Ευρωεκλογές με βαριά διλήμματα από Μητσοτάκη

Ευρωεκλογές με βαριά διλήμματα από Μητσοτάκη

Ισχυρό είναι το διακύβευμα που θέτει ο πρωθυπουργός ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών, στον απόηχο της απόρριψης της πρότασης μομφής, καθώς τις συνδέει με την πολιτική σταθερότητα στη χώρα

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζοντας ακριβώς από το σημείο που το είχε αφήσει κατά το κλείσιμο της ομιλίας του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο έθεσε ουσιαστικά το διακύβευμα των επερχόμενων ευρωεκλογών.

«Προσωπικά είχα την ευκαιρία να πω ένα πράγμα το οποίο έχω πει πολλές φορές και εδώ στο υπουργικό συμβούλιο: δεν συγκυβερνούμε με κανένα συμφέρον. Ο καθένας στον ρόλο του», ανέφερε αρχικά, προσθέτοντας πως όλα όσα συμβαίνουν στο πολιτικό σκηνικό αναδεικνύουν «και τη διπλή πολιτική βαρύτητα που αποκτά η αναμέτρηση του Ιουνίου», καθώς «από τη μια μεριά κρίνεται η ελληνική εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή, όπου μας περιμένουν σημαντικές μάχες σε πολλά επίπεδα: μεταναστευτικό, άμυνα, ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, περισσότερα κονδύλια για τους αγρότες μας», όμως παράλληλα «στην ίδια κάλπη θα ζυγιστεί προφανώς και η πολιτική σταθερότητα αλλά και η συνέχεια μιας πορείας που, παρά τις δυσκολίες, μας οδηγεί μπροστά».

Απαντήσεις

Είναι σαφές πως ο πρωθυπουργός, μετά την οξύτητα που απέκτησε το πολιτικό σκηνικό λόγω της υπόθεσης των Τεμπών, επιδιώκει αφενός να συσπειρώσει την κομματική του βάση, καθώς εκεί θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αφετέρου να βρει πολιτικό διακύβευμα σε μια εκλογική μάχη που εξ ορισμού έχει χαρακτηριστικά χαλαρότητας και «τιμωρίας» τής εκάστοτε κυβέρνησης. Οσον αφορά την τριήμερη μάχη στη Βουλή για τα Τέμπη, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως δόθηκαν –ίσως για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό– απαντήσεις σε όλες τις κατηγορίες κατά της κυβέρνησης. «Ο πρωθυπουργός μίλησε με ενσυναίσθηση και απευθύνθηκε στην κοινωνία» και «με απόλυτη ειλικρίνεια και με σεβασμό προς τις οικογένειες των θυμάτων έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις γύρω από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών», αναφέρεται.

«Στην κάλπη θα ζυγιστεί προφανώς και η πολιτική σταθερότητα αλλά και η συνέχεια μιας πορείας που, παρά τις δυσκολίες, μας οδηγεί μπροστά», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση εστιάζει στο γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης για πρώτη φορά αποδόμησε με στοιχεία τους έξι βασικούς ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης και παρουσίασε το τι έχει κάνει η κυβέρνηση μετά το δυστύχημα των Τεμπών για να γίνουν τα τρένα μας πιο ασφαλή. Ο ίδιος μάλιστα, αναφερόμενος στην ομιλία του στη Βουλή, είπε πως ήταν μια «αναγκαία διαδικασία», γιατί «νομίζω ότι όλοι πια αντιλαμβάνονται ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θα διαγκωνίζονται σε τοξικότητα καθώς βαδίζουμε προς τις ευρωεκλογές». Ο πρωθυπουργός είπε πως μίλησε «με ειλικρίνεια, από καρδιάς», προσθέτοντας πως «σε τέτοιες στιγμές είναι σημαντικό τελικά να κυριαρχεί η ουσία και όχι οι εντυπώσεις. Η λογική αλλά και το συναίσθημα». Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η αντιπολίτευση εργαλειοποιεί με κυνισμό ένα συλλογικό τραύμα, φτάνοντας «αδίστακτα» να μιλήσει μέχρι και για νοθεία στις εθνικές εκλογές, ενώ σημείωσε πως ανοίγουν «επικίνδυνους δρόμους, αμφισβητώντας ουσιαστικά το σημαντικότερο κεκτημένο της Μεταπολίτευσης, που δεν είναι άλλο από τις δίκαιες και ελεύθερες εκλογές».

Θετική ατζέντα

Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο πως ο πρωθυπουργός, μία ημέρα μετά την τοξική συζήτηση στη Βουλή, επέλεξε να ανακοινώσει την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ. Πρόκειται για μια πολιτική στρατηγική που στο Μαξίμου θεωρούν πως θα τους δώσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές. Η κυριαρχούσα άποψη στην κυβέρνηση είναι πως οι πολίτες πρωτίστως θέλουν να δουν αποτελέσματα για τη ζωή τους, κάτι που είναι βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

«Αντίθετα, η αντιπολίτευση εκτός από το να καταγγέλλει τι άλλο κάνει;» αναφέρει κυβερνητική πηγή. Το Μαξίμου, όσο μπορεί και όσο το επιτρέπει το τοξικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, θα πάει στις ευρωεκλογές με θετική ατζέντα.

Ενα βασικό «όπλο» αποτελεί το νομοσχέδιο για την οικογένεια που θα παρουσιαστεί τον Μάιο και «αφορά κάθε ελληνικό σπίτι», όπως λένε κυβερνητικές πηγές. Στα πιο βραχυπρόθεσμα, το Μαξίμου ετοιμάζεται για το συνέδριο των 50 ετών της Νέας Δημοκρατίας, που θα λάβει χώρα στο Ζάππειο από τις 5 έως τις 7 Απριλίου και θα σηματοδοτήσει και επισήμως την έναρξη του προεκλογικού αγώνα για ολόκληρο τον κομματικό μηχανισμό.

«Oχι» σε ανασχηματισμό

Οι παραιτήσεις των δύο κορυφαίων στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου, Σταύρου Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκου, έφεραν άμεσα στο προσκήνιο σενάρια ανασχηματισμού, που αρχικά προσδιοριζόταν για μετά τις ευρωεκλογές. Το Μέγαρο Μαξίμου, με μια διαρροή που έλεγε πως οι δύο υπουργοί θα αντικατασταθούν με «εσωτερική αναδιάταξη», έβαλε φρένο στα συγκεκριμένα σενάρια. Συνεπώς αυτό που αναζητείται είναι ποιος «εσωτερικά» θα αντικαταστήσει τους δύο υπουργούς. Το όνομα του Γιώργου Μυλωνάκη που ακούστηκε τις πρώτες ώρες διαψεύστηκε, καθώς ο γενικός γραμματέας της Βουλής θα παραμείνει στο πόστο του. Ενα όνομα που έχει ακουστεί και αποτελεί «εσωτερική αναδιάταξη» είναι αυτό του νυν γενικού γραμματέα Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων Στέλιου Κουτνατζή, που γνωρίζει καλά το νομοθετικό έργο, το οποίο «έτρεχε» ο Σταύρος Παπασταύρου. Ο κ. Κουτνατζής είναι σε αυτήν τη θέση από το 2019 και είχε στενή συνεργασία και με τον προκάτοχο του κ. Παπασταύρου, τον Γιώργο Γεραπετρίτη. Συνεπώς γνωρίζει καλά αυτή τη δουλειά. Επιπλέον βάρος θα σηκώσει και ο Μάκης Βορίδης, με τον πρωθυπουργό να μη θέλει να κάνει βιαστικές κινήσεις. Οσον αφορά τους δύο παραιτηθέντες υπουργούς, το Μαξίμου ανέφερε πως το λάθος που έκαναν και οδήγησε στην παραίτηση «δεν ακυρώνει την προσφορά τους στο έργο της κυβέρνησης, ούτε την προσωπική σχέση που έχουν με τον πρωθυπουργό». Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας χθες (Open) σχολίασε: «Στη Ν.Δ. υπάρχει κάτι που για τα άλλα κόμματα είναι άγνωστο. Λέγεται παραίτηση και ανάληψη ευθύνης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή