Στη Βουλή η προμήθεια Canadair

Η ψήφιση του ν/σ θα ολοκληρωθεί έως τις 22 Μαρτίου ώστε η τελική σύμβαση να υπογραφεί από τον πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στον Καναδά

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς κύρωση υπό μορφήν νομοσχεδίου κατατέθηκε χθες στη Βουλή η σύμβαση για την προμήθεια συνολικά 7 νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair 515. Πρόκειται για σύμβαση ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, και την καναδική αεροπορική βιομηχανία Canadian Commercial Corporation (CCC). Η ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 22 Μαρτίου προκειμένου η τελική σύμβαση να υπογραφεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στον Καναδά και τη συνάντηση με τον ομόλογό του Τζάστιν Τριντό. Το συνολικό κόστος της προμήθειας αναμένεται να ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης (316 εκατ. ευρώ) θα καλυφθεί από το πρόγραμμα «Αιγίς» για την αναβάθμιση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα καλυφθούν από κονδύλια της Ε.Ε.

Οπως αναλύεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, τα πέντε από τα επτά νέα Canadair θα ενσωματωθούν στον εθνικό στόλο αεροπυρόσβεσης, ενώ τα άλλα δύο θα σταθμεύουν στην Ελλάδα και θα αποτελούν τμήμα του ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, RescEU. Σε αντίστοιχη προμήθεια από την καναδική αεροπορική βιομηχανία προχωρούν τα περισσότερα κράτη της Ε.Ε. Η συμμετοχή εξάλλου στη διαδικασία σημαντικού αριθμού κρατών-μελών είχε τεθεί ως προϋπόθεση από την κατασκευάστρια εταιρεία προκειμένου να δεχθεί να θέσει σε λειτουργία τη γραμμή παραγωγής των Canadair, που τα τελευταία χρόνια είχε αναστείλει τη λειτουργία της. Γι’ αυτό εξάλλου η σχετική διαπραγμάτευση ξεκίνησε από την Κομισιόν και διήρκεσε σχεδόν μια πενταετία πριν λάβει, όπως όλα δείχνουν, σάρκα και οστά. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης δήλωσε στην «Κ» ότι η συνολική παραγγελία αφορά την προμήθεια συνολικά 27 νέων αεροσκαφών που πλέον έχουν την κωδική ονομασία «DHC 515» και όχι «Canadair 515», καθώς και ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη από τις πάνω από 20 χώρες της Ε.Ε. που μετέχουν στη διαδικασία που προχωράει στην κύρωση της σχετικής σύμβασης.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση κατόπιν συστηματικών ενεργειών της προετοίμασε μια συμφωνία πλαίσιο με τον Καναδά και την κρατική εταιρεία του Καναδά με την επωνυμία Canadian Commercial Corporation για την ανανέωση και ενδυνάμωση του στόλου εναερίων πυροσβεστικών μέσων», αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης.

Νέοι διαγωνισμοί

Τα νέα αεροσκάφη έχουν χρόνο παράδοσης από 6 έως 8 χρόνια και αναμένεται να αντικαταστήσουν τα γερασμένα Canadair CL 215. Το ελληνικό σκέλος της συμφωνίας προβλέπει ακόμα αναβάθμιση των Canadair 415, ενώ το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας πρόκειται να προκηρύξουν το αμέσως επόμενο διάστημα διαγωνισμούς (με χαμηλότερο προϋπολογισμό) για την προμήθεια πυροσβεστικών ελικοπτέρων και αεροσκαφών, με βάση τις προβλέψεις του σχεδίου «Αιγίς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή