Δεν μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον ο Κυρ. Μητσοτάκης

Δεν μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον ο Κυρ. Μητσοτάκης

Η συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί μόνο στις 4 Απριλίου, αλλά την επομένη αρχίζει το συνέδριο για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν θα μεταβεί ο πρωθυπουργός στην Ουάσιγκτον για την καθιερωμένη εκδήλωση στον Λευκό Οίκο», ανακοίνωσε χθες ο Παύλος Μαρινάκης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ανατρέποντας τα έως τώρα γνωστά δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα μετέβαινε στις 4 Απριλίου για να παραστεί στην εκδήλωση του Λευκού Οίκου για την 25η Μαρτίου και παράλληλα θα είχε διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Η εξήγηση που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι πως το πρόγραμμα τελικά «δεν έβγαινε», καθώς ο πρωθυπουργός θα είχε το τετ α τετ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στις 4 Απριλίου και την επομένη, 5 Απριλίου, ξεκινάει το συνέδριο της Ν.Δ. για τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της. Ο κ. Μαρινάκης, μάλιστα, είπε πως δεν είθισται πρωθυπουργοί να πηγαίνουν στη συγκεκριμένη εκδήλωση στον Λευκό Οίκο, «ωστόσο φέτος έγινε προσπάθεια να πάει, αλλά οι ημερομηνίες δεν συνδυάζονται, δεδομένου του γεγονότος ότι την επόμενη Παρασκευή αρχίζει το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και έχει την εναρκτήρια ομιλία του». Ο κ. Μαρινάκης επανέλαβε, δε, ότι οι σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν στην «Κ» πως ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να… προσγειωθεί στο Ζάππειο κατευθείαν από τις ΗΠΑ, κάτι που έκανε την επίσκεψη εξαιρετικά δύσκολη.

Οι ζυμώσεις

Η επίσκεψη είχε αποκαλυφθεί πρόωρα και χωρίς να έχει «κλειδώσει», όπως αποδείχθηκε, από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνη στο περιθώριο ενός συνεδρίου. Η επίσκεψη όταν ανακοινώθηκε από τον κ. Τσούνη ήταν υπό συζήτηση και το βασικό θέμα ήταν εάν το τετ α τετ των δύο ηγετών θα ήταν διμερές ή θα γινόταν στο περιθώριο της εκδήλωσης στον Λευκό Οίκο. Η ελληνική πλευρά ήθελε το πρώτο. Εν συνεχεία η συζήτηση επικεντρώθηκε στο κατά πόσον η διμερής συνάντηση θα ήταν μεταξύ των δύο ηγετών ή διευρυμένη. Το δεύτερο ήταν δύσκολο, καθώς τις ίδιες ημέρες θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες η σύνοδος του ΝΑΤΟ, συνεπώς ο Αντονι Μπλίνκεν θα βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Ευρώπης, όπως και ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Οι λεπτομέρειες που απέμεναν για να κλειστεί η συνάντηση δεν χρειάστηκε τελικά να ολοκληρωθούν ποτέ, καθώς μπήκε «φρένο» στην επίσκεψη. Κυβερνητικές πηγές, μάλιστα, επισήμαναν πως με δεδομένο ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο ιστορικά επίπεδο και δεν υπάρχουν ανοιχτά θέματα, «είναι πολύ πιο σημαντικό το συνέδριο της Ν.Δ. και η δύσκολη πολιτική μάχη που έχει μπροστά της η κυβέρνηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή