Εντός και Εκτός: Το ταξίδι στο Παρίσι και οι προτάσεις προς τον Τσίπρα

Εντός και Εκτός: Το ταξίδι στο Παρίσι και οι προτάσεις προς τον Τσίπρα

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Ζωηρές συζητήσεις και σενάρια πυροδότησε η κυκλοφορία, χθες, μιας φωτογραφίας του Αλέξη Τσίπρα σε πτήση από το Παρίσι προς Αθήνα και το έγγραφο που διάβαζε, με τον τίτλο «Rebranding – Alexis Tsipras». Πολλοί συνειρμικά θυμήθηκαν την αναφορά σε δημοσίευμα της «Κ», την περασμένη Κυριακή, ότι ο πρώην πρωθυπουργός και τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λέει σε συνομιλητές του πως «είναι προφανές ότι χρειάζεται ένα rebranding». Συνομιλητές του έσπευσαν χθες, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, να διευκρινίσουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός, στο πλαίσιο των διεργασιών που έχει ξεκινήσει για την ίδρυση ενός think tank της προοδευτικής σκέψης, λαμβάνει reports και προτάσεις από διάφορες εταιρείες – μεταξύ τους η γαλλική Publicis Communications, της οποίας το έγγραφο φωτογραφήθηκε να διαβάζει στο αεροπλάνο. Οσον αφορά τον λόγο για τον οποίο βρέθηκε στο Παρίσι, ήταν για τη συζήτηση και την ψήφιση της έκθεσης της Ντόρας Μπακογιάννη για την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Ο κ. Τσίπρας καλωσόρισε την έκθεση, την προοπτική ένταξης του Κοσόβου και το γεγονός ότι χάρη και στις προσπάθειές της κ. Μπακογιάννη το Κόσοβο αναγνώρισε τη νόμιμη ιδιοκτησία του Μοναστηρίου Decani στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία. Τόνισε, ωστόσο, ότι αυτό δεν αρκεί ως μοναδική προϋπόθεση (όπως εισηγείται η έκθεση) και απαιτούνται επιπλέον ενέργειες από την Πρίστινα, ειδικά σε σχέση με την καθιέρωση της Ενωσης Σερβικών Δήμων και τον νόμο για την απαλλοτρίωση μειονοτικών ιδιοκτησιών, για την ένταξη του Κοσόβου στον οργανισμό. Με αυτό το σκεπτικό ο πρώην πρωθυπουργός ψήφισε «παρών».

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

O γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας απουσίασε από τη χθεσινή, τρίτη και τελευταία ημέρα της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή. Είχε φροντίσει να μιλήσει την Τετάρτη, καθώς εδώ και καιρό είχε προγραμματιστεί επίσκεψή του στην Κύπρο από χθες μέχρι την Κυριακή, που δεν μπορούσε να αναβληθεί όταν προέκυψε η πρόταση δυσπιστίας. Ο κ. Κουτσούμπας συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. Βεβαίως συζητήθηκε το Κυπριακό «πρόβλημα εισβολής και κατοχής», όπως τόνισε ο γ.γ. του ΚΚΕ, που έσπευσε να υπενθυμίσει ότι φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τραγωδία της Κύπρου. «Επιβεβαιώσαμε την αλληλεγγύη μας ως ΚΚΕ στον κυπριακό λαό, αλλά και στους γειτονικούς λαούς, στον λαό της Παλαιστίνης που δολοφονείται βάναυσα από το κράτος του Ισραήλ και σε όλους τους λαούς της περιοχής και της Ευρώπης», πρόσθεσε. Καθώς βρισκόμαστε δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, φρόντισε να κάνει αναφορά και στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, δηλώνοντας ότι «το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για να ενισχυθεί, για να υπάρχει μεγαλύτερη συμπόρευση, ώστε να ανοίξει ένας άλλος δρόμος για την πατρίδα μας, για τους λαούς, για την Ευρώπη».

H ATAKA

Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και «οι ευρωεκλογές των μεταγραφών» αυτές του Ιουνίου, καθώς καταγράφεται σημαντική κινητικότητα υποψηφίων. Εν ενεργεία ευρωβουλευτές, που γνωρίζουν ότι τα κόμματα με τα οποία εξελέγησαν στις προηγούμενες εκλογές δεν πρόκειται να τους κατεβάσουν ξανά ως υποψηφίους, δοκιμάζουν την τύχη τους σε άλλη κομματική στέγη. Τελευταία προσθήκη σε αυτή τη λίστα αποτελεί από χθες ο Αλέξης Γεωργούλης. Ο ευρωβουλευτής είχε εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές. Βεβαίως, έχει προϊδεάσει ότι δεν έχει κομματικές παρωπίδες, καθώς από τότε, το 2019, είχε δηλώσει ότι πριν «κλείσει» με τον ΣΥΡΙΖΑ είχε συζητήσει με τη Ν.Δ. Πριν από ένα χρόνο τέθηκε εκτός ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από καταγγελία εις βάρος του για βιασμό. Χθες ανακοινώθηκε ότι θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς ευρωεκλογές με το Πράσινο Κίνημα, που σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «ο Ελληνας ευρωβουλευτής ενώνει τις δυνάμεις του με το πράσινο κόμμα της χώρας στη μεγάλη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την οικολογική – πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της κοινωνίας».

Ο ΤΟΠΟΣ

Μια εξαιρετικά επίκαιρη και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση –ενόψει των ευρωεκλογών και με δεδομένες τις εκτιμήσεις ότι αναμένεται άνοδος της Ακροδεξιάς– διοργανώνει την επόμενη Τετάρτη 3 Απριλίου το ίδρυμα Friedrich – Ebert – Stiftung, στις 7 μ.μ., στο Impact Hub. «Οι ψηφοφόροι της Ακρας Δεξιάς. Η πρόσκληση της επαναδιεκδίκησής τους από τα καθιερωμένα κόμματα» είναι ο τίτλος. Για το θέμα θα συζητήσουν η Βασιλική Γεωργιάδου, καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και διευθύντρια στο ΕΚΚΕ, η Τζένη Μαυροπούλου, υποψήφια διδάκτορας στο Πάντειο και επιστημονική συνεργάτιδα στο Κέντρο Πολιτικών Ερευνών (ΚΠΕ), και η Λαμπρινή Ρόρη, επίκουρη καθηγήτρια Πολιτικής Ανάλυσης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Τη συζήτηση θα συντονίσει η «δική μας» Ξένια Κουναλάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή