Πρόταση δυσπιστίας: Σε υψηλούς τόνους οι αντιπαραθέσεις υπουργών με την αντιπολίτευση

Πρόταση δυσπιστίας: Σε υψηλούς τόνους οι αντιπαραθέσεις υπουργών με την αντιπολίτευση

Ανέβηκαν οι τόνοι σήμερα στη Βουλή μετά και την ομιλία του πρώην υπουργού Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή στη συζήτηση σχετικά με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η αντιπολίτευση.

6' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανέβηκαν οι τόνοι σήμερα στη Βουλή μετά και την ομιλία του πρώην υπουργού Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή στη συζήτηση σχετικά με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η αντιπολίτευση με αφορμή δημοσίευμα για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη

Ο κ. Καραμανλής από βήμα της Βουλής ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν κρύφτηκε και δεν θα κρυφτεί πίσω από καμία βουλευτική ασυλία». Αρχίζοντας την ομιλία του, είπε ότι έχει αποφασίσει να τοποθετείται μόνο θεσμικά, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «η τραγωδία γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης» και πως ζούμε ένα «απροκάλυπτο αποκορύφωμα του κυνισμού – οι μάσκες έχουν πέσει». Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «δεν είδε την τραγωδία ως ευκαιρία».

«Κριτική ασκήσαμε κι εμείς σε τραγωδίες, όπως αυτή στο Μάτι ή στη Μάνδρα. Αλλά δεν επιδιώξαμε ποτέ την φυσική εξόντωση των αντιπάλων μας», υπογράμμισε. Αναφερόμενος στη θητεία του ως υπουργός Μεταφορών, είπε ότι όφειλε να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τη σύμβαση 717, ενώ για το δυστύχημα τόνισε ότι εκείνη τη νύχτα ήταν «πολλά τα μοιραία λάθη – δεν είναι μόνο θεωρία, αλλά υπάρχει ομολογία». Πρόσθεσε ότι «7 φορές παραβιάστηκε ο γενικός κανονισμός κυκλοφορίας, το “ευαγγέλιο” του σιδηροδρόμου».

Συνεχίζοντας, τόνισε: «Με κατηγορείτε για συγκάλυψη, ενώ παραιτήθηκα αμέσως, ανέλαβα την πολιτική ευθύνη που είναι εξ ορισμού αντικειμενική». Και πρόσθεσε: «Συγκάλυψη είναι να διασπείρεις ψευδείς ειδήσεις, να πατάς στον ανθρώπινο πόνο, να ευτελίζεις διαδικασίες, να υποσκάπτεις θεσμούς».

Διερωτήθηκε: «Πιστεύει κανείς ότι δεν πονάω όπως ο κάθε Έλληνας;», σημειώνοντας ότι «από τη πρώτη στιγμή βρεθήκαμε στο σημείο της τραγωδίας. Αυτές οι εικόνες δεν θα σβήσουν ποτέ από τη μνήμη μου – εμείς δεν παίξαμε πολιτικό θέατρο».

Κλιμακώνοντας την επίθεση του κατά των κομμάτων, επισήμανε ότι «έχουμε μία παρωδία αντιπολίτευσης», με το κάθε κόμμα «να προσφέρει το χειρότερο εαυτό του». Υπογράμμισε δε ότι «στόχος σας δεν είμαι εγώ, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση του και η παράταξη της ΝΔ».

«Η παράταξη δεν θα παραδώσει τη χώρα στους θυρωρούς των συμφερόντων», είπε ο κ. Καραμανλής, και καταλήγοντας τόνισε: «Σας κοιτώ στα μάτια, με απόλυτο σεβασμό στις μνήμες αυτών που χάθηκαν και στις οικογένειες του». Και ολοκλήρωσε με τη φράση: «Οποιος έχει αποδείξεις εναντίον μου, να τις φέρει».

Αντιδράσεις από Ανδρουλάκη και Κωνσταντοπούλου

«Τα χειροκροτήματα στον κ. Καραμανλή δείχνουν ότι το κυβερνών κόμμα έχει μηδενική ενσυναίσθηση», είπε αντιδρώντας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, λέγοντας ότι δεν θα έπρεπε καν να είναι υποψήφιος στις προηγούμενες εκλογές.

«Και βλέπουμε χαμόγελα, για τον άνθρωπο που από το βήμα της Βουλής έλεγε “ντροπή” για όσους έθεταν ζήτημα για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, λίγες ημέρες πριν από το δυστύχημα».

«Δεν είπε τίποτα επί της ουσίας, μόνο αλαζονεία», τόνισε κι απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ είπε: «Όλοι μαζί είστε υπεύθυνοι για τη συμπεριφορά του υπουργού που δεσμευόταν για ασφάλεια και μετά χάθηκαν 57 άνθρωποι». Υπογράμμισε δε ότι ο κ. Καραμανλής «δεν είπε κουβέντα για το πόρισμα της εθνικής αρχής διαφάνειας που είχε το συρτάρι του». 

«Τολμάτε να αντικρίσετε τις οικογένειες των θυμάτων, να τους τα πείτε αυτά κατά πρόσωπο;», είπε απευθυνόμενη στον Κ. Καραμανλή η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Εσείς κι ο κ. Μητσοτάκης, που κρατάτε ο ένας τον άλλο, σέρνετε το κόμμα σας στον γκρεμό της ποινικής ευθύνης. Η διαφθορά σκοτώνει», πρόσθεσε.

«Τελικώς αθώος κι εσείς και ο κύριος Μητσοτάκης. Αυτό λέτε. Ότι δεν φταίτε. Λέτε ότι δεν κρύβεστε. Μας σας κρύβουν εδώ, στο ασφαλές περιβάλλον, οι δικοί σας. Και σας έδωσαν και ψήφο ασυλίας στις 24 Νοεμβρίου του 2023 όταν ήρθε κατηγορητήριο, όχι από την αντιπολίτευση, αλλά την ευρωπαία εισαγγελέα για διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Από το οποίο απέκτησαν περιουσίες οι διορισμένοι από εσάς επιτελείς», συμπλήρωσε. 

«Είχα πει ότι ήταν ανήθικο να βάλετε στην πλάτη των πολιτών των Σερρών την αθώωσή σας», είπε και συνέχισε: «Τολμάτε να μιλάτε για το τι παραλάβατε και τι παραδώσατε; Όταν ήρθε η πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής εμείς ψηφίσαμε να ελεγχθούν και οι προηγούμενοι . Εσείς το καταψηφίσατε. 158 όχι».

Η απάντηση Βορίδη-Γεωργιάδη

Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε την κ. Κωνσταντοπούλου «επιτομή της απόλυτης χυδαιότητας», σχολιάζοντας «δεν έχω ακούσει πουθενά, σε κανένα κοινοβούλιο, κανέναν που να μετέρχεται τέτοιου είδους φρασεολογία για να εκμεταλλευθεί το συναίσθημα της στιγμής».

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχει έγκλημα στα Τέμπη, υπάρχει δυστύχημα». 

«Δεν γνωρίζει η κα Κωνσταντοπούλου, ότι στο δυτικό κόσμο όλοι είμαστε αθώοι, μέχρι αποδείξεως του εναντίου;», είπε σε άλλο σημείο ο κ. Γεωργιάδης χαρακτηρίζοντας την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας «χυδαία ψεύτρα». 

«Ποια είναι η κατηγορία κατά του Καραμανλή; Γιατί κατηγορείται ο υπουργός Καραμανλής; Εχουν μαζευτεί λέει 1,5 εκατ. υπογραφές για να καταργηθεί η βουλευτική ασυλία; Εχει σχέση με τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών; Υπογράφουν για κάτι που δεν υπάρχει. […] Ολο το υπογραφέν ψήφισμα δεν έχει καμία νομική βάση», ανέφερε ο υπουργός.

«Γιατί υποτίθεται κατηγορείται ο Καραμανλής; Γιατί λέει δεν ολοκλήρωσε τη σύμβαση 717 που αν είχε ολοκληρωθεί, λένε, δεν θα είχε γίνει το δυστύχημα. Σύμφωνα με τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ, οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ που δεν είχαν ολοκληρώσει το 112, πρέπει να πάνε στη φυλακή. Αυτή είναι η βάση του επιχειρήματός σας για τον Κ. Καραμανλή. Γιατί δεν ολοκληρώθηκε μία σύμβαση. […] Τον κατηγορείτε γιατί λέγεται Κώστας Καραμανλής, και είναι μεγάλος στόχος για εσάς και χρησιμοποιείτε ως μοχλό το συναίσθημα των ανθρώπων που έχασαν τα παιδιά τους», σημείωσε. 

«Κανένα μέσο δεν είναι απολύτως ασφαλές, και αν παραβιαστούν οι κανόνες, μπορούν να συμβούν δυστυχήματα», είπε σε άλλο σημείο. 

Κασσελάκης: «Δεν έφταιγεν ο ίδιος τόσος ήτανε»

Την ομιλία του κ. Καραμανλή στη Βουλή σχολίασε με ανάρτησή του και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

Συγκεκριμένα πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έγραψε:

«Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε».

Το παρατεταμένο όμως χειροκρότημα όλων των βουλευτών της ΝΔ δείχνει το συνολικό πολιτικό τους μέγεθος. Γίγαντες στη συγκάλυψη, νάνοι στη συναίσθηση. Είναι πλέον συνυπεύθυνοι. 

Κόντρα Φλωρίδη – ΣΥΡΙΖΑ για τα περί «αγωγού φυσικού αερίου» στα Τέμπη

Νωρίτερα, αντιπαράθεση είχε ξεσπάσει στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χαράλαμπου Μαμουλάκη μετά τη δήλωση του πρώτου ότι ένας από τους λόγους που «έπεσαν χώματα και χαλίκια» στα Τέμπη ήταν και ο «αγωγός φυσικού αερίου» στον τόπο του δυστυχήματος. 

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας, ο υπουργός ανέφερε από το βήμα της Βουλής ότι «όσοι μιλούν για μπαζώματα “είναι για τα μπάζα”» τονίζοντας ότι «δεν έπεσε ούτε ένα εκατοστό τσιμέντου». 

Αντίθετα, σύμφωνα με τον ίδιο, «έπεσαν χώματα και χαλίκια προκειμένου να γίνουν δρόμοι ώστε να προσεγγίσουν τα σωστικά συνεργεία το σημείο. Επίσης στον τόπο του δυστυχήματος υπάρχει αγωγός φυσικού αερίου, ο οποίος για λόγους ασφαλείας καλύφθηκε με χαλίκια». «Αυτά είναι τα μπαζώματα», πρόσθεσε. 

Από την πλευρά του, ο βουλευτής και τομεάρχης Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ, Χαράλαμπος Μαμουλάκης κάλεσε την κυβέρνηση να ανακαλέσει το «ψέμα περί αγωγού φυσικού αερίου».

Οπως είπε, πήγε ο ίδιος «στον τόπο του εγκλήματος, το σημείο μηδέν» και διαπίστωσε ότι «πρώτον, δεν έγινε μπάζωμα μόνο, έγινε προσπάθεια εκσκαφής από το πρώτο 24ωρο. Δεύτερον, τα προϊόντα εκσκαφής τα οποία μετακινήθηκαν με την απευθείας ανάθεση των 647.000 ευρώ, τοποθετήθηκαν σε σημείο μη εγκεκριμένο από τις αρχές και τρίτον, η επίχωση δεν επήλθε μόνο με γαιώδες έδαφος και σκίρα, αλλά και με προσμείξεις».

Χαρακτήρισε, επίσης, «μεγάλο ψέμα» αυτό που ακούστηκε με τον αγωγό φυσικού αερίου.

«Το επιστρατεύσατε οψίμως ως επιχείρημα. Ψέμα γιατί προφανώς ξέρετε από το δίκτυο της ΔΕΣΦΑ ότι κανένα δίκτυο φυσικού αγωγού δεν περνάει κάτω από τον αγροτικό δρόμο, ο οποίος ήταν το σημείο που ορίσθηκε από το συντονιστικό για να φτάσουν στο σημείο μηδέν. Ψέμα λοιπόν αυτό και πρέπει άμεσα να το ανακαλέσετε» είπε ο κ. Μαμουλάκης, απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης, Γ. Φλωρίδη.

Πότε ψηφίζεται η πρόταση δυσπιστίας

Την Πέμπτη η συζήτηση θα επαναληφθεί από τις 9 το πρωί, με στόχο η ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία να ξεκινήσει περί τις 8 με 9 το βράδυ.

Σημειώνεται πως η τριήμερη συζήτηση θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών (κατ’ αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων) και θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή