Θεωρείο: «Κρυφή αποστολή»

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Καναδά περιλαμβάνει, εκτός από συνάντηση με τον ομόλογό του Τζάστιν Τριντό, και πλήθος επαφών με ομογενειακούς συλλόγους. Η επίσκεψη, όμως, θα έχει και μια «κρυφή αποστολή». Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συναντήσεις με πολλά πρόσωπα με ισχύ στην ομογένεια και είναι βέβαιο ότι παράλληλα θα κάνει σκάουτινγκ για το ευρωψηφοδέλτιο. Το γεγονός, άλλωστε, πως ο Καναδάς έχει μια ομογενειακή κοινότητα που αριθμεί… 350.000 άτομα δεν μπορεί να περάσει καθόλου απαρατήρητο, καθώς μιλάμε για μια ολόκληρη ελληνική «πόλη» που ξεπερνά σε πληθυσμό τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Μπέρδεμα

Με ανάρτηση στο Χ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε τη συνομιλία που είχε χθες με τον Μητσοτάκη, «για την εφαρμογή των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουκρανία, καθώς και για τη συνεχιζόμενη αμυντική συνεργασία, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της αεράμυνάς μας». Η διατύπωση προκάλεσε μίνι σάλο, με τον Μιχάλη Κατρίνη του ΠΑΣΟΚ να ζητάει να μάθει ποιες είναι οι συμφωνίες Ελλάδας – Ουκρανίας. Λίγο μετά, ο πρωθυπουργός «τουίταρε» και αυτός λέγοντας πως «η επίσκεψή μου στην Οδησσό μου κατέδειξε ακόμη περισσότερο την επείγουσα ανάγκη να εντείνουμε τη βοήθειά μας». Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι δεν υπάρχει συμφωνία Ελλαδας – Ουκρανίας και ο Ζελένσκι αναφέρεται στην αμυντική συμφωνία που θα υπογράψουν όλα τα κράτη. Εστίαζαν, μάλιστα, στη φράση του Ουκρανού «καθώς και για τη συνεχιζόμενη αμυντική συνεργασία», που δείχνει κάτι που δεν έχει κλειδώσει.

Θέλουν Κάλας

Ενα από τα θέματα που συζητήθηκαν χθες δεόντως στα παρασκήνια της Συνόδου Κορυφής ήταν η πρόταση των Σοσιαλιστών για την Εσθονή πρωθυπουργό Κάγια Κάλας, ώστε να είναι η επόμενη ύπατη εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Η είδηση είναι αλλού. Η πρόταση των Σοσιαλιστών δεν βρήκε πολλά ευήκοα ώτα –και μεταξύ του ΕΛΚ, που τηρεί σιγήν ιχθύος– όπως μου έλεγε πηγή εκ Βρυξελλών, λόγω της ακραίας αντιρωσικής στάσης της, που σημαίνει πως το κονκλάβιο της Ε.Ε. έχει αποφασίσει ότι με τη Ρωσία δεν πρέπει να κοπούν εντελώς οι γέφυρες.

Σε ποσοστό 80%

Πηγή που γνωρίζει καλά τα παρασκήνια της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ έλεγε στη στήλη ότι τα διμερή θέματα που έχουν να συζητήσουν ο Αμερικανός πρόεδρος με τον Ελληνα πρωθυπουργό δεν είναι πολλά, μια και «σε ποσοστό άνω του 80% είναι διευθετημένα». Η επίσκεψη έχει περισσότερο χαρακτήρα επισφράγισης της στενής σχέσης των δύο πλευρών και συζήτησης θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή