Εντός και Εκτός: Ομάδα επαφής για την Ουκρανία με πρωτοβουλία Οστιν

Εντός και Εκτός: Ομάδα επαφής για την Ουκρανία με πρωτοβουλία Οστιν

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Σε συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Αμυνα της Ουκρανίας, που πραγματοποιήθηκε χθες στην αεροπορική βάση Ραμστάιν στη Γερμανία, με πρωτοβουλία του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Λ. Οστιν, συμμετείχαν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ν. Δένδιας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημ. Χούπης. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στη συνάντηση «συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, η παροχή αμυντικού υλικού και η εκπαίδευση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς και η συνεργασία ανάπτυξης δυνατοτήτων για την άμυνα της χώρας». Ο Ν. Δένδιας, που είχε με την ευκαιρία σειρά συναντήσεων με ομολόγους του από την Ουκρανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τον υφυπουργό Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, στην τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι «αποτελεί θέση αρχής της Ελλάδας η στήριξη της Ουκρανίας και του δικαιώματός της να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της βάσει των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών». Στο Ουκρανικό, την ίδια στιγμή, αναφέρθηκε και ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας χθες, από μια άλλη τοποθεσία και με άλλη ευκαιρία: ο Γ. Γεραπετρίτης, επισκεπτόμενος την Κροατία και μετά από συνάντησή του με τον Κροάτη υπουργό Εξωτερικών Γκ. Ράντμαν, στις δηλώσεις του υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Ανησυχούμε βαθύτατα για την παρούσα κατάσταση στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή, την ευρύτερη περιοχή μας. Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Και βιώνουμε μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα. Αυτή η τραγική κατάσταση μπορεί να έχει δυνητικές επιπτώσεις επέκτασης σε άλλες ευάλωτες περιοχές. Οι εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο, στις αλυσίδες εφοδιασμού, στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, καθώς και στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών. Η κατάσταση αυτή πολύ απλά δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιτρέψουμε να συνεχίζεται και να προκαλείται περαιτέρω ζημία».

TO ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος έγινε στόχος ομοβροντίας διαδικτυακών ύβρεων, προσβολών, απαξιωτικών και ρατσιστικών σχολίων με αφορμή την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου για την εκεί παρέμβαση του «Συλλόγου Τέμπη 2023». «Εκ προοιμίου στέκομαι με απεριόριστο σεβασμό απέναντι στον πόνο σας κι όλων των οικογενειών των θυμάτων. Αλλά κι αυτών που επέζησαν και κουβαλάνε πολλά σωματικά και ψυχικά τραύματα. Κανείς δεν μπορεί να σας στερήσει το δικαίωμα αναζήτησης της αλήθειας αλλά και να εκφράσετε την οδύνη και τον πόνο σας όπως το νιώθετε. Από εδώ και πέρα τον λόγο έχει, προφανώς, η Δικαιοσύνη. Η Ελλάδα είναι ένα ευνομούμενο κράτος. Εχω εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και στο δικαστικό σώμα. Kαι πιστεύω ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων δεδομένης της σημασίας και της τραγικότητας της υπόθεσης. Θέλουμε να χυθεί φως στην υπόθεση και να τιμωρηθούν οι ένοχοι για ευθύνες και παραλείψεις, όπου κι αν αυτές βρίσκονται», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κυμπουρόπουλος. Για «χυδαία, ρατσιστική και απάνθρωπη» επίθεση έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης με αφορμή όσα ακολούθησαν εις βάρος του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν οι συντάκτες των «αποτρόπαιων σχολίων» να κρύβονται πίσω από την ανωνυμία τους και να μένουν ατιμώρητοι.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Στις φυλακές του Φιέρι βρέθηκε χθες ο πρόεδρος του κόμματος Δημοκράτες, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος συναντήθηκε με τον Φρέντι Μπελέρη. «Ο Φρέντι Μπελέρης αδίκως κρατείται, αδίκως καταδικάστηκε. Κράτος δικαίου στην Αλβανία δεν υπάρχει. Γι’ αυτό ακριβώς επιβάλλεται να ανασταλεί η πορεία της Αλβανίας προς την Ε.Ε.», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο Φρέντι Μπελέρης του εξήγησε ότι του ζητείται να παραιτηθεί από τη θέση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας ώστε να αφεθεί ελεύθερος.

Ο ΤΟΠΟΣ

Τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τον θάνατο του Λένιν τιμά σήμερα το ΚΚΕ με μια ιδιαίτερη εκδήλωση στην έδρα του κόμματος, στον Περισσό. Οσοι βρεθούν εκεί θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ να ερμηνεύει, υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Κολοβού, δύο έργα αφιερωμένα στην Οκτωβριανή Επανάσταση. Πρόκειται για το συμφωνικό έργο «Οκτώβρης» του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, που γράφτηκε το 1967 για τα 50 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης, και για την «Επετειακή Συμφωνία» του Βολοντιμίρ Θεμελίδη, γραμμένη το 1927 για τα 10 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης, σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση.

Η ΑΤΑΚΑ

Αίσθηση και αρνητική έκπληξη προκάλεσε μια αναφορά του Στέφανου Κασσελάκη λίγο πριν παρουσιαστεί στο στρατόπεδο της Θήβας. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 και μεταδόθηκε χθες πρότεινε οι τουαλέτες, που η στρατιωτική «αργκό» τις έχει καθιερώσει ως «Καλλιόπη», να μετονομαστούν. Να αλλάξει το γένος και να γίνει «ο Καλλιόπος». Για τη δεύτερη πρότασή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον είχε στο μυαλό του κάτι διαφορετικό, καθώς πρότεινε ως ονομασία το «Κούλης». Ο κ. Κασσελάκης θεώρησε σεξιστική τη μέχρι τώρα ονομασία του αποχωρητηρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή