Εντός και Εκτός: Τα 90 λεπτά αγωνίας για τη διάσωση του πιλότου του F-16

Εντός και Εκτός: Τα 90 λεπτά αγωνίας για τη διάσωση του πιλότου του F-16

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Μιάμιση ώρα διήρκεσε χθες η αγωνιώδης επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη διάσωση του πιλότου του μαχητικού αεροσκάφους F-16 Block 52+ της Πολεμικής Αεροπορίας, που συνετρίβη στη θαλάσσια περιοχή της Ψαθούρας, βόρεια της Αλοννήσου. Το αεροσκάφος, που απογειώθηκε στις 12.30 μετά το μεσημέρι από την 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας, συμμετείχε σε εκπαιδευτική άσκηση τεσσάρων συνολικά αεροσκαφών με σενάρια αερομαχίας. Από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, στις 13.29 και ενώ ο πιλότος εκτελούσε ελιγμούς, το αεροσκάφος βγήκε από την πορεία του και δευτερόλεπτα αργότερα συνετρίβη στη θάλασσα. Ο πιλότος πρόλαβε να χρησιμοποιήσει το σύστημα εκτίναξης, κάτι που έγινε αντιληπτό από τους συναδέλφους του, που είδαν το αλεξίπτωτο να ανοίγει. Αμέσως σήμανε συναγερμός και στην περιοχή έσπευσαν εναέρια και πλωτά μέσα για την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Τελικά ο πιλότος εντοπίσθηκε μετά μιάμιση ώρα και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο Super Puma στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας για τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις. Τα αίτια του ατυχήματος θα διερευνηθούν από ομάδα εμπειρογνωμόνων.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Στο προσκήνιο επανέρχεται η έκθεση που παρουσίασε τον περασμένο Νοέμβριο για τις ευρωτουρκικές σχέσεις ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ. Αυτό καθώς παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για την προσθήκη της Τουρκίας στη βαριά «ατζέντα» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που ξεκινάει σήμερα στις Βρυξέλλες, έλαβαν χώρα τις προηγούμενες μέρες. Η Γερμανία θα ήθελε να γίνει συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις στη βάση της προαναφερθείσας έκθεσης Μπορέλ και να προστεθεί μάλιστα παράγραφος στα συμπεράσματα του Συμβουλίου που θα αφορά επόμενα «θετικά βήματα» υπό την καθοδήγηση της Κομισιόν. Η πρωτοβουλία, ωστόσο, του Βερολίνου προσκρούει αφενός στην προεδρία του Συμβουλίου, που θεωρεί ότι δεν υπάρχει χρόνος για μια τέτοια συζήτηση όταν στην κορυφή της ατζέντας βρίσκονται πολύπλοκα ζητήματα, όπως η Μέση Ανατολή, η Ουκρανία, η ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα, και αφετέρου στην Αθήνα και στη Λευκωσία, που θα επιδιώξουν σε ενδεχόμενη επιμονή του Βερολίνου να προστεθεί παράγραφος που θα περιλαμβάνει προηγούμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και ειδική αναφορά ότι τον τελευταίο λόγο για τις ευρωτουρκικές σχέσεις θα έχει το Συμβούλιο.

Ο ΤΟΠΟΣ

Τριήμερη αποστολή στην Ελλάδα με βασικούς σταθμούς την Αθήνα, την Πάτρα, τη Μεγαλόπολη και την Τρίπολη πραγματοποιεί από σήμερα η επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα, προκειμένου να δει «από πρώτο χέρι» την εφαρμογή της πολιτικής του χαρτοφυλακίου της και συγκεκριμένα του λεγόμενου Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, του βασικού «εργαλείου» για τη στήριξη των περιοχών που πλήττονται περισσότερο από τη μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα. Πέραν των πολιτικών συναντήσεων με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τους περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, Νεκτάριο Φαρμάκη και Δημήτριο Πτωχό αντιστοίχως, η Πορτογαλίδα επίτροπος θα επισκεφθεί –ανάμεσα σε άλλα έργα– το τεχνολογικό πάρκο στην Πάτρα, που περιλαμβάνει ερευνητικό κόμβο που φιλοξενεί το πρόγραμμα RECOMLABS, το οποίο υποστηρίζει τον κατασκευαστικό κλάδο με προϊόντα βασισμένα στη νανοτεχνολογία, αλλά και τα ορυχεία γύρω από το λιγνιτικό κέντρο της Μεγαλόπολης.

Η ΑΤΑΚΑ

Τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων προκαλούν αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ και φέρνουν στην επιφάνεια προβληματισμούς που στο παρασκήνιο εκφράζονται εδώ και καιρό. Η Νάντια Γιαννακοπούλου τοποθετήθηκε δημόσια χθες (Action 24) για τον πήχυ των ευρωεκλογών, στέλνοντας μηνύματα προς τη Χαριλάου Τρικούπη. Αυτό που εν ολίγοις είπε είναι ότι δεν έχει σημασία αν το ΠΑΣΟΚ καταφέρει να έρθει δεύτερο, αλλά το ποσοστό που θα επιτύχει. «Δεν μας αρκεί απλά και μόνο να είμαστε στη δεύτερη θέση, με ένα χαμηλό ποσοστό, ένα ποσοστό του 14%-15% και η Ν.Δ. να πάρει 33%. Αυτό δεν λέει πολλά. Σημασία έχει το ΠΑΣΟΚ να είναι δεύτερο αλλά και να καταγράψει ένα ποσοστό της τάξης του 18%-20%». Πάντως, δήλωσε σίγουρη «ότι το ΠΑΣΟΚ θα μας εκπλήξει θετικά».

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Τα ερωτήματα και τα διλήμματα για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης είναι πολλά. Η αξιοποίησή της, οι δυνατότητες αλλά και οι πιθανοί κίνδυνοι αποτελούν αντικείμενο προβληματισμού και μιας διεθνώς εξελισσόμενης δημόσιας συζήτησης. Το Ιδρυμα Κωνσταντίνου Σημίτη συμμετέχει στον προβληματισμό με μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση, που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 15 Απριλίου στις 18.30 και θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Καρατζά, το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στην οδό Αιόλου 82-84. «Τεχνητή Νοημοσύνη και Αρχεία: Μια σχέση συμπληρωματικότητας ή αντιπαλότητας;» είναι ο τίτλος. Ομιλητές θα είναι ο καθηγητής του ΜΙΤ Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, ο επιστημονικός διευθυντής της Ερευνητικής Μονάδας «Αρχιμήδης» του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» Τίμος Σελλής, η πρόεδρος του «Δικτύου» Αννα Διαμαντοπούλου, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου Λίλιαν Μήτρου και ο καθηγητής του ΕΜΠ Βασίλειος Μάγκλαρης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT