Εντός και Εκτός: Ισχυρότερη παρά ποτέ η ελληνοαμερικανική συμμαχία

Εντός και Εκτός: Ισχυρότερη παρά ποτέ η ελληνοαμερικανική συμμαχία

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Η απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να μη γίνει φέτος στη Μητρόπολη η καθιερωμένη πανηγυρική δοξολογία για τον εορτασμό της αυριανής Κυριακής της Ορθοδοξίας είναι γνωστή. Ο εορτασμός θα γίνει αύριο στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, όπου θα ιερουργήσουν οι συνοδικοί μητροπολίτες Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος, Ιερισσού, Αγίου Ορους και Αρδαμερίου Θεόκλητος και Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνός. Η απόφαση να μη γίνει η καθιερωμένη δοξολογία στη Μητρόπολη και να μην αποδοθούν τιμές στους εκπροσώπους της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας συνδέεται με τη δυσαρέσκεια της Εκκλησίας για τη νομοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Εκκλησιαστικές πηγές ανέφεραν ότι στη Λειτουργία που θα γίνει στη Μονή Πετράκη δεν υπάρχει περιορισμός στην προσέλευση οιουδήποτε, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι δεν θα προβλεφθούν θέσεις επισήμων. Χθες ανακοινώθηκε ότι η Λειτουργία θα τελεσθεί χωρίς την παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων και φωτορεπόρτερ, προφανώς για να αποθαρρυνθούν πολιτικά πρόσωπα που ενδεχομένως θα έμπαιναν στον πειρασμό να δώσουν το «παρών» για να δείξουν ότι δεν τους αφορά και δεν τους πτοεί η δυσαρέσκεια της Ιεραρχίας.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Νέο μέτωπο φαίνεται ότι ανοίγει στο ΠΑΣΟΚ με επίκεντρο τη συζήτηση για τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου και ειδικότερα το ενδεχόμενο να ενταχθεί σε αυτό ως υποψήφιος ο Θοδωρής Ζαγοράκης. Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης πήρε χθες αποστάσεις από μια τέτοια επιλογή, λέγοντας (Action 24) ότι «οι επιλογές μας πρέπει να έχουν πλαίσιο πολιτικής συνάφειας με τον χώρο». Επιφυλάχθηκε, πάντως, να τοποθετηθεί για το θέμα αρμοδίως, στα όργανα του κόμματος. Με τούτα και μ’ εκείνα, οι συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων του ΠΑΣΟΚ γίνονται όλο και πιο «ζωηρές» και πιο ενδιαφέρουσες.

Η ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών εξακολουθεί να τροφοδοτεί εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, που σε κάποιες περιπτώσεις εκφεύγουν σε ακραία περιστατικά. Ο τέως περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δέχθηκε χθες επίθεση ενώ βρισκόταν στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, όπου είναι αναπληρωτής καθηγητής. Τέσσερις εξωπανεπιστημιακοί του επιτέθηκαν ρίχνοντάς του μπογιές και φωνάζοντας «τι έχεις να μας πεις για τα Τέμπη;». Πάντως, το κύμα δυσαρέσκειας για τους χειρισμούς που έγιναν στη συγκεκριμένη υπόθεση, ιδιαίτερα όσον αφορά την αναζήτηση και τον καταλογισμό ευθυνών, φουντώνει και εκδηλώνεται και με αφορμή τις παρελάσεις για την 25η Μαρτίου. Οι οικογένειες Νίκου και Δημήτρη Πλακιά από τα Τρίκαλα, που έχασαν τα κορίτσια τους στο δυστύχημα των Τεμπών, κάλεσαν με ανάρτησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη βουλευτή Τρικάλων της Ν.Δ. και μέλος της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερεύνησε την υπόθεση, Κατερίνα Παπακώστα, να μην παραστεί στην παρέλαση, αναφέροντας ότι οι ίδιοι θα βρίσκονται απέναντι από την εξέδρα των επισήμων.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ

«Σήμερα, η συνεργασία, η συμμαχία και η φιλία που μοιράζονται η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ισχυρότερες από ποτέ». Είναι το μήνυμα που στέλνει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στη διακήρυξή του για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Πλέκει επίσης το εγκώμιο της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, τονίζοντας: «Από την υπεράσπιση της κοινωνικής δικαιοσύνης και την προώθηση των πολιτικών δικαιωμάτων μέχρι την προσπάθεια να κάνουμε το έθνος μας πιο ελεύθερο και δίκαιο, οι Ελληνοαμερικανοί έχουν ωθήσει τη χώρα μας προς τα εμπρός, ανάβοντας τη φλόγα της ελευθερίας που φούντωσε για πρώτη φορά στην Αθήνα πριν από χιλιάδες χρόνια. Σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας μου είχα την τύχη να δω αυτή την καρδιά, την ελπίδα και τη δέσμευση από κοντά, και άντλησα έμπνευση από Ελληνοαμερικανούς φίλους, οικογένειες, ηγέτες και πολιτικούς μέντορες». Καταλήγοντας σημειώνει ότι «σήμερα και κάθε μέρα, καθοδηγούμενοι από τις υψηλότερες ελπίδες και τα ιδανικά μας, ας δεσμευτούμε εκ νέου για τη διατήρηση, την υπεράσπιση και την προστασία της δημοκρατίας».

Η ΑΤΑΚΑ

Συζήτηση για την κατάσταση στον χώρο της Υγείας χθες στη Βουλή, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, με διαλόγους… ιστορικούς. Ο Δημ. Κουτσούμπας απευθύνθηκε προς τον υπουργό Υγείας: «Επειδή είστε και λάτρης των αρχαίων, θυμίζετε αυτό που έγραφε ο Πλούταρχος στα “Ηθικά”, καυτηριάζοντας αυτούς που πραγματοποιούσαν ακόμη και χειρουργικές πράξεις σε θέατρα για προσέλκυση πελατείας: “Ου γαρ φιλικόν, αλλά σοφιστικόν αλλοτρίοις ενευδοκιμείν σφάλμασιν, καλλωπιζόμενον προς τους παρόντας, ώσπερ οι χειρουργούντες εν τοις θεάτροις προς εργολαβίαν”, σε ελεύθερη νεοελληνική μετάφραση “είναι σοφιστεία να κερδίζεις δόξα από τα λάθη, τα προβλήματα των άλλων, όπως οι γιατροί που κάνουν επεμβάσεις στα θέατρα χάριν της απόκτησης πελατείας”». Ο Αδ. Γεωργιάδης απάντησε: «Ο σεβαστός γ.γ., εξαιρετικά συμπαθής σε εμένα, ανέφερε ένα πολύ ωραίο απόσπασμα από το “Περί του ακούειν”. Ο Πλούταρχος γράφει ότι υπήρχαν γιατροί που έβλεπαν την ιατρική πράξη ως κέρδος. Δηλαδή 2.000 χρόνια πριν –περίπου στο έτος μηδέν–, στην καρδιά της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας – δεν υπήρχε ΝΑΤΟ, δεν υπήρχε Ε.Ε. να κατηγορήσετε, δεν υπήρχε καπιταλισμός. Την πατήσατε, κύριε Κουτσούμπα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή