Αναδίπλωση Παππά μετά το κύμα των αντιδράσεων

Αναδίπλωση Παππά μετά το κύμα των αντιδράσεων

«Δεν υπήρξε προσυνεννόηση για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας», ανέφερε χθες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επιμέρους στρατηγικές των κομμάτων που συντάχθηκαν πίσω από την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης –σε κάποιες περιπτώσεις οι επιμέρους προσωπικές στρατηγικές– και ο σκληρός ανταγωνισμός για όσο το δυνατόν μεγαλύτερα πολιτικά οφέλη από την κοινοβουλευτική διαδικασία προκάλεσαν τριβές και ανέδειξαν διαφοροποιήσεις.

Χθες, με αφορμή μια δήλωση του Νίκου Παππά, το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε έντονα σ’ αυτό που η Χαριλάου Τρικούπη είδε ως απόπειρα να «ψαλιδιστεί» η πολιτική σημασία της πρωτοβουλίας του Νίκου Ανδρουλάκη για πρόταση δυσπιστίας. Ο Νίκος Παππάς δήλωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, υπήρξε προσυνεννόηση ανάμεσα στα δύο κόμματα για την πρόταση δυσπιστίας κάποιες μέρες πριν από την κατάθεσή της. «Και ποιος σας είπε ότι δεν υπήρχαν συζητήσεις μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας εδώ και κάποιες ημέρες; Δεν μπορώ να σας πω κάτι παραπάνω», ανέφερε (Action 24).

Για την κυβέρνηση, η συγκεκριμένη δήλωση του Νίκου Παππά αξιοποιήθηκε ως επιβεβαίωση του δικού της ισχυρισμού ότι υπήρχε γνώση για το δημοσίευμα που προκάλεσε την πρόταση μομφής, πριν αυτό κυκλοφορήσει και ότι υπάρχει θέμα διαπλοκής για το ΠΑΣΟΚ. Ολα αυτά έφεραν τη σκληρή αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη, που επιτέθηκε στον κ. Παππά, κάνοντας λόγο για «φαντασιώσεις». Λίγο αργότερα, ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος δήλωνε (Οpen) ότι «είναι προφανές ότι δεν υπάρχει καμία συνεννόηση. Είναι προφανές ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ζυμώνεται», ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «το μόνο που κάνει είναι να βοηθάει τον κ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ.».

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ο Νίκος Παππάς υποχρεώθηκε σε διορθωτική παρέμβαση, δηλώνοντας (Οpen) ότι δεν υπήρχε προσυνεννόηση των κομμάτων και μιλώντας γενικά για μια ιδέα που κυκλοφορούσε πιο πριν.

Η δυσαρέσκεια για τις δηλώσεις Παππά ήρθε σε συνέχεια της ενόχλησης που προκάλεσε στα κόμματα που στήριξαν την πρόταση δυσπιστίας, η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για διεθνείς παρατηρητές στις εκλογές. ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά θεώρησαν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε με την τοποθέτησή του την ευκαιρία στην κυβέρνηση να μεταθέσει τη συζήτηση σε ένα άλλο θέμα, να ανοίξει τη βεντάλια των θεμάτων, που διαφορετικά θα ήταν επικεντρωμένη μόνο στο ζήτημα των Τεμπών. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, επανήλθε σ’ αυτή την πρόταση χθες, με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου. Την ίδια στιγμή, ως μια κίνηση της Κουμουνδούρου να κερδίσει πόντους στην άτυπη αντιπαλότητα με το ΠΑΣΟΚ για τον ρόλο τής ουσιαστικά αντιπολιτευόμενης την κυβέρνηση δύναμης, ερμηνεύθηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για προανακριτική επιτροπή. «Να κάνουν την κατάθεση της πρότασης, να δούμε τα νεότερα στοιχεία και να τα αξιολογήσουμε», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης (ΣΚΑΪ). Και από το ΠΑΣΟΚ, το σχόλιο ήταν ότι περιμένουν να δουν τι θα φέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μετά να τοποθετηθούν επ’ αυτού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή