήσω θερμά να υποστηρίξετε όλοι αυτό το νομοσχέδιο», κατέληξε ο υπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή